Olvi Juomaposti syksy 2025
Kahviposti Juomaposti

Hannu Nikulaisen olutarviot – loppukesän ja alkusyksyn suomalaiset oluet 2025

Olutarvioijamme, yli 35 000 olutta maistanut Hannu Nikulainen katsasti loppukesän  ja alkusyksyn 2025  kotimaiset oluet.

Ale

FACTORY A MISSING PIECE

ETKO BREWING, KERAVA

7,3 % HANAOLUT

Väriltään syvän keltainen ja rungoltaan keskitäyteläinen A Missing Piece tarjoaa maussaan ja tuoksussaan vahvan hedelmäisyyden (mango, ananas, greippi, lime, meloni) ohella valkoviinimäisiä ja lähinnä karviaismaisen marjaisia sävyjä, joista jälkimmäiset palautuvat panimopiireissä nykyisin suosittuun uusiseelantilaiseen Nelson Sauvin -humalaan. Selkeän viljamaisuuden rinnalle nousee pitkähkössä jälkimaussa myös lievää pihkaista ja sipulimaista katkeruutta. Vivahteikas NEIPA, jossa eri elementit ovat hyvässä tasapainossa.

****1/2

SALAMA CIRCLE OF FIST

SALAMA BREWING CO, KERAVA

8,0 % HANAOLUT

Circle Of Fist on ananasmehun värinen ja keskitäyteläinen NEDIPA, jonka maku ja tuoksu painottuvat runsaaseen ananasmaiseen, mangomaiseen, appelsiinimaiseen ja bergamottimaiseen hedelmäisyyteen. Tämän ohella löytyy myös hunajaisia, mentholimaisia, marjaisia ja hiukan teemäisiäkin sävyjä. Hienoinen alkoholimaisuus, viljamaisuus ja lähinnä jälkimaussa esille pääsevä pieni katkeruus kuuluvat myös kuvaan. Voimakkaanpehmeä NEDIPA pitkällä jälkimaulla.

***1/2

MASIS ORANGES WITH PASSION

MASIS BREWERY, ESPOO

5,2 % HANAOLUT

Oluen nimi jo paljastaakin valmistuksessa käytetyt hedelmät, joista passiohedelmä korostuu hieman appelsiinia enemmän sekä maussa että tuoksussa. Passiohedelmämehun värinen ja rungoltaan kevyehkö sour ale on yllättävän kirpeän hapan suutuntumaltaan, passiohedelmä voimistanee happamuutta omalta osaltaan. Hunajaisuutta, sitruunamaisuutta ja omenamaisuuttakin on mukana ja pyöristyvässä jälkimaussa hienoinen suolainen vivahde. Luonteikas mutta samalla myös varsin hyvän juotavuuden omaava sour ale.

*** 1/2

TIRED UNCLE GET PITTED!

TIRED UNCLE BREWING CO, HELSINKI

6,7 % HANAOLUT

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen länsirannikkotyylinen IPA tarjoaa maussaan ja tuoksussaan hyvin tyylinmukaista mäntymäistä pihkaisuutta. Pihkaisen katkeruuden ohella on mangomainen, ananasmainen ja greippimäinen hedelmäisyys keskeisessä roolissa lievään karviaismaiseen ja mansikkamaiseen marjaisuuteen sekä mentholimaisuuteen yhdistyen. Kuivuva pihkainen ja viljamainen jälkimakukin on melko pitkä. Asiallinen perinnetietoinen west coast IPA.

*** 1/2

SOCIAL BREWING LAB DIFFUUSIO DIPA #9

SOCIAL BREWING LAB BY MAKU BREWING, HELSINKI

8,0 % HANAOLUT

Appelsiininkeltainen ja erityisesti jälkimaultaan kevyehkö NEDIPA on runsaan kukkaisen hedelmäinen mango, ananas, passiohedelmä ja greippi päällimmäisinä piirteinä, mutta kyllä pihkaista, yrttimäistä ja sipulimaista katkeruuttakin tulee mukaan pitkähköön jälkimakuun siirryttäessä. Hienoiset mentholin ja hunajan sävyt täydentävät makukirjoa ja alkoholiprosenttikin pysyy melko hyvin piilossa. Oluen tuoksu on yllättävän hillitty. Kokonaisuutena aivan tyylinmukainen lisäys panimon Diffuusio-sarjaan.

