Jaskan Kaljat: Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Jacobstads

JaskanKaljat -olutblogin suomalaiset pienpanimot tutuksi -juttusarjassa tällä kertaa käsittelyssä on Jacobstads, joten päästetäänpäs ääneen Daniel Löf. Tämän juttusarjan ideana on tuoda suomalaisia pienpanimoita ja oluidentekijöitä esille.

Kerrotko lyhyesti mikä on Jacobstads?
Jacobstads on länsirannikolla sijaitseva pienpanimo joka valmistaa maukkaita ja monipuolisia oluita.

Mistä panimon nimi tulee?
Jacobstads nimi tulee Jakobstad-kaupungin nimestä (Jakobstad on ruotsinkielinen nimike Pietarsaaresta) ruotsiksi. Asumme Pietarsaaressa ja kaupunki on tämän seudun suurin kaupunki. Pietarsaaren seutuun kuuluu Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Pedersöre, Kruunupyy sekä Luoto. Osakeyhtiön virallinen nimi on Pedersöre Hantverksbryggeri Ab eli Pedersören Käsityöläispanimo Oy, mutta tämä on lähinnä laskutusta varten. Markkinoimme kaiken Jacobstads nimikkeellä.

Milloin panimo on perustettu?
2015.

Kuva: Jacobstads

Kuinka panimo sai alkunsa?
Siinä vähän erikoinen alku. Kaikki sai alkuunsa siitä että en tykännyt oluesta. Opiskelin Vaasassa ja asuin siellä noin kymmenen vuotta. Tuli joskus käytyä pubeissa ja aina tilattu “olut” tai “tuoppi”. Ja kaikkihan tietää mitä ravintolassa saa jos tilaa “oluen”. Se peruskalja ei minusta maistunut miltään. Muistan että ajattelin miksi käyttäisin valtion opiskelutukea tällaisiin kun se ei anna minulle yhtään lisäarvoa. Pakkohan on mahdollista tehdä itse jotain mitä on parempaa kuin se. Vuosi oli nyt 2012. Matka oli silloin vielä pitkä siihen missä me ollaan tänään mutta se oli se hetki mikä ehkä virallisesti käynnisti koko tapahtumaketjun. Aluksi tilattiin pienet kattilat Saksasta ja yritimme tehdä olutta kotona. Halusin kokeilla jos pystyisi itse tehdä niin sanottuna “kaupallista” laatua kotona, mitä se nyt sitten onkin. 20 L Braumeister haettiin kaverin kanssa ja tehtiin ensimmäisenä Kölsch mikä tuli kattilan mukana starterkit:inä. Oli aikamoinen epäonnistuminen ja itsetunto sain pienoisen kolauksen. Mutta pyrimme sitten tehdä London Pride klooni ja se onnistui todella hyvin. Itsetunto oli takaisin ja totesin että kyllä kotona pysty ihan itse valmistaa laatutavaraa. Joku vuosi sen jälkeen perustimme panimon sen jälkeen kun oli saatu kaikki luvat, paikat, rahoitus hommattu.

Miksi perustit panimon juuri Uuteenkaarlepyyhyn?
Pietarsaaresta oli vaikea löytää sopivat tilat. Se mikä löytyi oli joko liian pienet tai aivan liian isot. Mutta tämä on vaan yksi syy. Uusikaarlepyy sijaitsee noin 15 minuutin ajomatkan Pietarsaaren keskustasta, mutta vesilaatu on jotain aivan muuta. Pietarsaaressa käytetään pintavettä jonka laatu vaihtelee aika paljon ja vaikuttaisi meidän toimintaan merkittävästi. Uudessakarlepyyssä on todella hyvä pohjavesi, melkein kuin lähdevesi. Eli tämä oli ehkä se suurin syy. Sitä paitsi jos perustamme yrityksen Uudessakaarlepyyssä on mahdollista hakea 20 % investointituki kun Pietarsaaressa vastaava numero oli silloin 0 %. Jos on köyhä, ja haluaa investoida 150 000 € esimerkiksi niin 20 % on aikamoinen summa. Eli, toimitilat, läheisyys, vesilaatu ja mahdollisuus tukiin.

