Kotiolutposti testaa: Melkkobrew Beer Box Kentish Bitter
Kiinnostaisiko aloittaa uuden vuoden kunniaksi uusi harrastus ja siirtyä täysmallasoluen valmistuksen maailmaan? Melkkobrew Beer Box tarjoaa edullisen ja helpon tavan kokeilla oluen valmistusta kotona ilman kalliita välineinvestointeja.
Melkkobrew Beer Box on uusi konsepti kotioluen valmistuksen ja reseptiikan kokeiluun kotioloissa. Pienestä, tyylikkäästi pakatusta laatikosta löytyvät kaikki noin neljän olutlitran valmistukseen tarvittavat ainesosat: Maltaat, humalat sekä hiiva. Lisäksi pakkaus sisältää kattavat ja seikkaperäiset ohjeet, joiden avulla aloittelijakin onnistuu varmasti.
Kotiolutposti sai loppuvuodesta 2023 testiin kaksi eri oluttyylejä sisältävää laatikkoa. Ensimmäisenä kokeiluun päätyi brittioluiden ystäville herkkua tarjoava Kentish Bitter.
Puuron keittoa
Käytännössä ainoat tarvikkeet, jotka kotikeittiöstä tulisi mäskäykseen löytyä, ovat tarpeeksi suuret kattila ja kulho sekä suurehko siivilä. Tämän artikkelin kirjoittaja on aloittanut oman kotipanimoharrastuksensa pussimäskäyksellä (Reittausblogin ohjeilla tietenkin) joten kattiloiden, kulhojen ja uunin hyödyntäminen valmistuksessa oli jo ennestään tuttua. Aiempi kokemus ei kuitenkaan olisi ollut tarpeen, sillä pakkauksen mukana tulleet ohjeet opastivat hyvin eteenpäin.
Moni kotipanija vertaa mäskäystä puuron keittämiseen ja sitä se oli tässäkin tapauksessa. Ohjeiden mukainen vesimäärä lämmitetään riittävän suuressa kattilassa mäskäyslämpöön ja mukaan sekoitetaan pakkauksen maltaat. Tämän jälkeen kannella suljettu kattila laitetaan esilämmitettyyn uuniin tekeytymään välillä mäskiä sekoitellen. Tässä välissä voidaan aloittaa huuhteluveden lämmittäminen ja ottaa vaikka yksi referenssiolut maisteltavaksi lasiin.
Huuhtelua ja kiehauttelua
Varsinaisen mäskäyksen jälkeen mäski nostetaan siivilän päälle valumaan toiseen astiaan. Tässä kohtaa on tärkeä huomata, että siivilän alla olevan astian on oltava riittävän suuri jotta siihen saadaan mahdutettua riittävä määrä vierrettä. Mäskiä huuhdellaan sopivan lämpöisellä vedellä, jotta niissä vielä oleva sokeri saadaan irrotettua vierteeseen. Tätä tehdessä kannattaa olla kärsivällinen, sillä liian vauhdilla huuhdeltu mäski johtaa päinvastaiseen lopputulokseen.
Seuraavaksi vierre kiehautetaan ja sitä keitetään tunnin verran. Keiton aikana vierteeseen lisätään selkeästi merkittyjen humalapussien sisältö ohjeen mukaisissa kohdissa keittoa. Humalat voi toki lisätä mukaan sellaisenaankin, mutta itse hyödynsin tässä kotoa valmiiksi löytyvää humalapussia sotkun välttämiseksi. Keiton jälkeen vierre jäähdytetään hiivalle sopivaan lämpötilaan ja siirretään käymisastiaan.
Tässä vaiheessa vierteestä on myös hyvä mitata ominaispaino mäskäyksen onnistumisen ja lopullisen alkoholimäärän selvittämiseksi. Itse oikaisin tässä kohtaa ja heitin käymisastiaan mukaan anturin, joka mittaa ominaispainoa ja sen muutosta käymisen ajan. Viimeiseksi käymisastiaan heitetään mukaan tietysti hiiva, jota näin pienessä eräkoossa tarvittiin vain teelusikallinen. Pussista yli jäävän kuivahiivan heittäminen roskiin tuntuu hieman haaskaukselta, mutta noheva kotikokki hyödyntää sen vaikka pizzataikinan valmistamisessa.
Maukas lopputulos
Olut sai tekeytyä käymisastiassa parin viikon ajan, jonka jälkeen oli pullottamisen aika. Itse pidän brittioluistani maltillisesti kuplia sisältävinä, joten pienensin hieman pulloon laitettavan jälkikäymissokerin määrää ohjeen määrästä. Reilun viikon jälkeen oli aika avata pienen oluteräni ensimmäinen pullo. Lasiin kaatui kauniin punaruskeaa, maltaista ja hedelmäistä brittiolutta. Olutta siemaillessa hymy kohosi huulille ja pohdin, että tällaistahan voisi tehdä seuraavalla kerralla suuremman erän. Ensimmäinen kokeiluni Beer Boxien maailmassa oli siis menestys.
Pakkaus oli laadukkaasti toteutettu kokonaisuus mutta se voisi kaivata vielä pieniä viilauksia. Ohjeistuksia voisi täydentää vielä esimerkiksi hygienian osalta, sillä sen puutteilla on helppo pilata muuten erinomainen olutresepti. Ohjeissa ja reseptissä olisi ollut myös hyvä olla jonkinlaiset viitearvot ominaispainosta ja tavoitteen mukaisesta alkoholimäärästä. Oma olueni kävi lopulta enemmän vahvan ESB:n kuin perinteisen miedomman bitterin vahvuiseksi.
Beer Box on kuitenkin toimiva konsepti nykyiselläänkin. Tämän testierän perusteella voin lämpimästi suositella Melkkobrew Beer Boxeja aloitteleville kotipanijoille. Valmiin reseptin ja ohjeiden avulla on helppo lähteä liikkeelle, oli kyseessä sitten uuteoluista täysmallasoluisiin siirtyvä tai täysin uuden harrastuksen äärellä oleva.
Lue lisää: Melkkobrew’n Beer Box – ehkä matalin kynnys kotipanemisen alkuun
Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Erkki Ukkola