Helsinki Craft Beer Conference on kotiolutharrastusta parhaimmillaan

Kotiolutpiireihin kuuluu olennaisena osana oluen jakaminen ja maistelu muiden kotioluen tekijöiden kanssa. Olutposti kävi kurkistamassa pk-seudun kotipanijoiden yhteismaistelutilaisuuteen pimeimmässä Töölössä.

Kieli poskessa nimetty “Helsinki craft beer conference” kokoontui Panimo Himan kokoon kutsumana neljättä kertaa. Kutsu kävi Facebookin aktiivisimmassa kotiolutryhmässä HOMBRE – Pääkaupunkiseudun Kotipanijat. Jo kauan sitten pk-seudun ulkopuolellekin levinneestä ryhmästä saapui paikalle seitsemän kotipanimoa, yksi Oulusta saakka. Panimo Himan lisäksi paikalla olivat TYLY Homebrewing, Kaarlon Kotipanimo, Mikkelsbräuerei, Bonanza Brewing, Ogelin panimo, Olutsepän panimo, sekä yksi nimetön. Kutsuttuina ulkopuolisina vieraina paikalla oli lisäksi panimokouluttajanakin tunnettu Ilkka “Kusettaja” Sysilä. Sekä median edustajana meikäläinen, jonka kotioluita ei näihin kemuihin olisi kehdannut tuodakaan.

“Suoraa palautetta ja kehitysehdotuksia omista oluista on aina kiva kuulla ja samalla pystyy vertaamaan meidän puuhastelun tasoa muihin. Usein siinä ohessa viihtyy muutenkin.” kertoi Panimo Himan Anssi Mononen tapahtuman tavoitteista.

Kotioluina ihmeteltiin niin trendikästä NEIPAa ja maustettuja hapanoluita, kuin niinkin vaikeita kotipanijan lajeja kuin helles ja meksikolaistyylinen lager. Suomalaisen kotioluen tason voi todeta olevan melko huiman korkealla näillä esimerkeillä. Helposti kotiolueen yhdistettävät asiat kuten härskit virhemaut ja tasapainottomat reseptit loistivat pääsääntöisesti poissaolollaan. Armottomana tyylinä tunnettu helles Ogelilta sai Sysilältäkin puhtaat paperit ja Kaarlon kotipanimon upea siiderimäinen ja syvällisen kompleksi Malus 3 -hapanolut hämmästytti. Toki parannusehdotuksiakin löytyi, siksihän tänne oli kokoonnuttu. Nyyttäriperiaatteella tarjolla oli myös naposteltavaa sieni-pekoni-piirakasta intialaistyylisiin lihapulliin, kotitekoisina luonnollisesti. Oluen parissa juttukin luisti aina kotipanimolaitteistoista Sigurd Wettenhovi-Aspaan.

Teksti ja kuvat: Jouni Koskinen