Mikä sai teidät ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Se oli kyllä että en ollut tyytyväinen siihen mikä oli tarjolla 2012. Tämä oli silloin kun pienpanimobuumi Suomessa oli ihan alussa. Tarjonta ei ollut niin kattavaa kuin tänä päivänä. Kun Pietarsaaressa kävin baarissa 2012 ja kysyin minkälaista olutta on, vastaus oli “kolmos ja nelos”.— 

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Tällä hetkellä on minä yrittäjänä itse, sekä vaimoni Pia joka omistaa osan yrityksestä. Pia on nyt kotona äitiyslomalla. Nuori poikamme William, ehkä tuleva panimomestari, on 4 kuukautta vanha, eli tällä hetkellä yritämme löytää tasapainon arjessa, missä William on ehdoton ykkönen ja kaikki muu tulee sen jälkeen. Olemme myös kiitollisia siitä että meillä on perheenjäseniä jotka ovat valmiita auttamaan aina kun on tarvetta.

Kuva: Jacobstads

— Onko jotain alun vaikeuksia ollut panimon perustamisessa?
Sanoisin näin, että oli paljon enemmän töitä kun ehkä luulin. Se auttaa varmasti että on vähän hullu ennen kuin aloittaa tämmöistä prosessia. Kyllä pitää olla kärsivällinen, koska luvat pitää saada, toimipaikat pitää löytää ja kaikki mitä siihen kuuluu. Menee aikaa ja rahaa pitkään ennen kun voi laskuttaa ensimmäistä kertaa. Pakko sanoa että viranomaisilta on kyllä saatu todella hyvää palvelua. Ei mitään moittimista siinä. Asiakaspalvelu pelaa mutta Suomi on erittäin byrokraattinen maa.

Milloin tuli viimeksi mieleen sellainen ajatus, että hitto tää on kivaa?
Taitaa olla noin viikko sitten kun pullotettiin uusi oluemme. Se on mukava tunne koko tämä prosessin jälkeen kun näkee liukuhihnalla valmiit pullotuotteet ja voi pistää ne laatikkoon. Laatikot lavalle ja lavat markkinoille.

Kuva: Jacobstads

Minkälaisia oluita tällä hetkellä valikoimassa?
Aloitimme kaksi vuotta sitten valmistamaan IPA-tyylisiä oluita. Lähinnä siitä syystä että se oli tyyli mikä oli lähellä mun omaa sydäntä, mutta myös siksi että kysyntää oli (ja on vielä) tämän tyylisille olueille. Nyt viimeksi olemme lanseeranneet kaksi pohjahiivaolut-tuotetta. Ensimmäinen niistä on Shipbuilder, mikä on klassinen saksalaistyylinen lagerolut mikä on kevyesti humaloitu ja suunniteltu sopivan monen makumaailmaan. Eli tämä tuote on jotain aivan muuta kun se mitä me olemme tähän asti tehty. Halusin tehdä puhtaan ja klassisen lageroluen kahdesta syystä: halusin näyttää että pystymme valmistamaan tuon tyylisiä oluita ja siksi että uskon että tämänkaltaisia “puhtaita” makuja ovat tulossa. Kun IPA buumi on vasta alkuvaiheessa maaseudulla se on pikkuhiljaa menossa ohi PK-seudulla ja suurimmissa kaupungeissa. Toinen uusimmista tuotteistamme on Pilssi mutta moderni tulkinta siitä. Ocean Explorer on raikas 5 % kesäjuoma mikä sopii hyvin sellaisenaan auringossa tai ruoan yhteydessä. Kun prosentit ovat ainoastaan 5 % niin pystyy otta muutamia ilman että keskustelun laatu kärsii.

