Kuusi vuotta olutmatkailua – huippuhetkiä maltaisilta retkiltä
Maailmalla matkaavat toimittajamme, Craft Beer Nomadsin Anne ja Toni ovat reissanneet diginomadeina jo useampia vuosia, kirjoittaen samalla oluesta, erilaisista olutkulttuureista ja olutmatkailusta. Tässä artikkelissa nostetaan esiin muutamia kohokohtia olutbloggareiden matkan varrelta.
Ensimmäinen panimovierailu Moldovassa
“Olutharrastuksemme alkoi ihan perinteiseen tapaan kotimaassa joskus silloin kun IPA-tyyliset oluet alkoivat todenteolla rantautua Suomeen ja uusia pienpanimoita perustettiin ympäri maata. Syvällisempi perehtyminen aiheeseen alkoi kuitenkin vasta nomadielämään siirryttyämme, matkatessamme halki Itä-Euroopan syksyllä 2017. Olimme toki vierailleet muutamalla panimolla Suomessa osana jotain ryhmäreissuja, mutta ensimmäinen panimovierailu journalistina, tai no tuolloin ensisijaisesti matkabloggaajana, tehtiin niinkin erikoisessa kohteessa, kuin viinimaana paremmin tunnetun Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa.”
“Perheyritys Litra Brewing oli tuolloin ollut toiminnassa jo useamman vuoden, ja teki sloganinsa ”radical beer for radical people” mukaisesti valtavirrasta poikkeavia oluita lukuisissa eri tyyleissä, toimien pienpanimobuumin edelläkävijänä Moldovassa. Visiittimme aikaan panimolla oli vierailemassa ja konsultoimassa myös tanskalainen panimomestari (johon muuten vuosi myöhemmin törmäsimme täysin randomisti keskellä ei-mitään Georgiassa), ja pääsimme näkemään näiden kahden toimijan yhteistyötä. Litra on toiminnassa edelleen – jos tiesi vie joskus Moldovaan, suosittelemme tutustumaan tähän pienpanimoon!”
Eksoottisin paikallispanimovierailu Hondurasissa
“Jos Moldova oli hieman epätyypillinen kohde artesaaniolutmatkailuun, sitä oli ehdottomasti myös Honduras. Tässä Väli-Amerikan maassa toki juodaan paljon olutta, mutta lähinnä sitä perinteistä vaaleaa lageria. Kuitenkin erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa, kuten kauniilla Roatanin saarella, on nykyään varsin helppo löytää myös paikallista craft-olutta. Ihan ensimmäinen hondurasilainen pienpanimo, D&D Brewery, perustettiin kuitenkin jo 90-luvulla, amerikkalaisen Robert Dalen toimesta. Hän perusti pienen majatalon, ravintolan ja panimon syrjäiseen Los Naranjosin kylään vehreälle Yojoa järven alueelle, ja tämän viehättävän, viidakon ympäröimän majatalokompleksin toiminta jatkuu edelleen.”
Odotukset ylittäneet käsityöläispanimot Meksikossa ja El Salvadorissa
“Samalla reissulla kun kävimme Hondurasissa loppuvuodesta 2019, matkailimme myös Meksikossa, ja maistelimme tietysti sielläkin useampia paikallisia artesaanioluita. Meksikolaisten oluiden laatu ei vakuuttanut meitä kovinkaan hyvin, ennen kuin törmäsimme suositussa San Miguel de Allenden pikkukaupungissa pienpanimoon nimeltään Dos Aves. Panimon kyljessä sijaitsevassa taproomissa maistellut oluet olivat tuoreita ja todella makoisia, ja Dos Aves kyllä onnistui yllättämään positiivisesti paitsi oluiden laadulla, myös yleisellä tunnelmallaan. Juuri tällä hetkellä taproom on suljettu, mutta ilmeisesti uusi avataan pian kaupungin keskustaan. Toinen odotukset ylittänyt panimo tuolla samaisella reissulla oli El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa operoiva Cadejo Brewing Company, vuodesta 2012 toiminut käsityöläispanimo.”
