Kotipanimon minimilaitteisto

Kotiolutlaitteistoon saa halutessaan upotettua tuhansia euroja, mutta ennen upottamista kannattaa lähteä liikkeelle yksinkertaisemmin kokeillen.

Tässä listataan välineet, mitä tarvitset yksinkertaisella pussimäskäysmenetelmällä oluen valmistamiseksi aivan minimissään.

olutlasi

KANNELLINEN KATTILA
Tarpeeksi ison mäskäykseen ja vierteen keittämiseen. Jos haluat esim. 10 litraa olutta, kattilan olisi hyvä olla vähintään 12 litran vetoinen, mielellään isompikin. Voit toki myös mäskätä ja keittää useammassa erässä, mutta se on hyvin työlästä ja aikaa vievää.

LÄMMÖNLÄHDE
Normaalikodissa siis liesi. Huomaa, että vierre täytyy keittää ilman kantta, sillä muuten virhemakuja aiheuttavia aineita ei pääse kiehuessa poistumaan. Suuren nestemäärän keittämiseen ilman kantta tarvitaan puolestaan varsin paljon tehoa, eikä tavallinen keraami/valurautaliesi oikein tahdo riittää jos puhutaan yli kymmenestä litrasta. Parhain olisi siis induktio- tai kaasuliesi. Huomaa myös, että keittämisestä syntyy paljon höyryä.

LÄMPÖMITTARI
Sataan asteeseen mittaava tarkka lämpömittari auttaa tekemään mäskäämisen ja jäähdytyksen tarkemmin. Periaatteessa oluen voi tehdä ilman lämpömittariakin, mutta silloin sinulla täytyy olla vahva kokemus siitä millaista on n. 65-70 asteinen vesi. Joten jos et ole mäskilämpönsä naapuriaan paremmin tunteva sahtimestari, lämpömittari on välttämätön.

LAPPOLETKU
Olutta tehdessä nesteitä pitää siirtää astiasta toiseen ja viimeistään pullottamiseen valmistautuessa olut olisi hyvä siirtää lapolla pois hiivan päältä. Yksinkertainen elintarviketurvallinen muoviletkukin riittää siirtämiseen, mutta ns. automaattilappo tekee hommasta helpompaa ja hygienisempää.

MÄSKÄYSPUSSI
Mäskäyspussi on suuri huokoinen elintarviketurvallinen pussi, joka päästää sokerit ulos, mutta pitää maltaan sisällään. Mäskäyspusseja myyvät kotiolutkaupat. Ne ovat halpoja ja varmasti elintarviketurvallisia, joten tässä ei kannata säästää. Ilman pussiakin voi toki mäskätä, eiväthän panimotkaan pusseja mäskeihinsä virittele, mutta kotioloissa pussimäskäys on ylivoimaisesti helpoin tapa.

KÄYMISASTIA VESILUKOLLA
Esim. vesikanisteri tai elintarviketurvallinen saavi, johon vierteesi mahtuu ja tilaa käymisen tuottamalle vaahdollekin jää. Toisin sanoen astian tulisi olla selvästi suurempi kuin havittelemasi olutmäärä. Kannen tai korkin on hyvä olla tiivis, jotta hiilidioksidi pulputtaa ulos vain kanteen asetetun vesilukon kautta. Vesilukon pulputus kun helpottaa käymisen seuraamista.

PULLOJA JA KORKKEJA JA KORKITUSLAITE
Hieman enemmän pulloja kuin suunnittelet olutta tekeväsi, varmuuden varalta. Pullojen pitää olla puhtaita ja desinfioituja. Korkituslaitteita ja kruunukorkkeja myyvät kotiolutkaupat. Jos onnistut hankkimaan tarpeellisen määrän patenttikorkillisia pulloja, pärjäät toki ilman korkituskonettakin.

PESU- JA DESINFIOINTIAINETTA
Hygienia on oluen valmistuksen ehdottomasti tärkein asia. Siinä ei kannata säästää, sillä huonolla hygienialla epäonnistut varmasti. Kaiken mitä olut tai vierre keittämisen jälkeen koskee on oltava täydellisen puhdasta eli pestyä, huuhdeltua JA desinfioitua. Tämä tarkoittaa esim. kattilan kantta, letkuja, käymisastiaa kansineen, pulloja ja korkkeja. Helpotat elämääsi huomattavasti hankkimalla kotiolutkaupasta panimokäyttöön tarkoitettua desinfiontiliuosta, jota ei tarvitse huuhdella ja jota voi suihkupullosta helposti annostella pinnoille.

HELPOTTAVIA VÄLINEITÄ
Näitä ei välttämättä tarvitse olutta tehdäkseen, mutta elämää ne helpottavat huomattavasti.

OMINAISPAINOMITTARI
Ominaispainomittari on välttämätön mikäli haluat tietää kuinka vahvaa oluesi on ja kuinka hyvin mäskäyksesi onnistui.

MITTAKANNU TAI MITTATIKKU
Nesteen määrän mittaamiseen.

VAAKA
Maltaat ja humalat voi laittaa silmämääräisestikin, mutta jos haluat esim. seurata tiettyä reseptiä, vaaka on välttämätön.

HUMALAPUSSIT
Humalointi pienissä pusseissa voi auttaa jälkisiivouksessa.

TUKEVA SIIVILÄ TAI SIHTI
Huuhteluvaihetta varten tukeva isokokoinen siivilä on tarpeen. Sen pitää kestää märän mäskin paino asetettuna käymisastian ylle. Huuhteluvaihe ei ole aivan välttämätön oluen tekemiseksi, mutta sillä säästää toki maltaissa selvästi.

JÄÄHDYTYSMENETELMÄ
Vierteen jäähdyttäminen ilman varsinaista jäähdytyslaitetta on kotiolutta aloittavalle hankalampia asioita. Vierteen voi antaa jäähtyä omaan tahtiinsa tiiviisti suljetussa käymisastiassa, mutta mitä nopeammin vierre jäähtyy hiivauslämpötilaan (alle 27 astetta), sitä vähemmän se altistuu
virhemauille. Keittokattilan vierteineen voi viilentää esim. asettamalla sen kylmävesikylpyyn kylpyammeeseen tai muuhun suurempaan astiaan. Tämä nopeuttaa jäähtymistä, mutta tuhlaa aika tavalla vettä, sillä viilennysveden joutuu todennäköisesti vaihtamaan vähintään kerran sen lämmetessä.
Siksi immersiojäähdyttimen rakentaminen kupariputkesta tai valmiina ostaminen on varsin järkevää.

Teksti: Jouni Koskinen
Kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2020