***

MAD HOPPER DOUBLE HOPHEAD

MAD HOPPER BREWING CO, HELSINKI

8,0 % HANAOLUT

Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Double Hophead on länsirannikon IPA-tyyliin yhdistelmä männynpihkaista katkeruutta, hunajaista maltaisuutta sekä appelsiinimaista ja greippimäistä hedelmäisyyttä. Pitkää jälkimakua hallitsevat pihkaiset ja kermaisen viljamaiset sävyt, alkoholi taas jää hyvin piiloon maussa ja tuoksussa. Hyvin tehty perinteisempi DIPA.

****

HANNUN VALINTA: OLARIN HAGSTRÖM BACK TO BACK

OLARIN PANIMO, HELSINKI

8,5 % HANAOLUT

Kiertolaispanimo Hagströmin Olarin Panimolla valmistama oranssinkeltainen ja keskitäyteläinen NEDIPA on tyylinmukaisen selkeän hedelmäisyyden (greippi, ananas, mango, meloni) ohella varsin pihkaisen katkera erityisesti jälkimaultaan. Ei sinänsä yllätä Hagströmin mieltymyksen voimakkaasti humaloituihin oluihin tuntien, että myös Back To Back on varustettu pitkällä ja ronskilla ”peräkärryllä”. Viljamaiset, mentholimaiset ja marjaiset vivahteet täydentävät runsasta kokonaisuutta. Kompromissittoman katkera ja tyylissään kuivahko NEDIPA, joka poikkeaa selkeästi (ja edukseen) New England -tyylin valtavirrasta.

*****

HUSKY DRAGON SOUR

HUSKY BREWING, HELSINKI

4,0 % HANAOLUT

Tämä meripihkanpunainen ja rungoltaan kevyt sour ale on maustettu pitaijalla ja passiohedelmällä, joista erityisesti passiohedelmä nousee vahvasti esille sekä tuoksussa että maussa. Maltillisen hapan olut tarjoaa myös hunajaista makeutta, kermaista viljamaisuutta sekä sitruunamaisia ja omenamaisia sävyjä. Tyylissään varsin tasapainoinen kattilahapatettu sour ale.

***1/2

KAKOLA ATELIER 52

KAKOLA BREWING CO, TURKU

9,0 % 0,33 L PULLO

Konjakinvärinen ja melko täyteläinen Atelier 52 on tuoksultaan ja maultaan mäntymäisen pihkainen ja karamellimaisen maltainen menneiden vuosikymmenten IPOjen tyyliin. Perinteistä flavoria täydentää yhdysvaltalais-uusiseelantilais-puolalaisesta humaloinnista tuleva limemäisyys ja hunajainen valkoviinimäisyys. Myös appelsiinimarmeladia, mandariinia ja greippiä löytyy. Pitkä kuivempi jälkimaku on edelleen melko pihkaisen katkera. Rehevämakuinen ja vivahteikas DIPA.

***1/2

LAMMIN BLACK IPA

LAMMIN SAHTI, LAMMI

5,0 % HANAOLUT

Tämä hyvin tumman punaruskea ja rungoltaan kevyehkö black IPA on tyylille ominaisesti selkeän mäntymäisen pihkainen tuoksultaan ja maultaan, ja myös appelsiinimaista ja luumumaista hedelmäisyyttä löytyy jonkin verran. Karamellimaisuutta, suklaamaisuutta ja lakritsimaisuutta on myös mukana, ja kahvimainen paahtuneisuuskin lisääntyy katkerahkoa loppua kohden. Elementeiltään sinänsä tasapainoinen, mutta tyylissään pyöreähkö ja varovainen black IPA, hieman runsaampi humalointi ja paksumpi mallasrunko lisäisivät varmasti vielä tyylinmukaisuutta.

***

OLUTPAJA LONTOO

OLUTPAJA, PÄLKÄNE

5,6 % HANAOLUT

Kuparinvärinen ja rungoltaan melko täyteläinen Lontoo on keksimäisessä ja pähkinämäisessä maltaisuudessaan sekä englantilaisten lajikkeiden tuottamassa lähinnä ruohomaisessa ja appelsiinimaisessa humalaisuudessaan varsin tyylipuhdas englantilainen ESB. Myös karamellimaisuutta, toffeemaisuutta ja hunajaisuutta löytyy, ja pitkähkö jälkimaku kääntyy maltilliseen katkeruuteen yhdistyvän kuivan viljamaisuuden suuntaan. Voimakkaanpehmeä kokonaisuus, Olutpajalla on kyllä brittiläinen olutperinne hallussa.

