100-vuotiaan simavanhuksen sihahdus

Vielä ehtii vapuksi. Kotiolutpostin testissä simaresepti vuodelta 1921.

Sanomalehti Karjalaisen artikkeli sadan vuoden takaa sisälsi mielenkiintoisen reseptin siman valmistamiseen. Kyseessä on nopea sima, jonka avustuksella pitäisi saada kohtuulliset pärinät aikaiseksi. 1921 elettiin varhaista kieltolain aikaa, joten alkoholijuomien ostaminen ja valmistaminen oli pannassa. Uskoisin, että nokkelia talonpoikia tämänkaltaiset säädökset lähinnä naurattivat.

Niinpä niin, alkoholin valmistaminen siis jatkui edelleen tavalla tai toisella ja tässä tapauksessa kahdellakin tavalla. Mikä tästä reseptistä tekee kiinnostavan, siis sen lisäksi että se on sata vuotta vanha on se, että sen valmistamisen osana on käytetty pullollinen sahtia.

Sahdilla saatettiin tässä tapauksessa tarkoittaa myös mallaskaljaa, mikä ei vahvuudeltaan vastannut nykyisiä sahteja jotka saattavat olla yli 10 % alkoholitilavuudeltaan.

Eli saadakseen simaa valmistettua tällä reseptillä, oli valmistettava myös sahtia.

Kotiolutpostin allekirjoittanut toimittaja lähti testaamaan tätä reseptivanhusta käytännössä. Hankaluutta tuottivat reseptin epäselvyydet ja edellä mainitun sahdin olemus. Jos kyseessä oli mallaskalja, olisi se loppuun käytetty tuote, toisin kuin sahti joka on vielä tavallaan käymistilassa. Reseptissä ei myöskään määritetty sahtipullon kokoa ja tuohon aikaan käytettiin sitä mitä sattui käsillä olemaan.

kotioluttarvikkeita

Walmistus:

3 I Wettä
1 kg sokeria
1 sitruuna tahi 1 rkl hienonnettua inkiwääriä
1 pullo hywää sahtia
10 gr hiiwaa
1 rusina kutakin pulloa kohti.

(Alkuperäinen ohje näkyy kursivoituna)

”Wesi kiehautetaan sokerin kanssa, sekaan pannaan wiipaleiksi leikattu, kuorittu sitruuna. Kuoresta poistetaan walkoinen sisus, keltainen kuori pannaan siman sekaan ja seos saa jäähtyä.
Jos inkiwääriä käytetään sitruunan asemesta, sidotaan se hienonnettuna pieneen harwaan kangastilkkuun ja annetaan sen kiehua sokerin ja weden kanssa, se poistetaan wasta kuin sima pannaan pulloon.”

Tämä toteutettiin huuhdellulla luomusitruunalla, jonka kuori poistettiin raastamalla. Myös sitruunan valkeat osat sekä siemenet poistettiin, jonka jälkeen sitruuna viipaloitiin. Mukaan kattilaan kipattiin pussi taloussokeria, jonka jälkeen seos jäähdytettiin. Itse käytin apuna jäähdytyskierukkaa toiminnan nopeuttamiseksi.

”Sitten siihen lisätään wedestä liotettu hiiwa ja sahti.”

Käytin reseptissä 10 grammaa autenttista Suomen Hiivan tuorehiivaa liotettuna kädenlämpöiseen veteen. Sahdin osuus reseptissä otettiin kirjaimellisesti ja raaka-aineena käytettiinkin Finlandia Sahtia 8 %. Koska käytössä oli gallonan käymisastia ja sahdin prosentit ovat todennäköisesti vahvemmat kuin mitä reseptissä oli tarkoitettu, päädyin lisäämään sahtia niin paljon että käymisastia tuli lähes täyteen. Käytetyn sahdin määrä oli kokonaisuudessaan 5 dl.

”Sima peitetään ja jätetään käymään seuraawaan päiwään jolloin se siiwilöidään ja kaadetaan pulloihin, joihin on pantu 1 huuhdottu rusina.”

Jätin käymisastian valinnan takia reseptissä esitellyn avokäymisen siis tekemättä. Näin sima ei ollut tekemissä mahdollisten bakteerien tai hapen kanssa.
Rusinat huuhdoin kuumalla vedellä. Monesti rusinat on käsitelty vahalla tai muilla suoja-aineilla. Käsittely estää mm. rusinoiden kuivumisen ja toisiinsa tarttumisen.

”Ne korkitaan ja purjelanka sidotaan korkkien yli. Pullot pidetään ensin 15 tuntia huonelämmössä, mutta wiedään sitten kellariin. Sima on walmis juotawaksi noin wiikon kuluttua.”

Käytin tässä moderneja tekniikoita eli kruununkorkkeja ja villisti ilman purjelankoja. Pullojen koko oli 0,5 l ja ne olivat ruskeita olutpulloja.

Seuraavassa kohdassa minulle kävi harmittava lapsus. Pullot olivat lämpimässä 19 tuntia, minkä yksi pulloista kosti välittömästi räjähtämällä keittiön pöydälle. Mainittakoon että tämä pullo oli lapottu piripintaan, joten se ei varsinaisesti ollut edes yllätys. Tämän jälkeen loput pullot siirrettiin kylmään odottamaan maistamista.

Tämä oli mielenkiintoinen resepti toteuttaa ja odotan innolla kuinka käy. Haastankin kaikki kotiolutpostin lukijat tekemään tämän reseptin vapuksi. Vielä ehtii, sillä tämä valmistuu viikossa. Kokeilkaa villisti eri tekniikoita, käymisaikoja ja raaka-aineita. Sahdin voi korvata ihan tavallisella oluella, käymisastia voi olla vaikka ämpäri ja puukorkit ovat todella hienon näköisiä pullossa.

Muista myös Kotiolutpostin Olutsatokausikalenteri. Näin varmistat, että muillekin pyhille valmistuu ajoissa juomista.

Kuvat & teksti: Joni Sormunen

Joni Sormunen