Alkoholilaissa muutoksia: kotiinwoltattua alkoholia jo ensi vuonna?
Hallitus on antanut torstaina 10.10. eduskunnalle lakiesityksen alkoholilain muuttamisesta niin, että jo ensi vuonna olisi mahdollista tilata alkoholijuomia kotiintoimituksella. Tämän lakimuutoksen jälkeen alkoholia voisi tilata ja toimittaa kuluttajille vähittäismyyntiluvallisista kaupoista, Alkoista, kioskeista, huoltoasemilta ja ravintoloista.
Esityksen mukaan alkoholjuomien kotiinkuljetuksen toteuttamiseksi käyttöön tulee toimituslupa ja toimituspassi perinteisen vähittäismyyntiluvan ja anniskeluluvan rinnalle. Tilauksen saisi toimittaa klo 9-21 välisenä aikana ja Alkoista niiden aukioloaikojen mukaan ja toimitukseen pätee samat säännöt ja ohjeet kuin alkoholijuomien anniskeluun ja vähittäismyyntiin, lisäksi verkkotilaajien ikä tunnistetaan tilataessa vahvan sähköisen tunnistamisen avulla ja luovutettaessa henkilötodistuksella.
Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta, jos eduskunta hyväksyy käsittelyn jälkeen lakiesityksen jo nyt syksyllä. Näin alkoholin toimitusta koskevat uudistukset tulisivat voimaan kesäkuun alussa, koska uuden toimitusluvan ja -passin prosesseihin ja koulutuksiin tarvitaan siirtymäaika. Tällä hetkellä Suomessa ei ole mahdollista tilata kotiin alkoholijuomia kotimaisilta toimijoilta.
Istuvan hallituksen pääministeripuolue Kokoomus on puhunut voimakkaasti alkolin myyntirajoitusten purkamisesta ja viime kesäkuussa nostettiinkin kauppavahvuisten alkoholijuomien vahvuutta 8-prosenttiin, tosin rajaten siitä pois muut kuin käymisteitse valmistetut juoma. Syyskuussa hallitus käynnisti selvityksen, voitaisiinko tuoda 15-prosenttisen alkoholijuomat ruokakauppoihin hallituskauden aikana. Selvityksen on määrä valmistua 15. maaliskuuta eli ennen hallituksen puoliväliriihtä, joka järjestetään keväällä 2025.
Alkoholiasiasoissa hallituksen välillä on kuitenkin syviä mielipide-eroja ja STT:n mukaan hallituksen eduskunnalle tuomaa esitystä vastaan äänesti kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Myös tunnettu kristillisdemokraattien puoluepoliitikko Päivi Räsänen on kunnostautunut vastustamaan alkolijuomien vapaampaa saatavuutta.
Suomalaisten alkoholikulutus on laskenut koko ajan vuodesta 2007 lähtien. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suhtautunut uuteen alkoholin kotiinkuljetusmahdollisuuteen nihkeästi ja näkee että muutos voisi lisätä jo alkoholiongelmista kärsivien alkoholinkäyttöä. Toki THL on maalaillut uhkakuvia aikaisemminkin, vuoden 2018 alkoholilain muutoksen jälkeen laitokselta ennustettiin noin neljän prosentin alkoholikulutuksen nousua, joka ei kuitenkaan realisoitunut.
Kuluttajien puolella näkemyksissä alkolijuomien vapauttamisesta on eroja puoluekannan ja sukupuolen mukaan. Erityisen selvästi erot näkyvät sääntelyn purkamista koskevissa kysymyksissä. Noin 40 prosenttia ajattelee alkoholin olevan hyödyke muiden ohessa, eikä sen myymisen pitäisi edellyttää mitään erityistä sääntelyä. Valtaosa suomalaisista pitää nykyistä alkoholinmyyntijärjestelmää toimivana ja kokee alkoholin ostamisen riittävän vaivattomaksi. Vain reilu kolmasosa suomalaisista pitää alkoholihaittojen ehkäisemistä niin tärkeänä, että alkoholin myyntipaikkoja ja aukioloaikoja tulisi nykyisestä rajoittaa, mutta samalla suomalaiset eivät halua väkeviä viinoja ruokakauppoihin. Tämä selviää E2 Tutkimuksen helmikuussa 2024 tekemästä Alkoholi yhteiskunnallisena kysymyksenä -kyselytutkimuksesta, jossa tarkasteltiin suomalaisten näkemyksiä alkoholista ja sitä koskevasta päätöksenteosta. Kyselytutkimus on Alkon rahoittama.
Joka tapauksessa suomalaisen alkoholipolitiikan säätelyssä tapahtuu tämän hallituksen aikana luultavasti huomattavaa vapautumista niin prosenttirajojen kuin toimituksien osalta – aikataulut vain ovat auki, johtuen eduskuntakäsittelyn mahdollisesta pituudesta.
Kuvat: Olutposti