Kuva: Jacobstads

Mitä oluita on tulossa lähiaikoina?
Tankeissa kypsyy tällä hetkellä meidän uusin sessio pale ale nimeltä “Let’s drink where the wi-fi is weak”. Tämä on hedelmäinen, sileä Amerikan itärannikkotyylinen IPA / Pale ale rajamaissa. Tämä on tulossa pullotuotteena toukokuussa. Tämän lisäksi on tulossa “The Wild Wolves of Pohjanmaa”-olut mikä on siinä amberin ja pale-oluen välimaastossa. Tämä susiolut nostaa esiin viime aikoina seudullamme vallitsevasta keskusteluaiheesta ja murheenkryynistä. Susimäärä alueella on kasvanut ja aiheuttaa sellaisia ongelmia että jotain pitäisi tehdä, mutta ei voi. Ne eivät pelkää ihmisiä, lapset eivät uskalla enää kävellä yksin kouluun. Sudet tarkkailevat päiväkoteja, tappavat kotieläimiä jne. Niitä ei saa koskea mutta ainakin oluella voisi nostaa esiin että tämmöinen tilanne on alueellamme.

Jos katsotaan kauemmaksi tulevaisuutta, niin onko jotain sellaista mainitsemisen arvoista tulossa?
Minä sanoisin näin yleisesti että tänä päivänä on kova kilpailu tällä alalla. Kun aloittaa pienpanimotoiminta sulla on idea ja visio mitä haluaa tehdä. Tämä pitää olla jonkun verran joustava tietysti mutta nyt kun naapurikaupungeissa ja ympäri Suomea tuntuu että on koko aikaa tulossa uusia panimoita joka pistää ulos 20 uutta olutta per vuosi on helppo tuntea stressiä, että mekin pitäisi tehdä sitä ja tätä. Mutta jos alat polkea liian pitkää matka pois sun omasta ideasta koko homma kärsii. Laatu, visio muuttuu sumuiseksi ja se loppuu huonosti. Tietysti pitää koko aikaa olla sormi pulssilla ja pystyä reagoida trendeihin jne. Mutta me haluamme rakentaa jotain mitää kestää sukupolvia. Minä yritän katsoa 100 vuotta eteenpäin. Olen huomannut että jos on tämä pohjana niin nykypäivän stressi ei tunnu niin kovalta.

Paitsi näitä meidän IPA Dasher on tulossa heinäkuussa Alkon myyntiin maanlaajuisesti.

Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Toivottavasti sen että pystymme tuottamaan erityyppisiä oluita. Opimme koko ajan ja en väitä että kaikki tulee onnistumaan heti mutta tuntuu että tähän asti palaute on päänsääntöisesti ollut hyvää. Seuraamme paljon sosiaalisia medioita ja palveluja esim. Untappd missä sijaitsemme top 10 tällä hetkellä suomen panimoista.

Kuva: Jacobstads

— Minkä verran olutta valmistuu tänä vuonna?
Tarkoitus on valmistaa noin 25000-30000 litraa mutta markkina päättää.

Onko ensi vuoden tavoite tiedossa ja paljon se on?
Yritämme nostaa tästä vuodesta ja valmistaa 35-40000.

Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Jokainen pienpanimo on ainutlaatuinen ja ei ole mitään oikeaa tai väärää, mutta me yritämme oluen yhteydessä kertoa tarinan, eli panostamme paljon “storytelling”-konseptiin. Visuaalinen puoli on meille tärkeää ja yritämme tuottaa sellaisia tuotteita missä ulkonäkö/brändi ja sisältö on tasapainossa eli mahdollisimman korkealaatuisia molemmat. Kansainvälistyminen on yksi mahdollisuus, mutta sen saa tulevaisuuden näyttää. Kielen takia esim. muut Pohjoismaat ovat luonnollisia markkinoita meille.

Luin ensimmäisen kerran panimostanne vuonna 2012, mutta siitä kesti melko pitkään ennen kuin toiminta sitten pyörähti käyntiin. Pystytkö valaisemaan tätä asiaa?
Kyllä, julkaisimme silloin kaverin kanssa ajatuksemme perustaa panimon. Oli tietysti aivan liian aikaista. Kaveri perusti silloin jossain vaiheessa perheen ja jäi hankkeesta pois. Mietin jonkun aikaa miten minä itse otan tämän projektin eteenpäin ja sen tiimoilta syntyi perheyritys Pedersöre Hantverksbryggeri Ab (Jacobstads).

