Sinebrychoff Juomaposti

Kierrä Euroopan olutmuseoita! 

Eurooppa on täynnä hauskoja olutmuseoita, Juomaposti esittelee niistä muutaman.

Hallertaun humalamuseo – saksalaista olutperinnettä

Hallertau on yksi Saksan kuuluisia humalankasvatusalueita ja sieltä löytyy pienestä Wolnzachin kaupungista humalakasvista kertova museokin. Deutschen Hopfenmuseum on perustettu vuonna 2000 ja sen tarkoituksena on kertoa humalasta: kasvitieteestä oluenpanoon, viljelystä humalakauppaan, historiasta nykypäivään monipuolisesta kerronnan ja visuaalisin keinoin. Museon on rakennettu Lipphofin tontille, Humalaviljelijöiden yhdistyksen, ja Humalaneuvojan – “Humala-aukiolle”.

Humalan sielunelämää voi tarkastella humalakävyn sisällä.

Visuaalisesti näyttely on hyvin rakennettu ja sen katsastaessaan ymmärtää miten iso elinkeino humalaviljely on paikallisesti ollut ja miten tärkeä merkitys sillä on ollut myös kaupallisesti. Museo tarjoilee herkullista kuvamateriaalia entisaikojen humalakasvatus-, poiminta- ja käsittely- yksityiskohdissa ja kuvat komeista humalasaloista saavat huimaamaan.

Tässä poljetaan humalakäpyjä myyntipusseihin.

Näyttelyssä otetaan myös kantaa humalakasvattajien elämään niin positiivisen kuin negaatioidenkin kautta. Vaikkakin aineisto on keskittynyt nimenomaan saksalaisen humalan ja oluenteon kuvaamiseen, niin museon jälkeen on paljon parempi käsitys siitä, mitä kaikkea humala voi olla!

Brusselin olutmaailma – Belgian panimokulttuuri parissa tunnissa

Belgian Beer World on Brusselin keskustassa, visuaalisesti näyttävästi rakennettu museo joka sopii sekä oluesta vielä tietämättömälle että jo asiaan perehtyneelle. Museon keskiössä on belgialainen olut niin panimohistorian, oluentekotaidon kuin raaka-aineidenkin osalta, samalla oppii valtavan määrän Belgian historiaa, niin tiiviisti olut on ollut maahan kuuluvien alueiden menneisyyttä. Näyttely jakaantuu moneen kerrokseen, ja puolivälissä tarjotaan virkistävät välioluet oluen valmistusta kuvattaessa.

Museon näyttelyssä on käytetty paljon audiovisuaalisia välineitä, yksi näyttävimpiä on erillinen hiivahuone, jossa tyhjille seinille heijastetussa animaatiossa opimme puhuvan hiivasolun kanssa, miten hiiva työskentelee niin pohja-, pinta- kuin villihiivakäymisessä. Oluen eri valmistusvaiheet ja belgialaisten oluttyylien alueellinen leviäminen on myös kuvattu hauskasti audiovisuaalisin välinein.

Näyttely päättyy rakennuksen kattokerroksen baarin, jossa saa istuskella baarissa, josta näkee kaupungin kattojen ylle lipun hintaan kuuluvan vapaavalintaisen belgialaisen oluen kera. Baarin olutvalikoima on kehuttavan laaja, joten sitä ottaa kyllä toisenkin siinä näyttelyn sisältöä sulatellessaan.

Nancyn olutmuseo  – ranskalaisen olutteollisuuden vaiheita

Ranskalaisen Nancyn keskustasta pienen bussimatkan päässä on vanhassa panimossa sijaitseva olutmuseo Musée Français de la Brasserie. Museo koostuu kahdesta eri rakennuksesta: itse panimosta, missä pääsee kiertämään opastetusti vanhojen panimolaitteiden seassa, sekä panimon entisestä toimistorakennuksesta, mihin on taltioitu vanhaa mainosmateriaalia, laseja, ranskalaisiin panimoihin liittyvää historiaa ja kiinnostavia, olutaiheisia lasimaalauksia.

Miinukseksi laskettakoon, että missään ei ole opasteita englanniksi, joten jos et osaa ranskaa, Google-kääntäjä on ahkerassa käytössä. Museon kiertää parissa tunnissa, jonka jälkeen kannattaa ehdottomasti pysähtyä pienessä myymälässä, missä on hauskoja olutpostikortteja hyvin edulliseen hintaan sekä mukaan ostettavana museon oma olut.

Ps. Muista myös Iisalmessa Olvi-säätiön Panimomuseo, Orimattilan Pullomuseo sekä Helsingissä Hotelli- ja ravintolamuseo!