Käsityöläisolutta kalastajakylissä – Bornholmin saari on idyllinen lomakohde

Craft Beer Nomadsit ovat jälleen matkanneet oluen perässä – nyt Bornholmin saarelle!

Itämerellä Saksasta koilliseen ja Ruotsista etelään sijaitseva Bornholm on Tanskaan kuuluva saari, joka tunnetaan parhaiten idyllisistä maisemista, aurinkoisesta ja leudosta ilmastosta sekä Hammershusin linnoituksesta. Viime vuosikymmenien aikana Bornholmista on tullut suosittu kesämatkailukohde, ja syystäkin, sillä saarelta löytyy viehättäviä kalastajakyliä ja pikkukaupunkeja, hiekkadyynejä, dramaattisia kalliomaisemia ja rentoa saarikulttuuria. Bornholm on nostanut päätään myös ruokamatkailukohteena, ja mikä parasta, saarella tehdään myös oivallisia artesaanioluita!

Bornholmilla on pitkä ja sotaisakin historia. Strategisen sijaintinsa vuoksi se on vaihtanut omistajaa useaan otteeseen, ollen niin Tanskan ja Ruotsin kuin Lyypekin hansakaupungin hallinnoimana. Saarella on ollut useita linnoituksia, alkaen Gamleborgin viikinkilinnoituksesta, joka rakennettiin noin vuonna 750.

Retki saaren ympäri, joko autolla tai pyöräillen, on loistava tapa tutustua Bornholmiin ja sen nähtävyyksiin, ja kierroksen aikana on mahdollista vierailla lukuisissa panimoissa ja taproom-ravintoloissa. Autolla koko saaren kiertää halutessaan vaikka muutamassa tunnissa, mutta kattavampaan vierailuun on hyvä varata useampi päivä. Bornholmille pääsee autolautalla Ruotsin etelärannikolta Ystadista, Tanskan Køgesta, Saksan Sassnitzista ja Puolan Swinoujsciesta. Suomesta autolomalle Eurooppaan suuntaavalle lauttailu Bornholmin kautta on yksi varteenotettava reittivaihtoehto. Majoitusta saarelta löytyy melko runsaasti leirintäalueista pienten majatalojen kautta hotelleihin, mutta kuumimman kesäsesongin aikaan majoitusvaraukset kannattaa tehdä ennakkoon.

Satamakaupunki Rønne on saarikierroksen aloitus- ja päätöspiste

’Luontevin aloituspaikka saarikerrokselle on Rønne, Bornholmin suurin kaupunki ja pääsatama. Mikään metropoli ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä Rønnessa on asukkaita vain vajaat 14 000. Lauttaranta sijaitsee ihan kaupungin vanhan keskustan vieressä, ja sieltä on helppo lähteä tutkimaan kapeita mukulakivikatuja ja historiallisia ristikkotaloja, jotka aikoinaan olivat varakkaitten kauppiaiden ja aatelisten asuntoja ja liiketiloja. Kaupungin maamerkkejä ovat Rønnen majakka, Pyhän Nikolauksen kirkko ja Bornholmin museo.

Maisema Ronnessa

Olutreissaajien suosikkikohde Rønnen keskustassa on Beerhouse Bornholm -niminen söpö olutkauppa, josta löytyy saaren panimoiden tuotteita. Ja on Rønnessa toki myös oma pienpanimo: sataman teollisuusalueella sijaitseva, vuonna 2016 toimintansa aloittanut Small Batch Bornholm. Kesäaikaan panimolla järjestetään panimokierroksia ja olutmaisteluita viikoittain.

Beerhouse Bornholm

Viehättävä Svaneken kylä ja Svaneke Bryghus

Meille Bornholmin kohokohta oli vierailu Svaneken kylään Bornholmin itärannikolla, ja siellä Svaneke Bryghus panimolle, sillä olimme ystävystyneet Svaneken (nyt jo väistyneeseen) pitkäaikaiseen panimomestariin, panimoalan konsulttinakin työskentelevään Jan Pauliin tavattuamme hänet matkoillamme maailmalla. Pääsimme viimein lunastamaan kutsun tulla hänen kotisaarelleen Bornholmille, ja tutustumaan saaren suurimpaan panimoon.

Vuonna 2000 perustettu, pienenä panimoravintolana aloittanut Svaneke Bryghus on nykyään varsin kookas ja moderni pienpanimo. Peräti noin 16 miljoona litraa luomuoluita vuodessa valmistava panimo sijaitsee ihan Svaneken kylän kupeessa.

Svanneken panimo

Svaneken oluet ovat saaneet inspiraationsa Bornholmin luonnosta, ja panimon filosofia on luoda erilaisia makuprofiileja vain muutamia, huolella valittuja ainesosia käyttämällä. Svaneken core-sarjaan kuuluu lager-oluita rapeista pilsnereistä dunkeliin ja vahvaan doppelbockiin, ja vaaleita aleja helpoista blonde aleista hedelmäisiin ja katkeroisempiin NEIPA- ja IPA-oluisiin. Tummista oluista sarjaan kuuluu mieto, mutta paahdettu stout ja erityisesti lakun ystävien makuhermoja hivelevä Baltic lakritsiportteri. Erikoiseriä ja harvinaisuuksia pannaan vanhoilla pienillä laitteilla, jotka sijaitsevat Svaneken alkuperäisessä panimoravintolassa. Ihan kylän keskustassa sijaitseva Svaneke Bryghus Restaurant on suosittu ja tunnelmallinen ravintola, ja luonnollisesti oivallinen paikka maistella Svaneken oluita.

