Yli viidensadan panimokierroksen mies mansesta.

Olutposti kuuli huhun, että tampereella Pyynikin käsityöläispanimossa on ilmeisesti rikottu ennätys yhden henkilön vetämissä panimovierailuissa tuossa ajassa? Otimme yhteyttä kyseiseen henkilöön eli Ludde Luostariseen ja esitimme muutaman kysymyksen.

Olutposti: Mikä mies on Ludde Luostarinen ja kuinka olet päätynyt päätoimiseksi panimokierrosten vetäjäksi?

Mies seisoo ja kertoo

Tarina lentää vauhdikaasti kun Ludde päästetään ääneen

-Minä olen vanhan liiton miehiä ja ensimmäiset hyvät oluet olen maistellut 1980-luvun alkupuolella ja Euroopassa tietysti. Kunnes 1994 alkoi oluen uusi tuleminen Suomessa ja sitten meilläkin alkoi uusi aika. Olen saanut työskennellä olutravintoloissa ja täytyy erikseen mainita työpaikka, jossa sain työskennellä ihan alkutaipaleella: Olutravintola Konttori oli kyllä edelläkävijä täällä Tampereella ja täytti juuri 20 vuotta!

Elämä on sattumaa, niin kuin tiedämme. Ajauduin ihan sattumalta panimon palvelukseen, kun aikoinaan silloinen naapurini oli panimon olutmestari Tuomas Pere ja tutustuin tuohon mukavaan miekkoseen ja hänessä on syy, miksi olen saanut maistella ja edustaa panimon oluita jo vuodesta 2012. Meidän panimolla on ollut ihan alusta asti ollut panimokierroksia ja minulta kysyttiin, voisinko alkaa vetämään kierroksia ja jatkamaan edeltäjäni hommaa. Mietin pari tuntia tuota ehdotusta, koska se kuullosti haastavalta ja mietin osaanko moista työtä. Lopulta suostuin ja sillä tiellä ollaan.Edelleen teen tätä hommaa nöyrällä asenteella ja opin uutta alalta joka viikko.

Olet varmaankin tehnyt Suomen ennätyksen panimokierrosten vetäjänä Pyynikin Brewing Companyllä. Mikä on tämän hetkinen luku, missä ajassa ja paljonko on käynyt vierailijoita tänä aikana?

– Tuosta Suomen ennätyksestä en nyt oikein tiedä, kun ei ole oikein vertailupohjaa ja en tunne muiden panimoiden kierrosten vetäjiä. Olen tehnyt tätä antoisaa työtä jo 4 vuotta ja viimeiset 2 vuotta ihan päätoimisesti, koska aikaisemmin reissasin myös olutfestareilla ympäri Suomen, mutta jäin niistä hommista ”eläkkeelle”. Yli 500 kierrosta on takana ja vieraita on käynyt meillä tuhansia oluen ystäviä ja panimosta kiinnostuneita. On ollut erittäin palkitsevaa sekä hienoa työtä.

Kyllästyminen on kaukana tästä ammatista. Kävijämäärät kasvavat koko ajan ja ihmisiä kiinnostaa kovin olut, mitä olut on sekä miten sitä tehdään. Minähän en tee vain panimokierroksia, vaan käyn erillaisissa tapahtumissa, seminaareissa ja oikeastaan siellä kaikkialla, minne panimo haluaa minun menevän, mutta minulla on aina näytteet mukana. Teen kuitenkin tätä työtä makumaailmoiden kautta.

Mitä kaikkea esittelykierrokset ovat pitäneet sisällään?