Kerro jotain muuta panimosta?
Alussa panimon nimi oli Jacobstads Breweries. Mutta päätin poistaa sanan Breweries koska näen että tulevaisuudessa Jacobstads myy ehkä muita craft -tuotteita kuin pelkkää olutta. Mutta olut tulee aina olemaan ydin ja ylivoimaisesti suurin tuoteryhmä.

Noin puoli vuotta sitten tuplasimme kapasiteettimme, joten pystymme nyt teoriassa tuottaa noin 70-80000 litraa vuodessa. Hankimme myös modernin ja tehokkaan pullotuslinjan Amerikasta: Meheen M6 mikä takaa sen että pystymme tuottamaan ja pullottamaan tehokkaasti ja laadukkaasti.

Panimohenkilöt:

Kuva: Jacobstads

Kuka olet?
Nimeni on Daniel Löf, kotona Pietarsaaren naapurikunnasta Pedersörestä.

Kerro itsestäsi lyhyesti?
Olen 35 vuotta, naimisissa. Yhdessä vaimoni Pian kanssa pyöritän panimoamme. Mun ehkä suurin heikkous on että olen Liverpool fani ja yritän matkustaa ainakin kerran per kausi Anfieldille katsomaan peliä livenä.

Toimenkuvasi panimossa?
Panimomestari, omistaja, siivooja, graafikko ym.

Ensikosketus oluisiin?
15-vuotiaana. Olin kesätyöntekijänä puutavaraliikkeessä. Tuli toimitus jostain ja siinä oli mukana lahjapaketti, muun muassa olutta. Sain yhden tölkin. Menin kotiin ja join sen. Olin ihan varma että olin kännissä. Pari vuotta sen jälkeen löysin sen tölkin, huomasin että se oli alkoholiton.

Kuinka ajauduit pienpanimoalalle?
Halusin sijoittaa mun opiskelutuki-rahat laatuun eikä massatuotteisiin.

Minkälainen oli ensimmäinen itse valmistamasi olut ja kuinka se onnistui?
Kölsch. Aivan kauhea kokemus. Pulloissa oli 2 senttiä paskaa pohjassa eikä se maistunut miltään muulta kuin hiivalta. Toki se antoi mahalle hyvää vauhtia.

Mitä olut sinulle merkitsee?
Mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia rakentaa jotain ja kertoa tarinoita. Ja myös mahdollisuus antaa ihmisille mielenkiintoisia tuotteita (kunhan juo kohtuullisesti).

Mitkä kaupalliset oluet ovat suosikkejasi? Kotimainen ja ulkomaalainen suosikki?
Ulkomaalaisista löytyy kyllä muutamia, mutta on pakko sanoa Goose Island IPA. Kotimaista löytyy tänä päivänä paljon hyvää mutta jos olisi pakko valita yksi niin Maistilan Moo Milk Stout jäi hyvin mieleen.

Keksi kysymys ja vastaa siihen?
Mitä muuta tulee Pietarsaaren seudusta?
Ennen tuli suomen paras jätski Pietarsaaresta. Valmistaja oli Sun Ice mutta kuten monesti käy iso kilpailija osti sen pois ja ajoi tehtaan alas. Tänään, kuten meidän Shipbuilder sekä Ocean Explorer oluemme kertoo, Pietarsaaressa valmistetaan maailman parhaat purjeveneet, sekä katamaraanit ja myös puuveneet. Ajankohtaiset puheenaiheet Pietarsaaressa on uusi rakennettu toriparkki keskustassa joka jakaa asukkaat kahteen leiriin. Tätä ei tarvita ja tämä on paras idea ikinä. Jaro pitäisi vihdoin päästää liigaan ettei vaan KPV Kokkolasta pääse ennen. Ja sitten susiongelma. Mutta onneksi täällä saa nyt muuta kun kolmos- ja nelosoluita kun käy paikallisissa baareissa ja ravintoloissa.

Kuva: Jacobstads