Hannu Nikulaisen olutarvioita

Olutasiantuntija ja kirjailija Hannu Nikulaisen kokemus niin pienten kuin suurtenkin panimoiden oluiden parissa on vertaansa vailla. Yli 20 000 maistettua olutta tekee Nikulaisesta alansa kiistattoman kuninkaan.

Arviot on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2019. Arvioitujen oluiden tämänhetkiset saatavuustiedot puuttuvat.

ALE

PLEVNAN PIKKUMÖRKÖ
Koskipanimo, tampere
5,5 % 0,33 L PULLO
Koskipanimon double IPA Mörkö sai syksyllä pikkuveljekseen black IPAn. Musta ja keskitäyteläinen Pikkumörkö on toisaalta paahtunut, kahvimainen ja lakritsimainen sekä toisaalta pihkaisen ja trooppisen hedelmäisen humalainen. Lievää suklaamaisuutta ja melassimaisuuttakin löytyy. Männynpihkaisen katkera ja tuhkaisen paahtunut jälkimaku on pitkä. Tyylinmukainen black IPA monenlaiset oluttyylit hallitsevalta panimolta.
4/5

LUOMUPOJAT PISOS-HOOFFEN NRO 1
Luomupojat, Järvenpää
5,3 % 0,5 L PULLO
Järvenpääläinen luomuravintola Härmän Rati aloitti tiloissaan panimotoiminnan viime vuonna, ja Pisos-Hooffen Nro 1 on panimon ensimmäinen kaupallinen olut. Keskipunaruskea ja melko täyteläinen luomuolut on makeassa karamellimaisuudessaan, toffeemaisuudessaan ja hunajamaisuudessaan tyyliltään lähinnä amber ale. Viljamaisia ja marjaisia sävyjä on myös mukana, sen sijaan humalointi jää varsin hillityksi.
Pyöreähkö mallasvetoinen olut.
2,5/5

MALLASKUUN ESB
Mallaskuun Panimo, Lapua
5,2 % HANAOLUT
Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ESB on tyylin brittiläisten esikuvien tapaan vahvan karamellimaisen ja toffeemaisen maltainen, mutta myös sitrusmaista ja ruohomaista humalakatkeruutta löytyy erityisesti jälkimausta. Olut on myös panimon tuotteille tyypilliseen tapaan jonkin verran marjainen (karviainen, mansikka) erityisesti lämmettyään. Melko luonteikas ja pitkän jälkimaun omaava ESB.
3/5

PYYNIKIN NEW AGE HOUSE IPA
Pyynikin Brewhouse, Tampere
6,9 % HANAOLUT
Pyynikin Käsityöläispanimon Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva panimoravintola sai viivästysten jälkeen loppuvuodesta ensimmäiset oluensa markkinoille. Punaruskea ja keskitäyteläinen New Age House IPA edustaa lähinnä perinteistä USA:n länsirannikon IPA-tyyliä makeahkossa karamellimaisuudessaan sekä mangomaisessa ja greippimäisessä hedelmäisyydessään. Pihkaisuus, marjaisuus ja viljamaisuus voimistuvat jälkimakua kohti. Aivan asiallinen IPA hyvin peittyvällä alkoholiprosentilla.
3/5

NORDIC BREWERY SPICED WINTER ALE
Nordic Brewery, Lempäälä
6,1 % HANAOLUT
Tämä keskipunaruskea ja melko täyteläinen talviolut on maustettu neilikalla, kanelilla, tähtianiksella ja muskottipähkinällä. Jouluiset mausteet myös tulevat hyvin esille sekä maussa että tuoksussa makeahkon karamellimaisuuden ja toffeemaisuuden rinnalla. Pitkä kuivuva jälkimaku on mausteisuuden ohella myös melko viljamainen. Runsasmakuinen ja omassa sarjassaan kompakti maustettu ale.
3/5

OLUTMYLLY TALLIPOIKA
Panimo Olutmylly, Forssa
5,1 % HANAOLUT
Mustialassa lopettaneen Kuninkaankartanon Panimon seuraajaksi Forssaan perustettu Olutmylly tekee osan oluistaan vanhoilla resepteillä, mutta syvän meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Tallipoika kuuluu uutuuksiin. Brittityylinen bitter ale on karamellimaisen ja toffeemaisen makea sekä jonkin verran palaneen paahtunut varsinkin jälkimaultaan. Myös sitrushedelmäisiä, hunajamaisia ja mineraalimaisia sävyjä löytyy. Tyylinmukainen britti-bitter kohtuullisen vahvalla humaloinnilla.
3,5/5

