Kausiherkku blini maistuu ravintola Lasipalatsissa
Blinit ovat alkuvuoden ruokasuosikki, jotka maistuvat suomalaisille vielä maaliskuussakin. Nyt blinikausi on avattu ravintola Lasipalatsissa – suosituin lisuke edelleen muikunmäti.
Blini on monelle herkku, joka nautitaan nimenomaan ravintolassa. Ravintola Lasipalatsissa bliniviikot ovat jo pitkä perinne, yli neljännesvuosisadan verran, toki pitkä on ravintolan historiakin – onhan Lasipalatsi ollut olemassa jo 1930-luvulta. Blinejä meneekin alkuvuonna yli kymmenentuhatta kappaletta ja ne paistetaan ravintolassa tilauksesta – eikä puhuta pienistä raaka-ainemääristä, tattarijauhoja menee noin 1500 kiloa ja taikinassa olevaa vaaleaa alkoholitonta lageria noin 1500 litraa.
Blinit on Suomessa totuttu syömään hieman joulustakin tutuin lisäkkein kuten mädin, erilaisten kalalisäkkeiden ja savuporon kera. Lasipalatsista kerrotaankin, että lisäkkeitä muutetaan tarkasti asiakkaiden toiveita kuunnellen, koska monella blinien samanlaisuus vuodesta toiseen on tärkeää.
Tänä vuonna blinien lisäkkeissä tehtiin asiakkailta tullut muutos ja sienisalaatti korvattiin savuporomoussella, joka hetken oli poissa blinilautaselta. Muita täytteitä Lasipalatsissa ovat Saimaan mäti lisukkeineen, kylmäsavulohitartar, omenapunajuuritartar, marinoitu sipuli, katkarapuskagen sekä suolakurkut hunajan ja smetanan kera. Ravintola Lasipalatsin bliniannos on maultaan talvisen tuhti, mukava yllätys on raikas punajuuriomenatartar. Hauskaa makua tuo suolakurkku hunajan kanssa joka toimii myös hieman väliraikastajana.
Perinteisten täytteiden lisäksi on vaihtoehtona vegaaniblini vegaanisine täytteineen – silloin tarjolla on hernepestoa, porkkalaa, vegaanikaviaaria ja -skagenia sekä omenapunajuuritartar. Tämä vaihtoehto oli pöytäseurueen mielestä mainio ja yhtä täyttävä ja maukas kuin perinteinenkin versio.
Blinikokonaisuus on näin täyttävän mainio. Blinien lisukkeet riittävät hyvin kahdelle, jopa kolmelle blinille, jos joku jaksaa syödä – 37,50 euron annokseen saa niin monta bliniä kuin haluaa, toki isonälkäinen testaajakin jaksoi vain kaksi.
Juomina tarjoiltiin alkuun Philippe de Nantheuil Brut -samppanjaa komeassa samppanjatornissa ja sitten maultaan syvempää Nicholas Feuillatte Blanc des Blancs -samppanjaa, joka oli oiva valinta myös blinien kera. Lasipalatsin väki kaatoi lasiin blinien viereen myös itävaltalaista, pirteän hapokasta Kein Name Grüner Veltliner Trocken -valkoviiniä, joka oli omiaan varsinkin vegaaniblinien kanssa. Viinin lisäksi oma mielipide, on että voissa paistettujen, tuhdin suolaisten blinien ja kalaisten lisäkkeiden kanssa sopii parhaiten vaalea, hieman katkera lager-olut tai hedelmäinen vehnäolut. Oluen mieto makeus tasapainottaa lisäkkeiden suolaisuutta samalla kun oluen kuplivuus keventää blinin rasvaista suutuntumaa. Siiderinystäville blinien kera käy erinomaisesti puolimakea omenasiideri, sen makeus vastaa sekä suolaisuuteen että etikkaisuuteen, rasvaa unohtamatta.