Myös itse Svaneken kylä Bornholmin itärannikolla on ehdottomasti vierailun arvoinen. Tanskan kauneimmaksi kyläksikin valittu vanha kalastajakylä hurmaa perinteikkäällä arkkitehtuurilla ja leppoisalla elämänmenolla. Kylän sydän on sen markkina-aukio, jota ympäröi ristikkotaloista kuuluisa vanha keskusta. Svaneken katuihin ja sataman maisemiin voi tutustua helposti kävellen, mutta vielä tunnelmallisempi vaihtoehto on hypätä hevosvankkureiden kyytiin.

Svanneken satamassa.

Penyllan Breweryn ja Beerheren kaksoispanimo söpössä Tejnissa

Svanekesta jatkoimme saarikierrosta luoteeseen, saaren rannikkoa seuraillen. Seuraavat panimot tulivat vastaan pienessä Tejnin kylässä. Tejnin sataman kupeessa, entisessä kalatehtaassa, toimii kaksi pienpanimoa; yhteisissä tiloissa operoivat Penyllan Brewery ja Beerhere. Näiden panimoiden toimintaa pyörittävä pariskunta, Jessica ja Christian Andersen, muutti Bornholmiin visionaan tehdä olutta paikallisista, saaren ainutlaatuisessa ilmastossa kasvaneista raaka-aineista.

Penyllan ja Beerhere

Jessica Andersenin johtama Penyllan Brewery perustettiin vuonna 2015 ja se keskittyy tynnyrikypsytettyihin villihiivaoluisiin. Penyllan wild aleja kypsytetään tynnyreissä vuosikausia, ja ne blendataan huolellisesti. Kaikki oluet sisältävät samaa hiivakantaa, jonka panimomestarit loivat asettamalla omenapuun alle sokeroidulla vierteellä täytetyn ämpärin ja odottamalla, että vierre muuttuu ilmassa olevien hiivojen ja bakteerien myötä villiolueksi.

Penyllanin oluet saavat pitkän tynnyrikypsytysprosessin aikana syvän maun ja ainutlaatuisen tasapainon. Penyllan ei ole mikään pikavoittojen panimo, sillä sen ensimmäiset neljä olutta valmistuivat vasta vuonna 2018, kolme vuotta panimon perustamisen jälkeen, ja vanhimmat oluet ovat olleet nyt tynnyreissä noin yhdeksän vuotta. Sitoutuminen projektiin on kuitenkin kannattanut, sillä Penyllanin wild aleista on tullut kansainvälisesti arvostettuja ja kysyttyjä, ja niiden vientiin on jonotuslista.

Penyllanin ja Beerheren oluita

Samoissa tiloissa Penyllanin kanssa toimii Beerhere-pienpanimo, jonka perusti jo vuonna 2008 tanskalaisen panimoteollisuuden pitkän linjan tekijä Christian Andersen. Ensimmäiset vuodet Beerhere toimi kiertolaispanimona, mutta Andersenien muutettua Bornholmille oli hyvä aika rakentaa oma panimo. Vuodesta 2015 lähtien Beerhere on valmistanut innovatiivisia artesaanioluita laajalla skaalalla, ja panimon olutvalikoima täydentyy jatkuvasti uusilla tuotteilla. Christian panostaa oluiden ainutlaatuisuuteen makuprofiilin ohella myös niiden visualisoinnilla, piirtäen kaikki etiketit itse. Penyllanin ja Beerheren olutkauppa ja taproom-pubi on hurmaava paikka maistaa molempien panimoiden oluita sekä vain rentoutua ja nauttia pienen kalastajakylän tunnelmasta.

Hammershusin linnoituksen kautta takaisin Rønneen

Tejnistä saarikierrosta kannattaa jatkaa Bornholmin pohjoiskärkeen, josta löytyy niin hienoja rantakallioita kuin saaren suosituin vierailukohde, Hammershusin linnoituksen rauniot. Tämä Pohjois-Euroopan suurin keskiaikainen linnoitus rakennettiin 1200-luvulla, ja sillä oli vuosisatojen ajan tärkeä rooli Tanskan kuninkaiden ja arkkipiispakunnan välisissä taisteluissa, ja päätyipä se välillä saksalaistenkin käsiin. Vuonna 1658 Ruotsin joukot miehittivät Hammershusin, mutta linnoitus ja koko saari palautettiin pian Tanskalle. Hammershusin linnoitus hylättiin 1740-luvulla ja se jäi pitkäksi aikaa rapistumaan. 1800-luvun alussa rauniot suojeltiin, ja kunnostustyöt aloitettiin 1800-luvun lopulla.

Hammerhusin linnoitus

Linnoitukselta on enää lyhyt matka takaisin satamakaupunki Rønneen, mutta tälläkin välillä riittää mielenkiintoista nähtävää. Rantatieltä kannattaa poiketa ihailemaan länsirannikon kalliomaisemia ja pehmeitä hiekkarantoja. Evästauolle, tai vaikkapa majoittumaan, voi pysähtyä esimerkiksi pieneen Haslen kylään, josta löytyy muun muassa viehättävä kalasatama-alue.

Kaiken kaikkiaan Bornholm on upea kesäkohde, jossa on sekä paljon nähtävää ja koettavaa, että useita mielenkiintoisia paikallispanimoita. Paikallista olutta on hyvin tarjolla myös ravintoloissa, ja ruokamatkailijaa niissä ilahduttaa paikallinen gastronomia, jonka ominaispiirteisiin kuuluvat muun muassa savustettu silli, vapaana laiduntavan karjan liha, homejuustot ja suklaa.

Teksti ja kuvat: Anne Lukkarila  ja Toni Marjanen, Craft Beer Nomads

Ilmestynyt 2/24 Olutposti-lehdessä.

Katso lisää:

Humaloitu matka halki Ruotsin – panimovierailuja ja sääntöviidakkoa