****

MATHILDEDALIN HUMMELDAHL

MATHILDEDALIN KYLÄPANIMO, SALO

8,5 % HANAOLUT

Syvän meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Hummeldahl on saanut nimensä Mathildedalin kylän alkuperäisen nimen mukaan. New England -tyylille uskollisesti mangomainen, ananasmainen, appelsiinimainen ja greippimäinen hedelmäisyys nousee päärooliin oluen maussa ja tuoksussa, saaden taustatukea viljamaisista, mentholimaisista ja männynpihkaisista sävyistä. Alkoholiprosentti pysyy hyvin piilossa, ja kuivempi jälkimakukin on melko pitkä. Tyylissään hieman pyöreä NEDIPA, jossa kaikki makuelementit ovat hyvin tasapainossa.

***1/2

ATMOS PUSKU

ATMOS TAMPERE, TAMPERE

7,0 % HANAOLUT

Pusku on kullankeltainen ja keskitäyteläinen länsirannikkotyylinen IPA, jonka maussa ja tuoksussa on tyylille ominainen mäntymäinen pihkaisuus hyvin esillä. Kukkaisen parfyyminen greippimäinen ja appelsiinimainen hedelmäisyys on myös vahvasti läsnä, ja pitkä kuivuva jälkimaku on yllättävänkin pihkaisen ja yrttimäisen katkera. Mukavan luonteikas west coast IPA välillä hieman epätasaiselta panimolta.

****

KANAVAN / TEERENPELI KARVIAISGOSE

KANAVAN PANIMO, ASIKKALA

5,0 % HANAOLUT

Kanavan Panimon ja Teerenpelin yhteistyöolut on karviaismehulla, sumakilla, korianterilla ja Himalajan ruususuolalla maustettu gose. Syvän kullankeltainen ja kevyehkö olut on maultaan ja tuoksultaan kirpeän hapan, karviaismainen ja jonkin verran mausteinen, myös tyylinmukainen suolaisuus tulee hyvin esiin erityisesti kuivahkon viljamaisessa jälkimaussa. Olutmaailmassa harvemmin vastaan tuleva sumakki tuo vielä oman sitrusmaisen lisänsä flavoriin, ja ilmeisesti myös voimistaa oluen happamuutta osaltaan. Tavallista omaperäisempi ja monimuotoisempi gose.

***1/2

BOCK’S SUMMER ALE X = ARIANA

BOCK’S CORNER BREWERY, VAASA

4,5 % HANAOLUT

Bock’sin kesäolutsarjan vuosittain vaihtuva humalalajike on kesällä 2025 saksalainen Ariana. Kullankeltainen ja kevyehkö pale ale on persikkaisen ja passiohedelmäisen hedelmäinen, viljamainen ja hieman karviaismaisen marjainen. Myös pihkaista ja yrttimäistä katkeruutta on jonkin verran pitkähkön jälkimaun puolella hedelmäistä makeutta tasapainottamassa. Tasapainoinen ja tyylissään pehmeämakuinen kesäolut.

****

KVARKEN SAUNAN LÄMMITTÄJÄ

KVARKEN BREWERY, SÖDERUDDEN

4,9 % 0,33 L PULLO

Ensivaikutelma syvän kullankeltaisesta ja keskitäyteläisestä Saunan Lämmittäjästä on kuusenneulaset mieleen tuova vahvan pihkainen aromi, ja sama linja jatkuu hieman miedompana maussa. Myös ruohomaiset, yrttimäiset ja kermaisen viljamaiset sävyt voimistuvat oluen lämmetessä, ja greippimäinen sekä omenamainen hedelmäisyys täydentää pakettia. Pihkaisuus ja viljamaisuus korostuvat myös pitkähkössä kuivuvassa jälkimaussa. Tavallista persoonallisempi, jopa lieviä sahtimaisia piirteitä sisältävä pale ale.

****
OLVI SUMMER IPA

OLVI OYJ, IISALMI

6,0 % 0,5 L TÖLKKI

Tämä kullankeltainen ja kevyehkö IPA tarjoaa maussaan ja tuoksussaan yhdistelmän makeahkon hunajaista maltaisuutta, trooppista hedelmäisyyttä ja yllättävänkin vahvaa pihkaista ja yrttimäistä katkeruutta erityisesti jälkimaun puolella. Humaloinnissa yhtenä lajikkeena käytetty Sabro taas antaa oluen lämmetessä sille hienoisia kookosmaisia sävyjä. Vivahteikas IPA pitkällä katkeralla jälkimaulla, Olvi näyttää nykyisin selkeästi panostavan tähän olutkategoriaan.

