Jaskan Kaljat: Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Tornion Panimo

Mikäs sen parempi tapa aloittaa viikonloppu, kuin kaivaa jääkaapista olut ja soittaa Tornion Panimon suuntaan ja kysellä kuulumisia. Näin juuri tein tuossa kuukausi sitten, kun kaadoin lasiini Tornion Panimon Czech Style Pilsneria ja soitin Tornion Panimon johtajalle Kaj Kostianderille. Heitin hänelle oluen siemailun ohessa muutaman kysymyksen ja niihin pääsette tutustumaan heti tämän lauseen jälkeen.

Haastattelu tehty: 13.10.2017

Kerrotko lyhyesti mikä on Tornion Panimo?
Tavoitteena oli rakentaa perinteikäs panimo takaisin kukoistukseensa. Tornion Panimolla on takanaan 140 vuoden perinteet, joita halutaan tuoda uudestaan esille. Tornion Panimo on käsityöläispanimo, joka jatkaa Lapissa 1873 alkanutta panimoperinnettä samalla paikalla, Tornionjoen rannalla.

Kuka on Kaj Kostiander?
Lapin Kullan tuotanto siirrettiin etelään 2010 ja rakennus määrättiin purettavaksi. Paikallinen yrittäjä kuitenkin pelasti rakennuksen ja pääsin vetämään sen kehittämisprojektia. Totesin, että yli 140 vuotta panimohistoriaa ansaitseen jatkumon.

Olen kasvanut lapsuuteni Torniossa. Paluumuuttaja ja ollut toistakymmentä vuotta takaisin Torniossa. Olen matkannut ympäri maailmaa ja päässyt hyvin näkemään, että oluita on paljon erilaisia. Omia suosikkioluita miettiessä, niin voin sanoa olevani Portteri ja Stoutmiehiä. Peruslagerista homma lähti, mutta tummat oluet ovat nousseet omiksi suosikeikseni.
Oman panimon suosikkiolutta on hankala sanoa, mutta olen erittäin tyytyväinen meidän North Lageriin.

(Kuva: Tornion Panimo)

Miksi perustaa panimo Tornioon?
Vaikea selittää, mutta täällä on aina mallas tuoksunut ilmassa ja jotenkin sitä sitten kaipasi. Tuntui, että kyllähän täällä pitäisi panimo olla. Panimon perustaminen alkujaan oli enemmän tunne- kuin järkipuolen juttuja.

Onko jotain alun vaikeuksia ollut panimon perustamisessa?
Alkuperäinen aloitus viivästyi noin 7 kk. Vanha rakennus oli erittäin huonossa kunnossa ja sen remontointi kesti pidempään, kuin oltiin kuviteltu. Samalla myös laitteiden rakentaminen kesti pitkän aikaa. Homma aloitettiin Saariselän Panimon laitteilla ja ne panimolaitteet olivat olleet ulkosalla lumen peitossa kolme vuotta. Niidenkin saamisessa käyttökuntoon oli omat haasteensa. Panimon ympärillä sijaitsi lukuisia varastorakennuksia, joihin panimon olisi rakentanut helposti. Halusimme kuitenkin panimon tismalleen samalle paikalle, kuin mihin se rakennettiin 1873 ja se toi mukanaan haasteita.

Milloin tuli viimeksi mieleen sellainen ajatus, että hitto tää on kivaa?
Tänään. Joka päivä melkein tulee sellainen olo. Vaikka joskus on epätoivoinen päivä, niin silti tajuaa että on—  tällä hetkellä siinä hommassa mitä oikeasti haluaa tehdä.

Milloin taas sitten tuli ajatus, että onko tässä nyt oikeasti mitään järkeä?
Se on tietysti selvää, ettei tässä ole mitään järkeä. No vaikka tunteella on hommaan lähdetty, niin silti oli heti alkumetreillä selvää, että homma täytyy rakentua vahvan liiketoiminnallisen ajattelun pohjalle, muuten ei tulevaisuutta ole.

Onko nykyisellä sijainnilla hyötyjä tai haasteita tällä alalla?
Hyötyjä on vahva tarina ja se kiinnostaa ihmisiä. Maanlaajuisesti panimon sulkeminen närkästytti paljon ihmisiä ja panimon perustaminen uudestaan on ollut monille tärkeä asia. Myös Lapin arktinen vesi ja tinkimätön lappilainen asenne tekemiseen on vahvuuksiamme. Logistisesti pienien määrien lähettäminen hankalaa.

