Jaskan Kaljat: Imperial stout -battle – Ruosniemi vs. Malmgård vs. Beer Hunter’s

Imperial stout tämä olutmaailman kuningaslaji on mitä hienoin nautiskelujuoma ja jälkiruoka. Alkon valikoimaan tuli tämän vuotiseen käsityöläiskattaukseen useampikin olut tähän tyylilajiin. Otin niistä testiin kolme, joiden parhaimmuutta lähdin testaamaan. Pistin oluet rinnakkain ja ne pääsivät taistelemaan parhaimmuudestaan tuoksussa ja maussa.

Ruosniemen Panimo, Malmgårdin Panimo ja Beer Hunter’s ovat jokainen kovia tekijöitä suomalaisten pienpanimoiden joukossa, mutta mikä panimo valmisti tähän olutkattaukseen parhaimman imperial stoutin? Se selviää alla. Kävin läpi jokaisen oluen kohdalla tuoksun, sekä maun. Sen jälkeen annoin tuomioni. Lopussa sitten kerron mikä oluista tuoksui parhaalta, mikä maistui parhaalta ja mikä oli kolmikon paras olut.

Ruosniemen Panimo Vuorineuvos Salted Caramel

Voltit: 9,5 %

Tuoksu: Makea, paahteinen ja ripaus meriveden tapaista suolaisuutta. Suolaisuudesta tulee sama fiilis kuin meren äärellä olevasta tuulesta. Karamellisen pyöreä aromi. Herkullinen.



Maku: Nyt suussani on melkoinen ilotulitus. Siellä on toffeisuutta ja melko voimakasta humalointia. Lopussa tulee oluen suolaisuus esille ja se ei toimi niin hyvin kuin tuoksussa. Jää pieni fiilis, että olut olisi tehty meriveteen. Tämä fiilis onneksi ainoastaan aivan lopussa, mutta muuten olut hyvinkin nautinnollinen.



Tuomio: Kokonaisuus on tämän olutkolmikon tasaisin. Tuoksu toimii ja niin myös maku. Ruosniemen Panimo on ottanut heidän loistavan Vuorineuvoksen ja antaneet sille asiallisen twistin. Laatutuote alusta loppuun.

Malmgårdin Panimo Vintage Imperial Stout

Voltit: 9,2 %

Tuoksu: Hyvin perinteinen Imperial Stout. Tuoksumaailma on kuitenkin melko mieto. Paahteisuus vahvin elementti. Suklaata ja ripaus lakritsia.

Maku: Voimakkaan lakritsinen ja paahteisuutta riittää. Kylmää kahvia ja aivan kuin tämä olut heräisi aromimaailman horroksesta tarjoillen makua. Yrttistä vetoa. Tuoksuun nähden parantaa makuosastolla huomattavasti. Runko ei aivan prosenttien tasolla.

Tuomio: Malmgårdin Panimo ei aivan pääse perille puhtain paperein. Panimo, joka valmistaa ehkäpä jopa Suomen parhaan portterin (X-Porter) ei tässä imperial stoutissaan pääse edes lähellä X-Porterin tasoa. Tuoksu on liian vaisu, mutta onneksi maku hieman parantaa. Tässä kuningastyylilajissa ei kuitenkaan pärjää vaisulla ja varovaisella oluella. Selkeä pettymys.

Beer Hunter’s Mufloni Kauramoottori Imperial Oatmeal Stout

Voltit: 10,0 %

Tuoksu: Pehmeä olemus, jossa kaikki aromit hyvässä tasapainossa. Helposti lähestyttävä tuoksu, josta ei löydy mitään teräviä kulmia. Tasaista menoa alusta loppuun, jopa liian tasaista.

Maku: Paahteinen ja mokkaisa. Tämän olutkolmikon tukevin tapaus ja suussa pyörii paksu täyteläinen olut. Loppu vetää lakritsin puolelle. Maku on tuoksuun nähden huomattavasti parempi. Tarjoaa kaikkea isommin ja enemmän, kuin kaksi muuta olutta.

Tuomio: Tuoksultaan melko simppeli ja varovainen olut herää maisteluissa henkiin ja tarjoaa asiallisen kokemuksen. Ei todellakaan paras panimon olut, mutta tykkäsin siitä kuinka tässä on kauralla leikitelty.

Missä paras tuoksu?
Tuoksun osalta voittaja oli aivan selkeä. Malmgård ja Beer Hunter’s olivat hyvin hentoja tuoksumaailmaltaan, eikä sieltä saanut mitään tarttumispintaa. Ruosniemi tarjoili jotain erikoisempaa, mutta samalla se oli toimivaa. Syvemmällä aromimaailmallaan Ruosniemen Panimo vie selkeän voiton. Kilpakumppanit olivat tasaisesti toisella sijalla.

Missä paras maku?
Maun osalta kilpailu oli tiukempi ja siinä kaksi olutta taistelivat voitosta. Malmgård tippui heti kättelyssä, mutta kaksi porilaista taistelivat rinta rinnan voitosta. Lopulta maussa Beer Hunter’sin Kauramoottori ajaa maaliviivalla videotarkastuksen jälkeen hiuksen hienosti ohi. Täyteläisempi kokonaisuus.

Mikä oli paras?
Loppujen lopuksi voittajan valitseminen oli melko selkeää. Tuoksun puolella parhaudesta ei ollut epäilystä ja siellä selkeän niskalenkin otti panimokolmikon kuopus. Maku oli kahden kauppa, mutta siellä Vuorineuvos nousi niin lähelle, että selkeän voiton tässä Imperial Stout -battlessa otti Ruosniemen Panimo Vuorineuvos Salted Caramel.

Mitäs tykkäsitte tällaisesta battlesta? Pitäisikö näitä olla enemmän? Millä tyylilajilla ja millä oluilla? Teenkö kirjoittaen vai videolla? Tässä muutama kysymys pohdittavaksi ja kertokaa mielipiteenne.