Etämyynnin lakiehdotuksessa uusia kiemuroita – alhaisempi prosenttiraja kuljetukseen
Suomen hallitus on linjannut muuttavansa alkoholilakia kotimaisten alkoholijuomien etämyynnin ja kotiinkuljetuksen osalta. Nyt lain valmistelussa huomataan kuitenkin kotiinkuljettamisessa rajoituksia alkoholiprosenttien osalta, mitä ei ole ollut alkuperäisessä hallituksen ohjelmassa.
Hallitus on kesällä aloittanut säädösvalmistelun panimoiden, tislaamoiden ja viinitilojen ulosmyyntioikeuden laajentamiseen. Hankkeen valmistelusta vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö, jonka alla edelleen alkoholiasiat ovat. Nyt on STM on lähettänyt lausuntokierrokselle hallituksen esityksen alkoholin kotiinkuljetuksesta, jonka tavoitteena on siis mahdollistaa alkoholin verkkokauppa ja kotiinkuljetus kotimaisille vähittäismyyntiluvan haltijoille, kuten panimoille, viinitiloille, ravintoloille ja kaupoille.
Lakiehdotusta tutkittaessa käy ilmi, että sieltä on virkahenkilövalmisteluvaiheessa pudonnut pois vielä hallitusohjelmassa ja lainsäädäntöhankkeen kuvauksessa ollut lause, missä kotimaan toimitusmyynnissä huomioidaan käsityöläispanimo- ja tilaviiniyritysen ulosmyyntiprosentit (max.12%). Nyt lakiehdotuksessa kotimainen (käsityöläis)pienpanimo saisi kyllä vähittäismyydä verkossa ja luovuttaa kuljetusliikkeelle 12%:n käsityöläisoluen, jonka luvallinen kuljetusliike saisi kuljettaa asiakkaalle tämän kotiovelle asti. Tämän ehdotuksen mukaan kuljetusliike ei kuitenkaan saisi luovuttaa käsityöläisolutta asiakkaalle, kun raja on tältä osin 5,5/8% ellei juomaa ole myynyt Alko.Lainsäädännöllisesti voidaan katsoa olevan erikoista, että prosenttiraja on määritetty sekä vähittäismyynnin että toimittamisen osalta. Näin alkoholijuomien etämyynnissä virhe voi tapahtua jo vähittäismyyntivaiheessa, jos kuljetusfirmalle luovutetaan liian vahvoja juomia (joita ei luvanhaltija saa ylipäänsä myydä).
Alun perin uusi lakihanke tehtiin hallituksen mukaan laajentamaan tuottajien (pienpanimot, viinitilat ja tislaamot) ulosmyyntioikeutta, mutta luettaessa lakiehdotusta kuitenkin tuntuu, että perusteluissa käytetään tilaviini- tai pienpanimolupaa kuin poikkeuksena monopolista, joka ei vastaa sitä henkeä mitä varsinaisessa hallitusohjelmassa etämyynnistä on. Lisäksi tässä on mahdollisuus tulevan lain tulkinnoissa ketjuttaa vähittäismyyntiluvat ja toimitusluvat, joka voisi vaikuttaa negatiivisesti etämyyntiin – toki tämä on spekulaatiota tässä kohtaa.
Itse hallitusohjelmassa asiasta sanotaan seuraavaa: ”Mahdollistetaan myös Alkolle ja kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille alkoholin verkkokauppa sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuitenkin ikärajavalvonta turvaten. Maan sisäisessä toimitusmyynnissä noudatetaan käsityöläispanimo-, pienpanimo- ja tilaviinipoikkeukset huomioiden voimassa olevia kotimaan vähittäismyynnin vahvuusrajoja.”
Tätä voisi tulkita niin, että ne yritykset jotka saavat myydä ulos maksimissaan 12-prosenttisia alkoholijuomia, saisivat kuljetuttaa niitä myös kuluttajalle asti. Näin lausuntokierroksella oleva ehdotus olisi hallitusohjelman vastainen, kun kuljetus sidotaan maksimissaan kahdeksaan prosenttisiin alkoholijuomiin. Samaa mieltä on Pienpanimoliitto, jonka puheenjohtaja Jyri Ojaluoma kommentoikin ehdotukseen, että Pienpanimoliitto katsoo kuljetusluvan alhaisemman prosentin olevan luultavimmin virhe, johon he omassa lausunnossaan tulevat ottamaan kantaa. Olutpostin tietojen mukaan myös oluenkuluttajia edustava Olutliitto aikoo ottaa kantaa tähän samaan kohtaan, koska se liiton mukaan asettaa kotimaiset toimijat eri asemaan, jos lakiehdotus näin toteutuu.
