Alkoholinkulutus väheni – pienpanimolitrat kasvoivat

Alkoholinkulutus väheni viime vuonna Suomessa, ollen nyt 8,7 litraa sataprosenttisena alkoholina. Tämä on 2,4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022. Samaan aikaan pienpanimot tekivät ennätysvuoden, tuottaen 25 miljoonaa litraa olutta vuonna 2023.

Oluttuoppi puisen aidan reunalla pihalla

THL:n tilastojen mukaan alkoholinkulutus väheni viime vuonna, ollen nyt Suomessa oli 8,7 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Alkoholijuomien kokonaiskulutus muodostuu alkoholijuomien vähittäismyynnistä ja anniskelumyynnistä Suomessa sekä suomalaisten ulkomailta tuomasta alkoholista ja alkoholin verkko-ostoista.

Kuvaaja alkoholin kulutuksesta

Alkoholijuomien ostaminen vähittäismyynnistä eli päivittäistavarakaupoista ja Alkosta väheni 3 prosenttia vuonna 2023. Vähittäiskulutuksen osuus kokonaiskulutuksesta oli 75 prosenttia, joten sen väheneminen vaikutti kokonaiskulutukseen enemmän kuin matkustajatuonnin ja anniskelukulutuksen kasvu. Alkoholijuomien ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista väheni huomattavasti, noin 62 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

– Alkoholijuomien kulutuksen jakautumisessa eri hankintakanaviin näkyy edelleen paluu koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen. Anniskelukulutus ravintoloissa lisääntyi hieman vähittäismyynnin edelleen vähentyessä. Myös matkustajatuonti lisääntyi toista vuotta peräkkäin, kertoo THL:n erityisasiantuntija Marke Jääskeläinen.

Kuvaaja vähittäis- (75 %), anniskelu- (11 %) ja tilastoimattoman (14 %) kulutuksien osuuksista

Oluet olivat THL:n tilastoissa edelleen suurin juomaryhmä 46 prosentin osuudella, väkevien alkoholijuomien osuus oli 21 prosenttia, ja mietojen viinien 20 prosenttia. Juomasekoitusten kulutus lisääntyi lähes 15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna, mutta muiden juomaryhmien kulutus väheni.

Valviran lukujen mukaan pienpanimoiden tuottamat alkoholilitrat ovat kasvaneet; kun vuonna 2022 ne tuottivat 21,1 miljoonaa litraa, niin viime vuonna määrä oli 25,2 litraa. Samalla oluen kokonaisvalmistus laskee; kun vuonna 2022 valmistettiin 355,2 miljoonaa litraa olutta, viime vuonna kokonaisluku oli 326,0 miljoonaa litraa.

Pienpanimoiden määrä on pysynyt suhteellisen vakiona viime vuosina eli toimivia panimolupia on ollut viime vuonna 123, kun niitä vuonna 2022 oli 126. Uusia panimolupia on Valviran mukaan 2023 10 ja lopettaneita pienpanimoita 13 kappaletta. Pitkällä aikavälillä pienpanimot ovat lisääntyneet voimakkaasti Suomessa, vuonna 2010 pienpanimoita oli 25 kappaletta ja ne valmistivat yhteensä 8 miljoonaa litraa olutta.

Kuvaaja alkoholin kulutuksen osuuksista vuosina1960-2023 (väkevät juomat, oluet, viinit, siiderit ja juomasekoitukset)

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna suomalainen alkoholikäyttäytyminen on muuttunut paljon sekä juomakategorioiden että määrän näkökulmasta tarkasteltuna. Suomalaiset olivat nk. viinakansaa vielä vuoteen 1987, jolloin olut syrjäytti suurimman juomakategorian ykköspaikalta väkevät alkoholijuomat. Alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa vuodesta 2007.

Alueellisesti THL:n mukaan alkoholia myydään enemmän Itä- kuin Länsi-Suomessa, ja enemmän Pohjois- kuin Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomen (10,5 litraa 100-prosenttista alkoholia per 15 vuotta täyttänyt asukas) myyntiä nostaa matkailu ja Itä-Suomen mökkipaikkakunnilla Etelä-Savossa (9,3 litraa) ja Etelä-Karjalassa (8,6 litraa) myyntimääriin vaikuttavat myös kesäasukkaat.

Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan hyvinvointialueilla myydään maan keskiarvoa (7,4 litraa) vähemmän alkoholia. Vähiten alkoholia myytiin vuonna 2023 Pohjanmaan hyvinvointialueella (6 litraa). Ahvenanmaan myynnin vähäisyyttä selittää THL:n mukaan ahvenanmaalaisten risteilyaluksilta hankkima alkoholi.

Lähde: THL, Valvira, kuvat Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Tänään kahdeksanprosenttiset alkoholijuomat kauppoihin