Olutreissaajan Kaukasus: onnistumisia ja ei-oo:ta
Kaukasuksen alue tunnetaan ikivanhana viinialueena, ja ojennetaanpa turistille siellä usein myös pieni lasi paikallista brandya. Oluttakin toki tehdään, ja suurpanimolageria saa niin kaupoista kuin ravintoloita todella edullisesti. Craft beer -buumi sen sijaan rantautui Kaukasuksen maihin verrattain myöhään. Reissatessamme Georgiassa, Armeniassa ja Azerbaijanissa vuonna 2018, oli käsityöläisoluen löytäminen monessa paikassa vielä mahdoton tehtävä. Toisinaan taas kyllä päästiin maistelemaan paikallista olutta, kuten Bakussa, mutta siitä ei jäänyt paljonkaan kerrottavaa tai suosituksia annettavaksi. Onnistuneita keitoksiakin sentään löydettiin; Georgia on lisääntyneen turismin myötä kasvanut myös olutmaana, ja erityisesti Tbilisiin on perustettu useampia olutravintoloita. Paikallisia pienpanimoitakin on jo useampia, joskin ainakin vielä meidän vierailumme aikaan laatutaso oli melko vaihteleva. Parhaiten georgialaisista oli tuolloin onnistunut Number 8 Craft Brewery.
Georgiasta Armeniaan matkatessamme emme asettaneet kovia odotuksia paikalliselle oluelle, mutta saimmekin yllättyä erittäin positiivisesti pääkaupunki Jerevanissa. Armenian ensimmäinen pienpanimo, Dargett Brewpub, osoittautui varsinaiseksi olutharrastajan onnelaksi Kaukasuksella. Viihtyisässä, modernissa taproomissa tarjoiltiin varsin laaja valikoima oivallisia oluita sekä niiden kaveriksi herkullisia ruokia. Arvioomme saattoi toki hieman vaikuttaa se, ettemme hetkeen olleet kovin laadukkaita oluita juoneet, mutta joka tapauksessa, Dargett ehdottomasti on suosittelemisen arvoinen kohde Jerevaniin matkaavalle oluen ystävälle.
Tärppejä olutmatkaajalle Puolaan
Keski-Euroopan maat ovat monille suomalaisille suosittuja kesälomareissukohteita, ja oluttahan niissä tunnetusti tehdään ja juodaan paljon. Vaaleaa lager on usein mitä mainioin hellejuoma, mutta humaloidumpien modernien oluiden ystävillekin tarjontaa on mukavasti. Yksi meidän olutmaasuosikeista on Puola, jossa paikallista pienpanimo-olutta on todella helppo löytää, ja jossa oluiden hinta-laatusuhde on usein erinomainen. Varsinaisia panimovierailuja olemme tehneet Puolassa tähän mennessä vain PINTAlle ja Artezanille, mutta craft beer -pubeissa ja taproomeissa on tullut luuhattua senkin edestä. Varsovaan matkaavalle nostettakoon suositukseksi kymmenien hanojen Piw Paw Beer Heaven -pubi, Krakovaan suuntaavalle esimerkiksi Brokreacja-panimon taproom BroPub ja Poznańiin reissaavalle Piwna Stopa -baari.
Muita suosikkejamme matkan varrelta
Olutjournalisteina olemme päässeet vierailemaan kymmenillä käsityöläispanimoilla, ja eräänlaisia kohokohtia ne ovat toki olleet kaikki. Panimoväki tuntuu olevan maasta riippumatta avointa porukkaa, ja kun rakkaus olueen yhdistää, juttutuokiot venähtävät usein aiottua pidemmäksi, erityisesti silloin, kun löytyy tarpeeksi vahva yhteinen kieli. Vierailut Suomessa ovat olleet aina mahtavia, ja lisääkin niitä on suunnitteilla. Erityisen mielenkiintoisia panimovierailuja on tehty myös USAssa, jossa craft beer -kulttuuri on muutaman suurehkon harppauksen Eurooppaa ja muuta maailmaa edellä, sekä Espanjassa, jossa olemme päässeet jututtamaan muun muassa Basquelandin, Garagen, La Piratan, Espigan ja Dougall’sin porukkaa.
Kenties pienimmät ja sympaattisimmat panimot, jossa olemme käyneet, ovat löytyneet ehkä hieman yllättävästi Ranskasta. Tässä jättimäisessä viinimaassa pienpanimoja on itse asiassa ihan tolkuton määrä, ja valtaosa niistä on pienissä kylissä operoivia niin sanottuja kyläpanimoita. Vieraanvaraisuudessaan ja ystävällisyydessään erityisen hyvin ovat jääneet mieleen myös serbialaiset panimotyypit, ja varsin vakuuttavia oluitakin siellä tehdään.
Aika usein meiltä kysytään, että mikä on ollut paras panimo tai paras olut, mutta siihen on kyllä ihan mahdoton vastata. Makuasioitahan ne ovat, ja loppujen lopuksi parhaat oluet ovat ne, jotka on nautittu hyvällä mielellä ja hyvässä seurassa.
Teksti ja kuvat: Anne ja Toni | Craft Beer Nomads
Ilmestynyt Olutposti 3/23 -lehdessä.