-Meiltä saa panimoesittelyjä monenlaiset vieraat, mutta minä teen mielelläni siellä ruohonjuuri tasolla, koska onhan meillä muitakin jotka vetävät panimokierroksia. Itse koetan selkeästi ja kansantajuisesti sekä hauskasti kertoa oluen historiaa, panimomme historiaa, oluen valmistamisesta, pienpanimo maailmaa. Oikeastaan maailma on suuri oluenkin suhteen joten koetan pähkinän kuoressa kertoa mitä olut oikein on. Ennen kaikkea yritän saada vieraat innostumaan oluiden erillaisista ja moninaista mauista ja tietysti tastingin kautta. Ennakkoluuloja vastaan tässä ehkä suurimmin on käytävä vastaan.

Mitä kautta yleisö on saanut tietää esittelykierroksenne?

– Hyvä kysymys, mutta olen huomannut, että panimomme menestyminen on tuonut kiinnostusta saapua vierailemaan hyvien oluiden alkulähteelle. He ovat löytäneet ne meidän kotisivuiltamme ja tietysti se viidakkopuhelin, on se aika tärkeä myöskin.

Kuinka suuria ryhmät olleet ja mikä lienee sukupuoli- ja ikäjakauma?

– Minä järjestän kierroksia alle 25 hlö ryhmille, mutta onhan tässä muutamia kierroksia tullut vuodessa vedetty jopa 80:lle hengelle, mutta n. 15-20 hlön ryhmät ovat parhaita, koska silloin pystyy parhaiten vuorovaikutukseen ja minä haluan, että kierrokset eivät ole luentoja, vaan haluan herättää keskusteluja ja kysymyksiä.

Ikäjakauma on ollut suuri ja ilahduttavasti tässä parin vuoden aikana on myös naisia ja naisryhmiä osallistunut paljon kierroksille. Onneksi oluella ei enää ole sukupuolta, niin kuin silloin aikoinaan. Olut kiinnostaa tänä päivänä ihan kaikkia ihmisiä ja siksi on vähän turhaa oikeastaan puhua noista, mitä kysyit.

Ovatko osallistujat olleet enemmän yrityksiä vai yksityishenkilöitä?

-Yrityksiä ja yhdistyksiä käy meillä paljon vieraina, mutta kyllä yksityisryhmät ovat kyllä enemmistö. Tosin molemmat ryhmät pitävät sisällään ne ihan tavalliset ihmiset, jotka ovat usein kiinnostuneita oluen maailmasta.

 Mikä on ollut yleisön tietotaso kotimaisista oluista ja niiden tekemisestä ennen kierrosta?

Kuvassa olutlaseja-Pääsääntöisesti tietoa on ollut kovin niukalti ja ei oikein tunneta meitä pienpanimoita Suomessa. Minulle on kerrottu, ettei kotimaisista oluista löydy oikein tietoa ja vielä vähemmän tietoa eri oluttyypeistä, mitä Suomessa on tänä päivänä tarjolla runsaasti.

Ennakkoluulot ja tietämättömyys ovat minun mielestäni se suurin haaste meille pienpanimoille ja meidän pitäisi löytää se oikea tapa ja keino, millä me voisimme parhaiten lähestyä ja tehdä tutuksi meidän oluet suurelle yleisölle. Yhteistyötä kuulutan kovin hyvien oluiden esilletuomiseen ja tunnettuvuuteen Suomessa, pienpanimoiden keskuudessa. Se olisi meidän kaikkien panimoiden etu.

 

Mikä on ollut palaute ja löytyykö joukosta jotain hauskoja kommentteja tai tapahtumia?

– Hyvää palautetta saan aina joka kierroksella ja silloinhan olen tehnyt työni hyvin. Edelleenkään en meinaa tottua aplodeihin, joita tulee kierrosten jälkeen. Tulee hiukan hämmentävä olo, koska enhän minä ole esiintyvä taiteilija, vaan hyvän oluen sanansaattaja. Hauskoja kommenteja toki kuulen paljon, mutta on ollut pakko sanoa silloin tällöin kierroksen alussa; Minä sitten olen kuullut ihan ne kaikki panovitsit.

Katso myös edelliset kuten Tuomas Peren ja Veikko Sorvaniemen haastattelu