Irlantilaista panimo-osaamista Walled City Brewerystä Torniossa
Pohjoisirlantilainen Walled City Breweryn panimomestari James Huey vieraili jo toista kertaa Tornion Panimossa. Viimeksi siellä syntyi Tornion Panimon Red Ale, tällä kertaa Huey oli panemassa jotain vähän erilaista.
James Huey on pitkän linjan panimoammattilainen, joka on tehnyt maineikkaan uran irlantilaisella panimolla Guinnessilla ennen kuin perusti vaimonsa kanssa Walled City Brewery – ravintolapanimon Pohjois-Irlantiin, Derryyn nelisen vuotta sitten. – Aika oli kypsä silloin. Olin ollut Guinnessilla yli kymmenen vuotta ja muuttanut samaan aikaan kotiseudulleni Derryyn takaisin. Työmatka oli pitkä ja mieleni paloi kokeilemaan jotain uutta. — Derryssä ei ollut ollut pienpanimoa sataan vuoteen, joten ajattelimme tuoda hyvän oluen takaisin kaupunkiin. Tosin oli mielenkiintoista huomata, miten itse oluen paneminen piti opetella hieman eri kantilta, kun perusti oman panimon; ennen työssäni Guinnessilla puhuttiin sadoista miljoonista litroista vuodessa, omassa panimossa litrat ovat taas hieman erisuuntaisia, Huey naurahtaa.
Huey vieraili jo toista kertaa Tornion Panimolla oluentekemisen merkeissä. Panimoiden yhteistyö on alkanut aikoinaan NICHE-projektin seminaarissa,, joka on EU:n Interreg-rahoitettu projekti, ja siinä pyritään edistämään erilaisia yhteistyömuotoja ruoka-alalla. James Hueyn sisko, joka työskentelee panimon ravintolassa, tapasi konferenssissa Tornion Panimon hallituksen puheenjohtajan Mikko Ahokkaan, joka ehdotti Walled City Brewerylle yhteistyötä, onhan Tornion panimolla on ollut Hueyn lisäksi muitakin vierailevia panimomestareita kuten Leo Andelin, jonka reseptillä on valmistettu Original Lapland Lager ja tsekkiläinen David MaÅ¡an, jonka käsialaa on Lapland Pilsner . Huey taas pani viimeksi Torniossa maltaisen, gluteenittoman red ale -oluen.
Pienpanimotrendin kasvu on Irlannissa hyvin samantyyppistä kuin Suomessa. – Pienpanimo-oluessa kyse on paikallisuudesta ja mausta. Ihmiset haluavat erilaisia makuja ja tarinoita oluen ympärille, he haluavat avata oluentekijät ja kuulla miten oluet ovat syntyneet, Huey kertoo. – Pienpanimossa voi myös tehdä joustavasti pieniä eriä erilaisia oluita, jolloin oluenystävällä on enemmän valinnanvaraa. Pienpanimo-olut maksaa vähän enemmän, mutta usein nähdään, että siinä on enemmän sisältöä.
Huey pitää itse hyvin erityyppisistä oluista, ja pyrkii myös tekemään monentyyppistä olutta palvellakseen oluenkuluttajaa. -Mieliolueni riippuu täysin tilanteesta, kesällä maistuu vaalea olut, kuten pils, talvella taas tummat tuhdit oluet, kuten stout. Irlannissa ollaan nyt hyvin kiinnostuneita erilaisista oluttyyleistä, myös esimerkiksi hapanoluista, jotka eivät niinkään kuulu irlantilaiseen olutkulttuuriin. Itse ”craft beer” termi on hieman jo ristiriitainen Irlannissa, koska myös isot toimijat tuovat markkinoille näin nimettyjä oluita, jotka eroavat kuitenkin sekä tekotavaltaan että maultaan pienpanimo-oluesta, jossa on ollut tähän asti vahva craft beer -leima. En tiedä miten kauan tätä termiä voidaan käyttää puhuttaessa sekä pienten että isojen toimijoiden oluista, pohtii Huey.
Huey kokee yhteistyön Tornion Panimon kanssa mielenkiintoiseksi ja hedelmälliseksi. -Meitä yhdistää panimointohimon lisäksi myös se, että olemme molemmat pikkukaupunkipanimoita, ja tarinammekin muistuttavat hieman toisiaan. Viimeksi meillä oli todella hauskaa, joten tulin mielelläni uudestaan. Suomessa on paljon erinomaisia raaka-aineita ja makuja, jotka kiinnostavat minua myös oluentekomielessä, joten on suunnitelmia ehkä tehdä niistä olutta myös Walled City Breweryssä.
Tiedusteluun, että mitä olutta tällä kertaa pohjoisessa pannaan, Huey naurahtaa salaperäisesti. – Saatte tietää sen myöhemmin, mutta sen lupaan, että tällä kertaa on luvassa jotain klassisen hyvää!
Kuvat: Tornion Panimo