VALKEAKOSKEN IPA
Valkeakosken Panimo, Valkeakoski
5,3 % HANAOLUT
Valkeakoskella aloittaneen pienpanimon ensimmäinen olut on valmistettu Hopping Brewstersillä Akaassa. Muutamassa tamperelaisravintolassa tarjolla ollut meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA on kukkaisen hedelmäisen ja pihkaisen humalakatkeruuden ohella jonkin verran makean karamellimainen ja marjainen. Kuivuva jälkimaku on lähinnä viljamainen ja pihkaisen katkera. Oluen tuoksusta löytyy oluen lämmettyä
hienoista tallimaisuuttakin, mutta kokonaisuutena kyseessä on kuitenkin melko toimiva sessio-IPA.
2,5/5

MALLASSEPÄT KARAISTU
Mallassepät, Naantali
5,5 % HANAOLUT
Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Karaistu edustaa modernia ”tart IPA” –tyyliä. Näiden happamien IPA-tyylin
oluiden tapaan myös Karaistu on yhtä aikaa kirpeän hapan ja hivenen tallimainenkin sekä selkeän trooppisen hedelmäisen ja pihkaisen humalainen. Runsas maku jatkuu pitkänä kuivuvana ja katkerana jälkimakuna. Hyvin tehty maultaan intensiivinen tyylinsä edustaja.
3,5/5

BEER HUNTER’S MUFLONI SE TULI PIIPUN KAUTTA
Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori
5,5 % 0,33 L PULLO
Beer Hunter’sin tämänvuotisiin jouluoluihin kuului myös
tämä tumman punaruskea ja kevyehkö brown ale. Oluen
makuprofiilissa vahva hedelmäisyys (kuivatut hedelmät,
appelsiini) yhdistyy makeahkoon karamellimaisuuteen,
kermaiseen suklaamaisuuteen ja kahvimaisuuteen. Lievää
mausteisuuttakin löytyy, ja tyyliin kuuluva palanut paahtuneisuus
voimistuu jälkimakua kohden. Salmiakkimaisuus
ja hienoinen mineraalimaisuus tarjoavat vielä lisävivahteita.
Oluttyylin konventioita kunnioittava brown ale.
3,5/5

COOLHEAD BREW DEEP DOUBLE BLUEBERRY PIE
CoolHead Brew, Tuusula
6,0 % HANAOLUT
Tummanpunainen ja rungoltaan kevyehkö gose jatkaa Cool
Headin pitkähköä hapanoluiden sarjaa. Moderneja sour aleja
maustetaan pienpanimoissa hyvinkin mielikuvituksellisesti,
tämän oluen maustamiseen on nimenmukaisen mustikan
ohella käytetty laktoosia, vaniljaa ja kardemummaa. Mustikka
ja vanilja myös nousevat selkeästi esille maussa ja tuoksussa,
sen sijaan kardemumma jää pitkälti piiloon. Maistuva, mustikkapiirakan
tosiaan mieleen tuova gose.
5/5

UG MAGIC MONK
UG Brewery, Lohja
10 % HANAOLUT
Syvän kullankeltainen ja täyteläinen Magic Monk on Belgian
strong ale, tyyli jota suomalaiset pienpanimot ovat viime
vuosina vähemmän valmistaneet. Mausteisissa ja omenamaisen
hedelmäisissä käymisaromeissaan sekä makeahkon
hunajaisessa maltaisuudessaan Magic Monk sijoittuukin hyvin
kyseiseen kategoriaan. Runsaassa jälkimaussa mausteisuuteen
ja lievään hiivaisuuteen yhdistyy viljamaisuutta ja
hillittyä humalakatkeruutta. Korkea alkoholiprosentti tuntuu
jonkin verran maussa ja tuoksussa. Tyylipuhdas suoritus
kokeiluhaluiselta panimolta.
3,5/5

PERHON PERVO PAAVI IMPERIAL RADLER
Perhon Panimo, Helsinki
5,1 % HANAOLUT
Radlerit ovat erityisesti Keski-Euroopassa harrastettuja mietoja
oluen ja limonadin sekoituksia (yleensä puolet kumpaakin).
”Olutpaavina” saavuttamani 25000:n olutarvion rajapyykin
kunniaksi valmisti Perhon Panimo harrastajakollegani aloitteesta
tavallista vahvemman version tyylistä. 10,2-prosenttisen
pintahiivaoluen ja Sprite-limonadin sekoitus sai myös omaperäisen
kirkkaanvihreän värin Curacao-siirapista. Tuloksena oli
varsin odotetusti makean limonadimainen ja siirappimainen
sekä sitruunamainen ja hunajamainen tuoksu ja maku, eli
olutmaisuus jäi juomassa varsin vähäiseksi. Pienen erän
takia panimoravintolasta nopeasti loppunut mielenkiintoinen
juomakuriositeetti.
3/5