Jälkiruualla jatkettiin kuohuviinilinjalla, veriappelsiinisorbetin kera.
Pöydässä blinejä nauttien keskusteltiin siitä, miten blinit ovat oivaa ravintolaruokaa – kotona tehtäessä ne vaativat paljon vaivaa ja pitkän ostoslistan lisäkkeineen, kun taas ravintolassa voi vaivattomasti nauttia pitkän kaavan mukaan rauhassa istuen rapean kuumia blinejä. Hyvän lisän nauttimiseen tuo ravintolan funkkismaisen kaunis miljöö, jossa voi kuvitella itsensä vajaa sata vuotta taaksepäin samaa tekemässä – blinejä nauttimassa!
Ota talteen Lasipalatsin bliniohje!
Lasipalatsin blinit
Ensimmäinen päivä:
- 5 dl täysmaitoa
- 1/2 pussia kuivahiivaa (n. 5 g)
- 1 rkl sokeria
- 3,5 dl tattarijauhoa
Seuraava päivä
- 1 tlk (0,33 cl) alkoholitonta lager-olutta
- 3 dl vehnäjauhoa
- 1 dl tattarijauhoa1 rkl suolaa
- 3 isoa kananmunaa
- paistamiseen 200 g (kirkastettua) voita
Valmista taikinajuuri. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita kaikki juuren ainekset kulhossa, peitä leivinliinalla ja anna käydä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Valmista juuri käymisen jälkeen taikinaksi tai siirrä jääkaappiin odottamaan.
Sekoita juureen olut, jauhot, suola ja 1 muna. Erottele lopuista munista valkuaiset ja keltuaiset, sekoita keltuaiset taikinaan. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoita nostellen taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia ennen paistamista.
Kuumenna yksi tai useampi blinipannu keskikuumaksi. Voit myös käyttää ohukaispannua pikkublineille. Laita pannuun noin 2 rkl kirkastettua voita ja lisää noin 1,5 dl taikinaa. Anna paistua rauhassa, kunnes blini hieman hyytyy reunoilta ja saa kauniin ruskean värin. Käännä ja paista kypsäksi. Lisää hieman voita paistamisen aikana.
Juuri ennen tarjoilua kuumenna blinien ”tarjoilupuoli” rapeaksi. Tarjoile heti haluamiesi lisäkkeiden kanssa.
Mikä on blini?
Blinien esivanhemmat ovat ensimmäisiä jauhoista tehtyjä ruokia jo esihistoriallisina aikoina ja samantyyppisiä löytyy useista kulttuureista. Sana blin on muotoutunut sanasta mlin, joka tarkoittaa myllyä. Blinit valmistetaan taikinajuurella, useimmiten tattari- ja vehnäjauhoista, kuohkeuden salaisuus on vaalea lager-olut tai kivennäisvesi. Hyvä blini on pinnaltaan rapea, sisältä kuohkea, maultaan hieman hapan ja paistetaan reilusti voissa.
Venäjältä Suomeen rantautuneet blinit eli “linnit” on täällä lehdissäkin mainittu jo 1860-luvulla, vaikka luultavammin niitä on syöty niin kauan kun Suomessa on ollut venäläisiä. Toki paksun kuohkeat blinit ovat meillä erilaisia kuin naapurissa nykyään, jossa blinit ovat ohuita lettusia, ja niitä syödään myös mm. makeiden täytteiden kanssa. Suomalaiset blinit ovat perimältään vanhempia, niitä ennen Neuvostoliiton aikoja syötiin myös naapurissa, siellä blinit ohenivat nimenomaan sosialismin aikana. Muodikasta kausiruokaa blineistä tuli Suomessa kuitenkin vasta 1990-luvulla ja nyt blinit tunnetaan hyvin alkuvuoden ravintola- ja kotiruokanakin.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Katso lisää:
Viikon olut ja ruoka -pari: Blinit savusiikamoussella ja lager-olut