Brewdogin pääpanija Jason Pond: Oluentekijänä saa olla sekä tiedemies että käsityöläinen
Yhdysvaltalainen Jason Pond on toiminut skottilaisen Brewdog -panimon tuotannon johdossa nyt kaksi vuotta. Pond on siitä harvinainen esimerkki alalla, ettei hän ole ikinä harrastanut kotioluentekoa tai opiskellut oluenvalmistusta ennen alalle siirtymistään.
-Minun olutinnostukseni lähti siitä, että olin herkkä hiilidioksidille ja mietin miten voisin itse tehdä kaupallisesti parempia oluita vähemmillä kuplilla. Olin täysin eri alalla, mutta aloitin panimourani menemällä töihin Oskar Blues Brewing Companyn tölkkilinjalle, koska halusin oppia kuinka olutta tehdään. Minulla ei ollut koulutusta eikä kokemusta, joten piti aloittaa pohjalta. Kahdeksassa kuukaudessa olin Oskarsin pääpanija, kertoo Pond. –Koska minulla ei ole panimoalan koulusta, olen kaiken oluenteosta oppinut töissä ja olemalla itse innostunut. Myöhemmin vahvistin ammattitaitoani ottamalla osaa American Brewing Quild -verkkomuotoiseen koulutukseen ja nyt opetan siellä itse.
Pond on työskennellyt nyt Brewdogin pääpanijana kaksi vuotta. Sitä ennen hän teki oluentekijän töitä yhdysvaltalaisella Firestone Walker -panimolla seitsemisen vuotta, Oskar Blues Brewing Companyn jälkeen.-Lapsena halusin olla sekä tiedemies että insinöörimäinen käsityöläinen. Nyt saan olla molempia. Oluenteossa voi miettiä ja kokeilla raaka-aineita kuin tiedemies ja sitten pääsee kokemaan saman raaka-aineen vaikutuksen käytännössä. Olen perfektionisti, joten hion sekä olutreseptejä että panimoprosessin käytäntöjä koko ajan paremmaksi.
Pondin työ Brewdogilla sisältää kaiken panimoprosessin valvonnan sekä oluiden että siiderien osalta. Lisäksi hän johtaa tuotekehitystä ja on mukana Brewdogin omien ravintoloiden toiminnassa. Tuotekehitystä hän tekee hyvin erilaisilla tavoilla. – Brewdogilla on tietysti oma prosessinsa tuotekehitystä varten, mutta teemme keskimäärin kolme uutta olutta joka toinen viikko, joten ideoita tulee myös nopeasti sekä myynniltä että markkinoinnilta. Itse matkustan työni vuoksi paljon ja matkoiltakin tarttuu mukaan monia ideoita.— Pidän työtäni todella mielenkiintoisena ja viihdyn todella hyvin Skotlannissa perheeni kanssa. Rakastan historiaa ja vapaa-aikanani vierailemme Skotlannin linnoissa ja nummilla.—
Brewdog on Iso-Briannian suurin craf beer -panimo ja Pondin mielestä kasvu jatkuu. -Uskon, että me pystymme vakauttamaan käsityöläisoluen aseman maailmalla. Käsityöläisolut on nyt tienhaarassa. Yhdysvalloissa paikallisuus on oluessa tärkeää, siellä on tuhansia pieniä paikallisia panimoita, mutta valitettavasti näiden panimoiden laatu on hyvin vaihtelevaa, joka voi pitkällä aikavälillä vaikuttaa koko craft beer -kategorian kasvuun. Isot panimot tulevat ostamaan entistä enemmän pieniä toimijoita ja oluttyylien kirjo laajenee. Samalla kaivetaan innostusta ja tyyli-ideoita myös historiasta. Craf beer – ilmiöllä on monia mahdollisuuksia, mutta meidän täytyy huolehtia laadusta ja ymmärtää, että craft beer ei ole samaa kuin paikallinen. Nykyään myös iso panimo voi olla craftia, se on enemmän toimintatapa kuin kokomääritys.
Oma suosikkioluttyyli Pondilla löytyy humalavetoisista oluista. -Juon hyvin monentyyppisiä oluita, mutta yksi klassikkosuosikkini on oikein hyvin tehty pils. Toinen ikisuosikkini on IPA, en voi sille miään, olen hop head!