LAGER

KAHAKKA HELLES
Kahakka Brewery, Kokkola
5,2 % 0,33 l PULLO
Tuoreen kokkolalaispanimon valikoimaan kuuluu myös
lagereita. Kahakka Helles on syvän kullankeltainen ja
keskitäyteläinen saksalaistyylinen lager, jonka maussa ja
tuoksussa erityisesti hunajainen maltaisuus ja viljamaisuus
korostuvat. Myös lievää makeaa karamellimaisuutta on
mukana, ruohomainen ja yrttimäinen humalointi taas voimistuu
jälkimakuun saavuttaessa. Pyöreähkö ja tasapainoinen
hyvän juotavuuden helles.
3,5/5

VEHNÄOLUT

KALEVA CRISPY DUDE
Kakola Brewing, Turku
4,4 % HANAOLUT
Crispy Dude on syvän kullankeltainen ja kevyehkö witbier, joka
on maustettu korianterinsiemenillä, pomeranssinkuorella ja
seljankukalla. Suutuntuman makeus vaihtuu jälkimaussa
kuivemmaksi vehnämäiseksi viljaisuudeksi, ja myös mausteisuus
ja hiivaisuus voimistuvat loppua kohden. Seljamainen,
appelsiinimainen ja greippimäinen hedelmäisyys täydentää
omassa tyylissään kyllä toimivan makukokonaisuuden.
3/5

PORTER JA STOUT

HAAPALA USVAINEN UITTO
Haapala Brewing, Sotkamo
5,4 % 0,33 L PULLO
Myös Sotkamo sai viime vuonna ensimmäisen pienpanimonsa Haapala Brewingin myötä. Musta ja keskitäyteläinen portteri on maustettu kainuulaisittain sopivasti paikallisella tervalla. Tervaiset ja savuiset piirteet ovatkin oluen maussa ja tuoksussa selkeästi päällimmäisinä, mutta toki myös porttereille ominaista paahtuneisuutta, kahvimaisuutta ja suklaamaisuutta on mukana. Tuoksusta löytyy oluen lämmetessä myös lievää tallimaisuutta. Aivan kohtuullinen aloitus panimolta kaikkiaan.
3/5

TUJU AAMIAINEN
Panimoyhtiö Tuju, Lappeenranta
5,3 % HANAOLUT
Aamiainen on musta ja keskitäyteläinen oatmeal stout, joka on maustettu runsaskätisesti kahvilla. Aromikas kahvimaisuus on myös keskeisenä mutta ei kuitenkaan oluen muita piirteitä liikaa peittävänä elementtinä maussa ja tuoksussa. Suutuntuman makeahko suklaamaisuus ja kermaisuus kääntyy jälkimaussa tuhkaisemman paahtuneisuuden suuntaan. Salmiakkimaisuus ja jälkimausta löytyvä lievä melassimaisuus täydentävät pyöreähköä ja puhdaspiirteistä kokonaisuutta.
4/5

NOKIAN KEISARI ONE-OFF KAHVIPORTTERI
Nokian Panimo, Nokia
4,5 % HANAOLUT
Nokian Panimo valmistaa erillisillä pienemmillä laitteilla myös ”One-Off”-erikoiseriä ravintolamyyntiin. Keisari One-Off Kahviportteri on maustettu kahvin ohella myös kardemummalla, ja mausteisuus tuntuukin selkeänä erityisesti jälkimaussa. Muutoin musta ja keskitäyteläinen olut on odotetun kahvimainen, mutta kahvi ei kuitenkaan erityisesti korostu vahvojen paahtuneiden, suklaamaisten ja lakritsimaisten sävyjen rinnalla. Maustekahvit mieleen tuova hauska makuyhdistelmä.
3,5/5

OLUTPAJA FOREIGN EXTRA STOUT
Olutpaja, Laitikkala
6,5 % HANAOLUT
Rönnvikin viinitilan yhteydessä sijaitsevan pienpanimon musta ja melko täyteläinen foreign stout on hyvin tyylinmukaisesti tuhkaisen paahtunut, kahvimainen ja kermaisen suklaamainen. Pitkässä jälkimaussa paahtuneisuuteen yhdistyy myös jonkin verran humalakatkeruutta. Pähkinämäiset ja rusinamaiset sävyt rikastuttavat osaltaan lisää mukavan vahvaa makukokemusta.
4/5

