Eat Pilsner -ruokatapahtuma tuli Suomeen

Pilsner Urquell järjesti ruokatapahtuman yhdessä kala- ja äyriäisravintola Fisken på Diskenin kanssa. Sata ensimmäistä tapahtumaan ilmoittautunutta saivat Urquell Demo -annoksen sekä pienen oluen kuuden euron yhteishintaan.

PILSNER URQUELL on pyrkinyt määrätietoisesti rakentamaan olutta ja ruokaa yhdistävää Eat Pilsner -konseptia. Idea yhteistyöhön Fisken på Diskenin kanssa tuli maahantuojan puolelta.

Oluen ja ruoan yhdistäminen sopi hyvin myös ravintolan toiminta-ajatukseen, joten keittiömestarit Mikko Pakola ja Joona Lehto päättivät kehittää sinisimpukoista Suomea ja suomalaisuutta henkivän Mökki Mussels Urquell -annoksen, joka tehtiin nimensä mukaisesti alkuperäisen pilsnerin makupariksi.

Valmiissa annoksessa on sinisimpukkaa, paahdettua maa-artisokkaa, pikkelöityä retiisiä,—  tilliöljyä, riisipaperia, piparjuuri-kermaviiliä ja Pilsner Urquell -vaahtoa. Vaahdon lisäksi olutta on käytetty myös sinisimpukoiden haudutuksessa sekä luonnollisesti annoksen viimeistelevässä Urquell-vinaigrettessa.

KAIKEN KAIKKIAAN annos oli maukas, mutta ei sellaisenaan täysosuma. Eri komponentteja oltiin mahdutettu mukaan liiankin kanssa, mikä peitti alleen koko annoksen idean oluen täydellisenä makuparina.

Lisäksi oluen kanssa ongelmana oli, että Pilsner Urquell -brändilasit oli pesty koneessa, jolloin huuhtelukirkastejäämät estivät Urquellille ominaisten vuosirenkaiden muodostumisen lasin sisäpintaan.

Ravintolapäällikkö Antti Lappalainen tosin vakuutti, että konepesun jälkeen lasit viilennetään sekä huuhdellaan paineistetulla kylmävesisuihkulla, jolloin ylimääräiset kemikaalit pitäisi irrota pois.

Omalla kohdallani näin ei jostain syystä tapahtunut, eikä tilanne ollut naapuripöydässäkään sen aurinkoisempi. Olisikohan pesun viimeinen vaihe päässyt kaiken kiireen keskellä unohtumaan?

Tasan kaksi kuukautta sitten tapasin Plzeňissä Pilsner Urguellin kaupallisen osaston vanhemman panimomestarin Václav Berkan, joka kertoi pyrkivänsä siihen, että makuelämys olisi täsmälleen samanlainen, nauttipa oluensa sitten panimon kellarissa tai missä päin maailmaa tahansa.

 

Teksti ja kuva: Peter Tammenheimo