Minkälainen on perinteinen päivä Tornion Panimolla?
Tietyt perusrutiinit, mutta jokainen päivä poikkeaa toisesta.

Mitä kuuluu sinun tehtäviin?
Laidasta laitaan. Suuremman tuotannon myötä en enää mukana juurikaan tuotannossa. Olen aktiivisesti mukana tuotekehittelyssä ja laadunvalvonnassa. Lisäksi hommiin kuuluu neuvottelu yhteistyökumppanien kanssa mm. markkinoinnista ja myynnistä. Tänän lisäksi uusien kuvioiden suunnittelu ja sen sellaiset operatiivisen ja strategisen johtamisen kuviot.

(Kuva: Tornion Panimo)

— 
Original 1964 Lager! Kerroppa siitä?

Mielenkiintoinen tarina. Taloon nuoremmaksi panimomestariksi vuonna 1962 tullut Leo Andelin sai toimitusjohtaja Irma Storbomilta tehtävän kehittää olut, joka sopii suomalaiselle ruoalle ja jota naisetkin voivat juoda. Leo loi pehmeän täymallasoluen, joka voitti heti markkinoille tultuaan palkintoja maailmalta.

Leo Andelin ja Original 1964 Lager (Kuva: Tornion Panimo)

Leo Andelin on ollut alueella sellainen hahmo, jonka kaikki tuntevat ja hän on Torniolle ollut se Herra Olut. Andelin lähti mukaan projektiimme ja kävi useasti panimolla. Keskusteluiden aikana selvisi, että Leo on alun perin kehittänyt reseptin. Hän muisti reseptin ulkoa ja hänellä oli kotonaan muistiinpanot.

VTT:n Hiivapankista löytyi alkuperäinen hiivakanta, mutta sen omistava yhtiö ei luonnollisestikaan sallinut hiivan luovuttamista meille. Leo päätti olla yhteydessä Berliiniin, mistä hiiva 1960-luvulla Tornioon hankittiin. Muutaman saksankielisen sähköpostin jälkeen kävi ilmi, että sama hiiva on edelleen saatavana. Panemme siis jälleen Lapissa Tornion maineikasta kultamitaliolutta sen suunnitelleen panimomestarin kanssa alkuperäisellä reseptillä ja hiivakin on sama.

(Kuva: Tornion Panimo)

Mulla on tässä haastattelua tehdessä lasissani teidän Czech Style Pilsner. Mitä ajatuksia se herättää sinussa?
Erittäin miellyttävä olut. Tsekkiläinen David Masa pyynnöstä kehitti Tornion Panimolle reseptin. Toukokuussa oli myös kouluttamassa keittomäskäystä.

Jaskan mielipide Czech Style Pilsneristä:
Tuoksussa kevyt makea maltaisuus. Ruohoa ja tuulahdus yrttisyyttä.
Maultaan kukkaisa ja ruohoinen pils miedolla rapsakkuudella. Suutuntuma kevyt. Muuten kelpo tuote, mutta kaipaa hieman enemmän rapsakkuutta.

— — — 
On Tornion Panimo ja sitten on Sangen Panimo. Selvennätkö tätä kuviota?
Sangen on emoyhtiö. Sangen tuli mukaan kumppaniksi rakentamaan panimoa. Sangenin operatiivinen panimotoiminta on siis käytännössä Tornion Panimo.

Mitä tulossa tulevaisuudessa olutrintamalla?
Vasta tuli Mustaparran Terva –niminen olut. Stout, jossa on tervauutetta eli puhdistettua tervaa.
Alkoon vahvempi Arctic –sarja. Väkevä puolella Piki tervalikööri ja Noki salmiakkilikööri. Tislaamotuotteita päästään tekemään pian. Ensimmäisenä rommi. Noiden lisäksi on panimolle tulossa käymään entinen Guinnessin panimomestari Irlannista. Vuoden vaihteen jälkeen on tulossa gluteeniton olut.

Mitä on Tornion Panimolla tilanne vuonna 2027?
Yksi Suomen vahvimmista pienpanimoista.

Onko jotain terveisiä JaskanKaljat blogin seuraajille?
Ei muuta kuin rohkeasti maistamaan suomalaisia pienpanimo oluita ja Tornion panimon oluita. Jokainen suomalainen olutlitra sataa meidän suomalaisten laariin työnä ja verotuloina.