***1/2

FISKARSIN FOMO BEST BARREL BLEND

FISKARSIN PANIMO, FISKARS

5,5 % HANAOLUT

Syvän konjakinvärinen ja rungoltaan kevyehkö FOMO on panimon kolmen pale alen sekoitus, jota on tämän jälkeen kypsytetty tammitynnyrissä villihiivojen kera. Maun ja tuoksun kirpeään happamuuteen yhdistyykin tammimaista puumaisuutta ja villihiivojen tyypillisesti tuottamaa tallimaisuutta. Hunajaisuutta, sitruunamaisuutta ja omenamaisuutta on myös mukana, samoin kermaista viljamaisuutta varsinkin pitkässä pyöristyvässä ja kuivuvassa jälkimaussa. Villihiivaoluet tuntuvat olevan Fiskarsin vahvaa osaamisalaa.

****
YMIS NASKUTTAJA

YMIS, JYVÄSKYLÄ

5,9 % HANAOLUT

Alueen Ylä-Muuratjärvellä mukaan nimetty mangomehunvärinen ja rungoltaan kevyehkö Naskuttaja tarjoaa maussaan ja tuoksussaan erilaisia trooppisia ja sitrushedelmiä mango, persikka ja greippi päällimmäisinä. Viljamaiset ja pihkaisen katkerat sävyt tasapainottavat makeahkoa hedelmäisyyttä, ja melko pitkää jälkimakua kohti myös karviaismainen ja mansikkamainen marjaisuus voimistuu. Sinänsä tyylinmukainen NEIPA, jonka makuun ja tuoksuun tosin tulee mukaan myös pieniä hiivaisia sävyjä oluen lämmetessä.

***

PANIMOYHTIÖ X TRIPEL D’NORD

PANIMOYHTIÖ X, JYVÄSKYLÄ

9,0 % HANAOLUT

Tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen tripel on valmistettu yksinomaan kotimaisen Pehkolan Mallastamon maltaasta, mutta hiivakanta on selvästikin Belgiasta: jälkimakua kohti voimistuvat mausteiset sävyt yhdistyvät sitrusmaiseen, omenamaiseen ja päärynämäiseen hedelmäisyyteen. Belgialaiselle alelle ominainen lievä hiivaisuus löytyy myös, ja hunajainen valkoviinimäisyyskin voimistuu oluen lämmetessä. Varsin elegantti suomalaistulkinta klassisesta belgityylistä.

****1/2

Lager

TUJU CZECH FRAUD

PANIMOYHTIÖ TUJU, LAPPEENRANTA

5,0 % HANAOLUT

Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen Czech Fraud on hunajaisessa maltaisuudessaan ja viljamaisuudessaan sekä ruohomaisessa ja yrttimäisessä humalakatkeruudessaan selkeästi tšekkityylinen pils, kuten jo oluen nimikin vihjaa. Myös sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttä on jonkin verran mukana, ja suutuntuman makeus kuivuu pitkässä katkerahkossa ja viljamaisessa jälkimaussa. Tšekkipilseille ominainen diasetyyli tosin puuttuu, ja jälkimaun katkeruuskin on hieman esikuvia maltillisempaa, mutta kyllä Czech Fraud kokonaisuutena tyylin alle hyvin sijoittuu.

***1/2

KOLIMA TAPIO

KOLIMA DISTILLERY & BREWERY, PIHTIPUDAS

7,0 % HANAOLUT

Tapio on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen heller bockin ja dunkler bockin välimaastoon sijoittuva lager. Maussa ja tuoksussa makeahkon karamellimainen ja hunajainen maltaisuus kohtaa ruohomaisen humalaisuuden sekä bockeille ominaisen lievän sikunaisuuden. Mukana on myös luumumaista, omenamaista ja päärynämäistä hedelmäisyyttä sekä oluen lämmetessä pientä marjaisuuttakin. Ruohomainen, sikunamainen ja viljamainen jälkimaku on pitkä. Kyllä Tapion tavallista voimakkaammista käymisaromeista huolimatta hyvin bockiksi tunnistaa.

