Karvilan Panimo & Polar Shiitake: Siitakesienillä maustettu tumma juhlalager

Karvilan Panimo ja Polar Shiitake ovat lanseeranneet yhteistyössä siitakesienillä maustetun tumman juhlalagerin juhlistamaan Polar Shiitakeen 25:ttä juhlavuotta. Yhteistyöolut on tiettävästi ensimmäinen kaupallinen siitakesienillä maustettu lager Suomessa.

Karvilan Panimon ja Polar Shiitakeen juhlaolut “Tumma Umami” on tyyliltään tumma lager, joka saa rääkkyläläisen Polar Shiitaken siitakesienistä täyteläistä ja miellyttävää umamin makua. Umami on nimeään tunnetumpi, suolaisen “lihainen”maku, jota on mm. sienissä. Se on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Umami mielletään herkulliseksi, miellyttäväksi sekä ruokahalua herättävä mauksi.

Siitakesieni (Lentinus Edodes) on kotoisin Itä-Aasiasta. Siitake nimi tulee japaninkielen sanoista shii , joka on erään puulajin nimi, ja take eli sieni – shii-puun sieni. Siitaketta viljellään Suomessa myyntiin sekä kotikäyttöön. Suuri osa Suomessa tuotetuista siitakesienistä päätyy vientiin. Siitakesieniä käytetään muun muassa keitoissa, kastikkeissa ja pataruoissa.

Anja ja Sulo Toropainen perustivat Polar Shiitakeen vuonna 2000. Jo silloin Sulo Toropainen oli Belgiassa käydessään tutustunut paikalliseen siitakeolueen. Siitä lähtien asiasta keskusteltiin useinkin, mutta oman harrastustuneisuuden puuttuessa, asia jäi idean asteelle. 25:nnen juhlavuoden tullessa täyteen toimitusjohtaja Markku Leppänen koki, että ajankohta olisi täydellinen oman siitakeoluen kehittämiselle. Karvilan Panimo oli luonteva kumppani, sillä Polarin mukaan se tunnetaan laadukkaista, perinteisesti valmistetuista oluista sekä kokemuksestaan erikoisoluiden kehittämisessä.

Markku Leppänen ja Polarin siitakesieniä.

Tällä hetkellä Polar Shiitakeen myynti suuntautuu täysin Keski-Euroopaan ja myös yhteistyöolutta on suunniteltu vientimarkkinoille fine dining -ravintolat keskiössä. Olutta tuodaan rajatusti saataville myös Suomessa.

-Siitakkeessa oleva umamin maku voimistaa ruuan omaa makua, eli se toimii luonnollisena aromin vahvistajana ja olut onkin parhaimmillaan ruokajuomana, Markku Leppänen kertoo. – Olut sopii mielestäni vaikkapa sienikeiton kanssa nautittavaksi ja tietysti joulupöytään.

Karvilan Panimo on erikoistunut oman lähteen puhtaaseen veteen luotuihin suodattamattomiin käsityöläislagereihin.

– Rääkkyläläisillä siitakesienillä maustetun oluen kehittäminen oli todella mielenkiintoinen hanke, sillä olimme meille kokonaan uusien raaka-aineiden äärellä, Karvilan Panimon tuotantopäällikkö Simo Asikainen kertoo.

Karvilan Panimon Simo Asikainen.

Panimon puolella käsityöläisoluen ja siitakesienten yhdistäminen nähdään merkittäväksi hankkeeksi näyttää itä-suomalaista osaamista premium-elintarvikkeiden puolella.

-Tumma lager sopii hyvin oluen rungoksi, sillä sen paahteisuus ja maltaisuus saa upeaa täydennystä siitakkeen tuomasta umamista. Markulla on pitkä kokemus sienistä ja hänen kanssaan suunnittelimme, miten sienistä saadaan parhaiten maku irti oluen valmistuksessa. Päädyimme käyttämään sientä useassa vaiheessa prosessia, jotta saimme täyteläisen ja hienostuneen maun olueen, Simo Asikainen jatkaa.

Olut on erikoiserä ja  tulee rajattuun jakeluun Suomessa joulukuun 2024 aikana.

Lähde ja kuvat: Karvilan Panimo

Katso lisää:

Karvilan Panimon vierailukeskus Olutlähde auennut