Kirja-arvostelussa Suomen kattavin humalaopas kautta aikain.

Kaiken se kestää, humala.

Humala, on herättänyt ihmisissä paheksuntaa, saanut aikaan valtavaa iloa, parantanut säilyvyyttä ja sillä on voitu maksaa myös veroja. Harva asia maailmassa on niin monipuolinen ja keskustelua herättävää kuin humala. Humala on vuosisatojen saatossa saanut valtavasti aikaan ja lähinnä vain positiivisessa mielessä. Nyt myös suomalainen humala on saamassa hiljalleen ansaitsemaansa arvostusta niin suomessa kuin maailmallakin.

Suomalaisen humalan on nostanut paremmin jalustalleen hortonomi Veli-Matti Mathlin, hän on luonut Suomen ensimmäisen Humalaoppaan (2020), joka opastaa humalaköynnöksen kasvupaikan valinnassa, taimien kasvattamisessa ja humalatarhan rakentamisessa. Se antaa lisäksi ohjeet humalasadon korjaamiseen ja oluen valmistamiseen. Humalaoppaasta on kerrottu ensimmäisen kerran Olutpostissa helmikuussa, artikkelin voit lukea tästä.

Veli-Matti Mathlin

Mathlin on saanut tutustua humalaan muussakin kuin kasvihuoneessa, sillä hän on yksi Tornion Panimon perustajista. Suomalaisten raaka-aineiden käyttäminen suomalaisessa oluessa on aina suotavaa ja humala kasvaakin Suomessa pohjoista Lappia myöten. Pienpanimoiden räjähtänyt kasvu on myös nostanut kotimaisen humalan suosiota entisestään ja tiedä vaikka humala saataisiinkin entiseen kukoistukseensa.

Myös Kotiolutposti tarttui humalan kasvatukseen ja kasvatammekin nyt omat humalat kirjan oppeja noudattaen. Projektiin saatiin taimet Panimo Honkavuorelta, lajikkeita on muutama ulkomaalainen sekä yksi suomalainen maatiaishumala joka onkin lajitovereitaan nopeampi kasvuinen, onhan se sentään karaistunut Suomen oloissa lähemmäs sata vuotta. Tätä projektia tutkitaan myöhemmissä kotiolutpostin julkaisuissa, nyt keskitytään kirjan sisältöön.

 

Humalaopas, kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kotimaisen humalan kasvatuksesta.

Opas itsessään on mukavan tiivis ja kompakti paketti. Kirjassa käytetty teksti on huolellista, selkeää ja hyvin jäsenneltyä. Huolimatta siitä että kirjoittajana on ihan oikea hortonomi, pysyy teksti varsin maanläheisenä eikä siinä viljellä termejä jotka vain ammattipuutarhuri voisi ymmärtää. Kirja on siis helposti lähestyttävä jopa allekirjoittaneen maallikon näkökulmasta.

Kirja alkaa lyhyellä johdannolla jossa selvitetään mistä into tähän kirjaan on lähtenyt, siitä myös selviää että tässä kirjassa aiotaan pysyä tiukasti vain suomalaisten humalien kasvatuksessa eikä siinä aiota puuttua markkinoilla oleviin lajikkeisiin ja niiden ominaisuuksiin.

Oppaassa siirrytään heti kärkeen tutkimaan humalan biologiaa ja kemiaa yleisellä tasolla menemättä liikaa yksityiskohtiin. Tästä kuitenkin saa varsin kattavan kuvauksen millaisissa oloissa humala tykkää kasvaa ja mitä kasvupaikalta vaaditaan. Tärkein tieto humalan kotikasvattajalle on että osaa valita naarastaimen joka tuottaa käpyjä, uroksia tarvitaan sitten jatkojalostus vaiheessa. Myöskin humalan selviytyminen talvesta kiinnostaa varmasti suomalaisia lukijoita, ne kun ovat tällä varsin jännittävän vaihtelevia. Erityismainintana täytyy huomauttaa että sivuille on laitettu hienoja, huomiotaustalla lisättyjä tietoiskuja, joista selviää esimerkiksi IBU arvojen laskukaava. Kotimaisissa humalissa tämä tosin on täysi kysymysmerkki ja tiedot on selvitettävä esimerkiksi luonnonvarakeskuksen laboratoriossa.