***

NOKIAN KEISARI ONE-OFF SAVUOLUT

NOKIAN PANIMO, NOKIA

6,7 % HANAOLUT

Tämä väriltään hyvin tumman punaruskea ja rungoltaan melko täyteläinen savuolut on vahvan savuinen ja tervainen maultaan ja tuoksultaan aivan saksalaisten rauchbierien tapaan, runsaan savuisuuden alta nousee esiin myös hunajaista ja karamellimaista maltaisuutta, viljamaisuutta, luumumaisuutta ja paahtuneisuutta. Pitkästä kuivahkon paahtuneesta ja viljamaisesta jälkimausta löytyy myös lievää ruohomaista humalakatkeruutta. Panimon One-Off-sarjan parhaimmistoa, kyllähän tämä rauchbier saksalaisille esikuvilleen hyvin pärjää.

****1/2

OLARIN NO SMOKE WITHOUT A BOCK

OLARIN PANIMO, HELSINKI

6,8 % HANAOLUT

Tässä tumman punaruskeassa ja rungoltaan melko täyteläisessä lagerissa yhdistyvät nimen mukaisesti bockin ja rauchbierin piirteet, tosin runsas savuisuus ja tervaisuus kallistaa vaakakuppia enemmän ensin mainitun suuntaan. Mausta ja tuoksusta löytyy myös karamellimaisia ja viljamaisia sekä kuivattujen hedelmien sävyjä. Keskiasteinen humalointi ilmenee lähinnä tuoksun ja jälkimaun pienenä ruohomaisuutena. Intensiivinen mutta tasapainoinen makukokemus pitkällä jälkimaulla.

****1/2

Vehnäolut

TEMPERANCE THE ART OF LIVING

TEMPERANCE BREWING CO, HÄMEENLINNA

5,0 % HANAOLUT

Temperancen kullankeltainen ja kevyehkö witbier on maustettu hyvin tyylipuhtaasti korianterilla ja appelsiininkuorella, ja varsinkin korianteri nousee selkeästi esiin sekä maussa että tuoksussa. Myös vehnäinen viljamaisuus on vahvassa roolissa oluen flavorissa, ja kuivuvassa sekä kevenevässä jälkimaussa tulevat myös hiivaiset aromit kuvaan mukaan. Melkein oppikirjamainen witbier monipuolisuutensa jo osoittaneelta panimolta, tyyli ei ole kaikkein muodikkaimpia panimomaailmassa nykyään.

***1/2

PLEVNAN SEELANTI VEHNÄ

KOSKIPANIMO, TAMPERE

5,7 % HANAOLUT

Koskipanimon syvän kullankeltaisen ja kevyehkön hefeweizenin valmistuksessa on käytetty myös uusiseelantilaista Wai-ti-humalaa, mikä tuottaa olueen lähinnä ananasmaista, persikkamaista ja aprikoosimaista hedelmäisyyttä vehnäoluthiivan tuottaman banaanimaisuuden rinnalle. Muutoin kyseessä onkin makumaailmaltaan varsin tyylipuhdas hefeweizen vehnäisine viljamaisuuksineen, neilikkaisine mausteisuuksineen ja fenolimaisuuksineen. Hieman makea suutuntuma kuivuu pitkähkössä mausteisen viljamaisessa jälkimaussa. Tasapainoinen ja vivahteikas modernimpi hefeweizen.

***1/2

HIMO VALSSIN ASKELEET

PANIMO HIMO, PIRKKALA

6,5 % 0,44 L TÖLKKI

Valssin askeleet on kullankeltainen ja keskitäyteläinen hefeweizen, jonka maussa ja tuoksussa banaanimainen hedelmäisyys, vehnäinen viljamaisuus, fenolimaisuus ja neilikkainen sekä pippurinen mausteisuus kohtaavat varsin tyylinmukaisesti. Myös hienoinen hiivaisuus ja humaloinnin maltillisuus kuuluvat asiaan. Kuivuvan viljamainen ja mausteinen jälkimakukin on pitkä. Kyllä tämä hefeweizen saksalaisille esikuvilleen hyvin vertoja vetää.

