Factory Craft Beer Festival 14-15.2., Suomi vastaan Iso-Britannia – uudenlainen olutfestari

Keravan Saviolla 14-15.2.2025 järjestettävä Factory Craft Beer Festival tarjoilee hieman erilaisen kulman oluttapahtumaan. Kyseessä on leikkimielinen maaottelu Iso-Britannian ja Suomen välillä – panimoita tulee näistä kahdesta maasta ja jokainen panimo tuo ne parhaimmat oluensa maistoon.

Factory Craft Beer Festival järjestetään Klondyke- talossa, missä myös ETKO ja Factory Brewingin panimo ja Taproom sijaitsee. Järjestäjä Jan Grehn kertoo, miten tapahtumaan haluttiin hieman erilainen kulma. – Monet suomalaiset pienpanimot ovat fanittaneet brittiläisiä pienpanimoita ennen omaa olemassaoloaan. Halusimme tuoda yhteen kaksi erinomaista pienpanimomaata; mukana on erinomaisia suomalaisia pienpanimoita sekä tuttuja suosikkeja että uusia ja mielenkiintoisia brittipienpanimoita.

Grehnin mukaan festivaalille on tulossa 6 panimoa Suomesta sekä 5 Englannista ja jokainen näistä tuo tapahtumaan ne tuhdimmat, kiinnostavimmat oluensa, pääosin luultavimmin sumuisia IPA-oluita ja vahvoja tummia ja tynnyrikypsytettyjä oluita. – Emme halua panimoiden hanoihin perusvalikomaa, vaan odotamme, että paikalle tuotavat oluet ovat uusia tai erikoiseriä. Kahden päivän aikana on tarkoitus tuoda oluenystävien ulottuville kaikilta panimoilta uutuuksia ja erikoisuuksia, mahdollisimman paljon sellaisia oluita mitä ei voi muualla nauttia tai saa maistaa tapahtumassa ensimmäisen ja kenties viimeisimmän kerran.

Tapahtumassa edellytetään, että jokaiselta panimolta tulisi olla ainakin yksi uusi julkaisu. Yhteensä kahden päivän aikana on jokaisella panimoilla jopa 6 erilaista olutta riippuen isompien ja uusimpien oluiden saatavuudesta, eli maisteltavaa on vähintään yli 60 erilaista olutta viikonlopun aikana. Suomalaisia panimoita on tulossa Factoryn lisäksi mm. Revenant, Paihalas, Tuju, Mallassepät sekä myös Klondyke-talolle muuttava Salama Brewing. Briteistä taas paikalla ovat Track, Polly’s, Rivington, Beak ja Sureshot, joista Pollys ja Rivington ei ole koskaan edes käynyt Suomessa.

Factory Brewingin panee parastaan myös oman panimon kohdalla. Grehn lupaakin ainakin yhden täysin uuden ja ekslusiivisen – vain tätä tapahtumaa varten sekoitetun – tynnyrikypsytetyn imperial stoutin sekä muutakin jännittävää.

Jan Grehn

Factory Craft Beer Festivalin pääosassa ovat panimoiden tuomat kiinnostavat, maultaan ja prosentiltaan tuhdit oluet, mutta koska monia kiinnostaa myös kevyemmät hapan- ja lager-oluet, niitä on saatavilla erillisellä Easy Corner -tiskillä, vaikka välijuomaksi tai seurueen niille jäsenille, jotka haluavat vaihtelua.

Lisäksi panimon Taproomissa on saatavilla virvokkeita, viinejä, muita alkoholijuomia ja alkoholittomiakin, joten valikoimaa löytyy seurueen joka jäsenelle.

Itse tapahtuma levittäytyy ympäri Klondyke-taloa. Festarialueena toimii Etkon Taproom, Klondyke-talon aulatila ja kahdessa kerroksessa oleva Klondyken “olohuone”, jossa on paljon tilaa panimoiden tiskeille ja asiakkaille istua. Ostettavana on myös Taproomin pizzoja ja FunFun Lunch & Events tarjoilee ravintolastaan oluisiin sopivaa ruokaa, joten festareilla voi viipyä pidempääkin.