HARTWALL MATTSSON IMPERIAL PORTER
Hartwall, Lahti
7,0 % HANAOLUT
Hartwallin Lahden tuotantolaitoksen yhteydessä toimii myös Mattssoniksi nimetty pienempi erikoisolutpanimo. Panimon musta ja melko täyteläinen imperial porter on makean suklaamainen (tumma suklaa), karamellimainen ja melassimainen. Kuivattujen hedelmien sävyjä ja lakritsia on myös mukana, ja paahtuneisuus voimistuu jälkimakuun saavuttaessa. Erityisesti makeudessaan ja melassimaisuudessaan paljolti vahvoja balttiporttereita muistuttava olut.
3/5

TEERENPELI PANIMON ERIKOINEN NRO 4
Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti
9,5 % 0,33 l PULLO
Tämä musta ja melko täyteläinen imperial porter jatkaa Teerenpelin Panimon Erikoinen –sarjaa. Olutta on tällä kertaa kypsytetty sherry- ja bourbonviskitynnyreissä, mikä tuottaa makuun ja tuoksuun runsaasti tammisuutta ja vaniljaisuutta. Paahtuneita ja lakritsimaisia sävyjä löytyy myös, ja olut on lisäksi yllättävän sherrymäinen. Alkoholiprosentti ei kuitenkaan peity kovin hyvin muun runsaan maun alle, ja olut luultavasti hyötyisi pienestä lisäkypsytyksestä kellarissa.
3,5/5

MAISTILA RASPUTITSA
Maistila, Oulu
10,9 % 0,33 L PULLO
Sopivan venäläishenkisesti nimetty Rasputitsa on musta ja täyteläinen imperial stout, jonka maussa ja tuoksussa vahva paahtuneisuus kohtaa melko voimakkaan pihkaisen ja hedelmäisen humalaisuuden. Tyylille ominaiset kahvimaiset, suklaamaiset ja salmiakkimaiset piirteet täydentyvät viinimäisillä, puumaisilla ja soijamaisilla vivahteilla. Alkoholiprosentti pysyy hyvin piilossa, ja paahtuneen katkera jälkimaku jatkuu pitkään. Hyvä suoritus haastavahkossa oluttyylissä.
4,5/5

SONNISAARI SYNKKÄ AASI
Sonnisaari, Oulu
7,0 % 0,33 L PULLO
Panimon aiemmasta Aasi-stoutista kehitetty Synkkä Aasi on vahvan tuhkaisen paahtunut, lakritsimainen ja salmiakkimainen. Suhteellisen voimakas humalointi korostaa osaltaan paahtuneisuutta erityisesti jälkimaussa. Mustan ja melko täyteläisen oluen makupaletti sisältää myös kahvimaisuutta, rusinamaisuutta ja luumumaisuutta sekä hieman melassimaisuuttakin. Pitkän ja runsaan jälkimaun omaava vähän robusti talven lämmittäjä.
4/5

OLARIN DIBS ON THE SACHERTORTE
Olarin Panimo, Espoo
10,4 % HANAOLUT
Tämän mustan ja täyteläisen imperial stoutin valmistuksessa on panimon mukaan käytetty myös Sacher-kakkua. Kieltämättä oluen maussa ja tuoksussa tiettyjä kakkumaisia piirteitä onkin (mm. aprikoosihillomaisuus) paahtuneisuuden, kahvimaisuuden, lakritsimaisuuden ja kermaisen suklaamaisuuden ohella. Myös erilaisia trooppisten ja kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy, samoin hiukan lämmittävää alkoholia. Melko persoonallinen jälkiruokaolut.
4,5/5

HIISI IKIIURSO (2018)
Panimo Hiisi, Jyväskylä
12 % 0,33 l PULLO
Hiisi-panimon imperial stoutin uutta versiota on kypsytetty tällä kertaa kentuckylaisen Heaven Hill Distilleryn bourbonviskitynnyrissä. Musta ja täyteläinen olut on melko tammisen puumainen erityisesti jälkimaultaan, ja myös viskimäisyys tulee hieman esille maussa ja tuoksussa. Muutoin olut on runsaan tuhkaisen paahtunut, suklaamainen ja lakritsimainen sekä hieman viinimäinenkin. Voimakas humalointi nousee selkeimmin esiin pitkässä jälkimaussa vahvaan paahtuneisuuteen yhdistyneenä. Rehevän vivahteikas ja hyvän kypsytyspotentiaalin omaava imperial stout.

4/5