****

MALLASSEPÄT / HIMO BLACK VUOHI

MALLASSEPÄT, NAANTALI

7,0 % HANAOLUT

Mallasseppien ja Panimo Himon yhteistyöolut on hyvin tumman punaruskea ja keskitäyteläinen hopfenweisse, jossa yhdistyvät hopfenweissen, dunkelweizenin ja weizenbockin makumaailmat. Suhteellisen voimakas humalointi kohtaa oluen maussa ja tuoksussa karamellimaisen maltaisuuden, vehnäisen viljamaisuuden sekä banaanimaisen, sitrusmaisen ja omenamaisen hedelmäisyyden. Myös paahtuneet sävyt voimistuvat jälkimaussa neilikkamaisen mausteisten, ruohomaisten ja viljamaisten sävyjen rinnalla. Melko persoonallinen hopfenweisse, en muista ainakaan itse aiemmin törmänneeni ”black hopfenweisse” -oluttyyliin.

****

Porter ja stout

PUHAKKA & NURMINEN KOTKAN POIKA STOUT

PANIMOYHTIÖ PUHAKKA & NURMINEN OY, KOTKA

4,6 % 0,33 L PULLO

Myös Kotkasta löytyy nykyisin pienpanimo, vuonna 2019 perustettu panimoravintola Puhakka & Nurminen. Panimon musta ja keskitäyteläinen stout on melko tyylipuhdas tuote kahvimaisessa ja tuhkaisessa paahtuneisuudessaan, kermaisessa suklaamaisuudessaan ja lakritsimaisuudessaan. Myös melassimaisuutta, luumumaisuutta ja rusinamaisuutta löytyy, ruohomainen humalointi on keskitasoa. Kuivuvan paahtunut jälkimakukin on suhteellisen pitkä. Kyllä tämä olut hyvin stoutin tunnusmerkit täyttää, mutta hieman paksumpi mallasrunko ja hieman korkeampi alkoholiprosentti saattaisi tuottaa vielä lisäarvoa.

***

NAILO FIKA

NAILO BREWING CO, OULU

6,2 % 0,44 L TÖLKKI

Musta ja keskitäyteläinen Fika on valmistettu Oulun Olutseuran 35-vuotisjuhlaolueksi. Oluen valmistuksessa on käytetty kahvipapuja, kanelia ja kardemummaa korvapuustimaisen vaikutelman luomiseksi, missä on myös melko hyvin onnistuttu. Kahvi ja mausteet ovat päällimmäisinä sekä maussa että tuoksussa, mutta niiden alta löytyy myös suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta ja lempeää paahtuneisuutta sekä kuivattujen hedelmien sävyjä. Pitkässä jälkimaussa joulumausteisuus ja kahvimaisuus jatkuu viljamaisuuteen yhdistyen. Olut jää kokonaisuutena turhan kevytrunkoiseksi, mutta kyllä se kahviportterina muutoin aivan toimiva on.

***

COOLHEAD BREW COCOMOTION

COOLHEAD BREW, HELSINKI

12 % HANAOLUT

Mustan ja täyteläisen Cocomotionin raaka-aineina on käytetty myös kookosta ja raakakaakaota. Olut onkin vahvasti kermaisen kookosmainen ja kaakaomainen sekä makean siirappimainen maultaan ja tuoksultaan. Luumumaisia, rusinamaisia ja viikunamaisia sävyjä on myös läsnä, ja maltillinen kahvimainen paahtuneisuuskin nousee esille lähinnä pitkässä jälkimaussa. Korkea alkoholiprosentti pysyy suhteellisen hyvin piilossa. Mukavan runsasmakuinen, vaikkakin ehkä pieninä annoksina nautittuna toimivin pastry stout.

****

Sahti

TUORIN SAHTI

TUORI DISTILLING COMPANY, SASTAMALA

7,2 % 0,5 L PULLO

Sastamalan Suodenniemellä sijaitseva, vuonna 2017 perustettu Tuorin pientislaamo keskittyy pääasiassa erilaisiin tisleisiin, mutta myös sahti alueen perinnejuomana kuuluu tuotevalikoimaan. Keskipunaruskea ja melko täyteläinen sahti on maultaan ja tuoksultaan melko odotetusti makeahkon karamellimainen ja toffeemainen, banaanimaisen ja omenamaisen hedelmäinen sekä yrttimäisen ja mausteisen katajamainen. Fenolimaisuutta ja viljamaisuutta löytyy myös, ja kuivuva jälkimaku on pitkä. Kiitettävän tyylipuhdas länsihämäläinen sahti, josta on myös vahvempi versio tuotevalikoimassa.

****

Teksti Hannu Nikulainen, kuva Anikó Lehtinen 

Ilmestynyt 3/25 Juomapostissa. 

Katso myös:

Hannu Nikulaisen olutarviot – kevään ja kesän suomalaiset oluet 2025