Tapahtuman ennakkolippu sisältää rannekkeen, narikan, festarilasin ja lippupaketista riippuen tietyn määrän maistelupoletteja, joita pystyy ostamaan myös erikseen. Annoskoko tapahtumassa on 1 dl, ja Easy Cornerista voi ostaa myös isompia annoksia.

Etko ja Factory tehdään samassa panimossa.

Factory ja Etko – tuotemerkki vai toimintapa?

Tapahtuman yhteydessä on hyvä kysellä Jan Grehniltä, mikä onkaan kahden, samassa panimossa toimivan Etkon ja Factoryn ero; onko kyse tuotebrändeistä vai onko toinen itse panimon nimi ja toinen brändin nimi?

– Me puhumme kahdesta eri toimintatavasta Etkon ja Factoryn välillä. Kun aloitimme Factoryn, halusimme luoda sille täysin oman ja erillään olevan toimintatavan mistään aikaisemmin opitusta: Factoryyn palkattiin oma oluentekijä Jirka Ordén, sen raaka-aineet tilattiin omia kanavia pitkin ja Factoryn myyntikanavat ovat myös monilta osin erilaiset kuin Etkon. Valittu eri toimintatapojen tie ei ollut helppo. Koen, että saimme juuri tällä tinkimättömällä tavalla luotua Factorylle oman itsenäisen aseman pienpanimokentässä. ETKO ja Factory eivät ole vain kaksi eri brändiä, vaan ne ovat aina olleet kaksi eri toimintatapaa, fyysisesti samassa panimossa valmistettuna.

Factorya saa pääosin Taproomin lisäksi vain hyvin varustelluista ravintoloista, oluthuoneista, tapahtumista ja sitä menee kasvavin määrin vientiin. Factorya ei ainakaan lähiaikoina tule saamaan esim. päivittäistavarakaupoista, missä Etkoa taas on myytävänä. – Ravintola-ala on ahdingossa, ja Factorylla haluamme myös tukea ravintoloita ja ravintolatoimintaa laajemmin, kun voimme tuoda sinne Factoryn tuotteita, mitä ei muualta saa. Vaikka oluet ovat erilaisia Etkolla ja Factorylla, niin suurin ero on tosiaan toimintatavassa, summaa Grehn.

Etko on elellyt hieman hiljaiseloa viime ajat, johtuen Grehnin mukaan sekä edesmenneen Herttoniemen panimon riittämättömästä tuotantokapasiteetista sekä uuden panimon rakentamisesta Klondykeen. Vuosi 2025 tulee Grehnin mukaan olemaan Etkon vuosi. – Toki Factory on myös voimakkasti mukana kehityksessä, mutta nyt kun uusi panimo on valmis, niin meillä on enemmän aikaa kehittää molempia. Uusia olutjulkaisuja tulee tasaiseen tahtiin, ja uutta olutta voi tulla maistelemaan vaikka Factory Craft Beer Festivaliin helmikuussa!

Factory Craft Beer Festival 14-15.2.2025

Klondyke, Kumitehtaankatu 5, Kerava
Pe klo 15–21:00 (katso tarkemmat aukioloajat Etkon sivuilta)
La klo 14–22:00 (katso tarkemmat aukioloajat Etkon sivuilta)
Ennakkoliput myynnissä ETKOn Webshopista ja Taproomista (https://etko.beer/webshop)

Näin pääset festareille:

K-junalla Savion asemalle ja sieltä Klondyken puolelle -> radanviertä punatiiliseen rakennukseen sisäpihalle – > sieltä parkkipaikan poikki eteenpäin, kunnes näet oikealla Klondyken pääsisäänkäynnin. Siitä sisälle ja olet perillä!

Kuvat Aniko Lehtinen

Katso lisää:

https://juomaposti.fi/etko-brewingin-ovet-avautuvat-keravalla-uusi-panimo-ja-taproom/