Jouluinen mäskileipä ja tomaattivoi
Olutposti tarjoaa oluisan mäskileivän reseptin. Kaikki kotioluentekijät huomio, tässä on oiva keino käyttää kotioluen teosta jäänyttä mäskiä! Tee seuraksi joulunpunainen tomaattivoi.
Oluinen mallasmäskileipä
- 1 l keskitummaa, hennosti humaloitua olutta (belgidubbeli tai amber ale)
- 1,5 pkt (75 g) hiivaa
- 1 ½ dl siirappia
- 1 ½ dl fariinisokeria
- 1 rkl suolaa
- 4 dl ruisjauhoja
- 9 dl vehnäjauhoja
- 6 dl olutmäskiä
VOITELUUN:
- 1 dl olutsiirappia (3 dl tummahkoa olutta, 3 dl sokeria, keitä siirapiksi 10 minuuttia ja jäähdytä)
Liuota kädenlämpöiseen olueen hiiva ja lisää mäski. Lisää sitten siirappi, fariinisokeri ja suola. Sekoita seos hyvin, lisää sitten ruis- ja vehnäjauhot ja alusta taikinaksi. Ripottele pinnalle vähän jauhoja. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puolentoista tunnin ajan.
Voitele ja korppujauhota 3 leipävuokaa (noin 1,3-1,5 l -kokoisia vuokia). Jaa taikina vuokiin.
Kypsennä vuoat uunin alimmalla tasolla 170 asteessa noin tunnin ja 20 minuuttia. Valele leipien pinta olutsiirapilla. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 40 minuutin ajan. Ota uunista ja anna jäähtyä. Kumoa sitten vuoista. Leivän maku on parhaimmillaan 1 – 2 päivän kuluttua valmistuksesta.
Tomaattivoi
- 1 dl pehmeää voita
- 1/2 dl tomaattipyrettä
- 1/2 tl savupaprikajauhetta
- Suolaa
Sekoita kaikki raaka-aineet, maista ja mausta. Laita viileään tekeytymään.