Humalanviljelyksen mielenkiintoinne historia on on käsitelty kohtalaisen laajasti ja se onkin yksi isoimmista kappaleista kirjassa. Historia kappaleessa ei esiinny arvailluja vaan taustatutkimukset on tehty laadukkaasti. Kuvituskuvat sisältävät aitoa ajan patinaa, mustavalkoiset kuvat hirsiaittojen humalan täyttämistä seinistä henkivät sen ajan henkeä.

Humalan kasvatus ja sen hoito on käsitelty todella hyvällä pieteetillä ja en usko että kukaan saa humalansa tapettua näillä ohjeilla. Viruksia tietysti taimissa voi olla ja niistä varoitetaankin, tunnistamiseen ei anneta juurikaan ohjeita tai kuvia. Kuvia puolestaan löytyy kattavasti humalan pistokkaista ja juurista mitkä ovatkin tärkeitä että osaa tehdä pistokkaiden istutuksen oikeaan aikaan.

Maaperän kunnostukseen annetaan hyviä ohjeita ja käytännön vinkkejä, mm lapiodiagnoosi josta voi päätellä maaperän kuntoa ja PH arvoa. Välillä maanparannus luiskahtaa hiukan tieteelliselle tasolle ja koskee lähinnä isoja humalaviljelmiä, kotikasvattaja ei juurikaan saa hyötyä näistä osioista. Oppaassa esiintyvät ohjeet myös kuvaavat hyvin kuinka humala käyttäytyy tietyn ravintoaineksen loputtua, tällöin osataan lisätä oikeaa maanparannusainetta maaperään. Kirjoittaja selkeästi varoo mainostamasta kaupallisia lannoitteita mutta antaa kuitenkin tilalle ohjeita luonnonmukaisten lannoitteiden käyttämiseen, esimerkiksi nokkovesi ja kanankakka.

100v humalantaimi Niinivaaralta

Humalan kuivaus käsiteltiin kirjassa todella nopeasti. Olisin mielelläni toivonut käytännön vinkkejä pienimuotoiseen humalan kuivaamiseen esimerkiksi uunilla ja sen lämpötiloista sekä ajoista. Vihanneskuivuri mainitaan yhtenä vaihtoehtona mutta tälläistä ei kaikilta kotoa löydy, pöydällä kuivaaminenkin oli vain maininta ilman sen kummempia ohjeita.

Oluen valmistuskin käytiin pikaisesti läpi oppaan takana ja siitä löytyikin maininta että siihen ei tartuta syvällisemmin. Olisi kuitenkin ollut todella huikeaa jos kirjassa olisi käsitelty erilaisia tapoja käyttää humalaa, katkerohumalointi, kuivahumalointi, märkähumalointi, kylmähumalointi ja niin edelleen, näitä ei kauheasti ole käsitelty missään. Myöskin siihen käytettäviä välineitä ja niiden hyötyjä olisi ollut kiva lukea, esimerkiksi että mikä toimisi paremmin pelletille kuin tuoreelle humalakukinnolle.

Loppusanoina voi kyllä sanoa että kirja on kyllä todella laadukkaasti toteutettu ja se kattaa kyllä todella laajasti käsittelemänsä aiheen, mikä on humalan kasvatus suomessa. Pieni ja kompakti Humalaopas on kyllä koko rahansa väärti.

Vinkit ja tarjoukset

Kotiolutposti haluaa tarjota yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS kanssa lukijoillemme alekoodin OLUTPOSTI jolla Humalaopas kirjan saa kirjat.finlit.fi sivuilta -20% erikoishintaan ja ilman toimituskuluja 2020 vuoden loppuun.

Myös uusimmassa Olutposti lehdessä käsitellään humalaa useamman sivun verran, lehden voit käydä lukemassa ilmaiseksi!

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!

Veli-Matti Mathlin
Humalaopas – Oluthumalan kasvatus Suomessa

Lähteet: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Luonnonvarakeskus

Kuvat: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Joni Sormunen