Jos mietitään vaihtoehtoista tapaa kirjata ehdotukseen toimituslupa, niin lakiteknisesti se voisi mennä niin, että kuljetusfirma saa luovuttaa vain sellaisia juomia, joita myyjä saa laillisesti myydä. Tällöin ei lain kohtaa tarvitsisi muuttaa, kun jo hallitusohjelmassa mainitut alkoholipoliittiset muutokset tulisivat edelleen voimaan, esim. tislaamoille annettava ulosmyyntilupa. Tosin, jos määritelmä tehtäisiin näin, niin etämyyntiä ulkomailta ei koskisi mikään prosenttiraja luovutuksessa. Näin luultavimmin 8% on laitettu ehdotukseen kuljetusrajaksi, koska muuten voisi luovuttaa myös ulkomaisia, tätä vahvempia viinejä.
Uuteen lakiehdotukseen yhdistetään myös uusia lupia ja valvontaa – vähittäismyyjä joutuu käytännössä hakemaan kahta lupaa, jonka lisäksi henkilökunnalle tulisi erillinen toimittamiseen valtuutettu toimituspassi. Ehdotuksessa mainitaan, että noutopaikoissa juomien luovuttaminen olisi sallittua vain kello 9–21 kuten ulosmyynti nykyisinkin. Lisäksi alkoholijuoman ostaja ja vastaanottaja olisivat velvollisia todistamaan ikänsä joka kerta alkoholia ostaessaan ja vastaanottaessaan. Tällä hetkellä Alko saa lain 27 §:n perusteella toimittaa juomat kolmannen osapuolen noutopaikkoihin asiakkaan noudettavaksi. Noutopaikan on tehtävä Alkon kanssa sopimus, eli tämä ei ole lupaperusteista, eikä tähän ole tarvittu erillistä toimituspassia. On kiinnostavaa nähdä, toimiiko Alkon kanssa tehtävä noutopaikkasopimus myös lain voimaantulon jälkeen näin, vai tuleeko sinne myös pakolliseksi toimituspassit ja -luvat.
Asian lopputulemana voi sanoa, että lausuntokierroksella oleva ehdotus on siis nimenomaan kotiinjuljetusta koskevassa kohdassa tilaviinin ja käsityöläisoluen osalta hallitusohjelman vastainen. Ehdotusta jo lausuntopalveluun kommentoinut Hermannin Viinitilan tislaajamestari Asko Ryynänen vetoaa kotimaisten tilaviinitilojen taloudelliseen tilaan ja säilymiseen: Jos kuljetusluvalla saa kuljettaa kuluttajalle vain maksimissaan kahdeksanprosenttisia tilaviinejä, kun yleensä tilaviinien prosentit liikkuvat noin kahdessatoista, niin uuden lain hyöty on tilaviinitiloille minimaalinen – ”mikäli kotimaiset viinitilat eivät voi myydä tuotteitaan toimitusmyyntinä, tämä johtaa entistä enemmän viinitilausten siirtymiseen ulkomaisille toimijoille. Näin ollen lakiehdotus suosii ulkomaisia viinitiloja kotimaisten kustannuksella, mikä on vastoin hallituksen tavoitetta edistää kotimarkkinoiden kasvua ja suomalaisten hyvinvointia,” kertoo Ryynänen ehdotuksen kommentissa. Samaa mieltä on myös Pienpanimoliiton Jyri Ojaluoma. Myös Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on tehnyt oman tiedotteensa yhdessä PTY ry:n kanssa etämyynnistä, missä esitetään huoli alkoholijuomien kotiinkuljetuksen tasavertaisuudesta kotimaisten ja ulkomaisten toimijoiden kesken.
Nyt kun lakiehdotus, jossa mahdollistetaan alkoholijuomien toimitus vähittäismyyntipaikasta tilaajalle tai muulle vastaanottajalle on lausuntokierroksella, sen ydinkysymys kuuluu, miksi prosenttiraja on määritelty myös toimittamiseen, kun vähittäismyynnissä prosenttiraja poikkeuksineen (tilaviinitilat ja käsityöläispanimot) jo on määritelty. Jos alkoholituotteiden kotiinkuljetus sallitaan vain kahdeksaan prosenttiin, monet pienpanimoiden ja tilaviiniyritysten tuotteet jäävät tämän prosenttirajan ulkopuolelle.
Lausuntokierros on kesken ja päättyy 30.8.
Lähteet: Hallitusohjelma, lakiluonnos, Pienpanimoliitto, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Rikhard Sjöberg
Kuvitus Oskari Sarkima
Kuvat: Asko Ryynänen ja Anikó Lehtinen