Fazer ja Teerenpeli loivat hävikkileipäoluen
Teerenpeli Panimo ja Fazer ovat tuoneet markkinoille Vaalea Ruis -oluen, jossa neljännes maltaista korvattu Fazerin hävikkiruisleivällä.
Leipomoyhtiö Fazer on sitoutunut ruokahävikin vähentämiseen, sillä se on yksi tärkeimmistä keinoista minimoida ruuantuotannon negatiivisia ympäristövaikutuksia. Yrityksen tavoitteena onkin vähentää ruokahävikkiä 50 % vuoteen 2030 mennessä ja vuoden 2024 loppuun mennessä yhtiö oli onnistunut saavuttamaan 13 % vähennyksen vuoden 2020 lähtötasoon verrattuna.
Uusin hävikinvähentämishanke on Fazer Leipomoiden ja Teerenpeli Panimo & Tislaamon yhteistyönä syntynyt Brewed with Fazer Rescued Bread -konsepti, jossa ylijäämäruisleipää hyödynnetään oluenvalmistuksen raaka-aineena. Alipainoiset tai muuten myyntiin kelpaamattomat ruisleivät kierrätetään panimoille myytäväksi oluentuotannon ainesosaksi. Raaka-aine on kehitetty yhteistyössä Teerenpeli Panimo & Tislaamon kanssa, ja yritys on ensimmäinen kumppani, joka käyttää Fazerin raaka-ainetta oluessaan maltaan osittaisena korvaajana.
– Tämä uusi konsepti on erinomainen esimerkki siitä, miten ruokahävikkiä voidaan vähentää luoden samalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvua, sanoo Fazer Leipomot Suomen tuotekehitys- ja innovaatiojohtaja Juhani Sibakov.- Brewed with Fazer Rescued Bread ei ole ainoastaan uusi tuote vaan loistava esimerkki siitä, miten Fazer voi edistää kiertotaloutta ja tarjota kuluttajille vastuullisempia vaihtoehtoja.
Teerenpeli Vaalea Ruis on esimerkki paikallisesta yhteistyöstä, sillä sekä Teerenpeli Panimo & Tislaamo että Fazerin Lahden leipomo sijaitsevat Päijät-Hämeessä.
– Teerenpeli Panimolla olemme aina etsineet tapoja valmistaa olutta kestävämmin. Fazerin perinteinen ruisleipä sopii tähän täydellisesti, ja sen käyttö antaa oluelle ainutlaatuisen makuprofiilin, kertoo Teerenpeli Panimon olutmestari Jere Rapo.
Vaalea Ruis -lager on panimon mukaan kevyt, mutta täyteläinen olut, jossa yhdistyvät rukiin mausteisuus ja lagerille tyypillinen raikkaus. Oluen valmistuksessa on lisäksi käytetty Salpausselän pohjavettä sekä Päijät-Hämeen pelloilla kypsynyttä ohraa.
Hävikkileipäolutta on tehty aikaisemminkin usealla panimolla, mm. Teerenpelillä vuonna 2021, kuten myös vaikka Olarin Panimolla ja Perhon Panimolla. Usein yhteiskumppanina tähän asti on ollut kauppaketju, jolloin on hyödynnetty kaupasta ylijäänyttä leipää. Useimmissa oluissa leipää on noin 20-50 prosenttia mallaspohjasta. Leivän käyttö oluen raaka-aineena on tuttua myös historiasta, luultavimmin ensimmäiset oluet on pantu veteen murennetusta leivästä.
Teerenpeli Vaalea Ruis -olut on myynnissä vähittäiskaupoissa ja Teerenpeli -ravintoloissa. Olut tulee myöhemmin keväällä saataville myös Fazer Café -kahviloihin (Helsingin Kluuvikatu 3 ja Stockmann-tavaratalon 8. kerros) sekä Fazer Experience -vierailukeskukseen.
Lähde ja kuvat: Fazer, Teerenpeli