Olvi Juomaposti syksy 2025
Kahviposti Juomaposti

Viinin valmistuksen perusteet

Lue viinin valmistuksen perusteet.

Viini valmistetaan viinirypäleiden mehusta käymisprosessia hyödyntäen. Käymisessä rypäleistä tehdyn mehun sokerit muuttuvat hiivojen avulla etanoliksi ja hiilidioksidiksi. Käymisen yhteydessä muodostuu myös muita makuun vaikuttavia kemiallisia yhdisteitä, jotka yhdistettyinä käytetyn rypäleen aromeihin, hapokkuuteen, valkuaisaineisiin ja parkkiaineisiin synnyttävät hyvän viinin.

Murskaus


Murskauksessa rypälemehu ja kuoret sekoittuvat massaksi, joka alkaa välittömästi käydä, ellei käymistä keinotekoisesti estetä. Puna- ja roseviinit valmistetaan tällaisesta murskatusta mehu-kuorimassasta.

Puristus
Puristuksessa mehu erotetaan rypälemassasta. Valkoviinit valmistetaan yleensä vastapuristetusta rypälemehusta.

Viinikäyminen


Viinikäymisen aika, lämpötila ja siihen käytetty hiiva vaikuttavat viinin luonteeseen. Käymisajan pituus taas määrää pitkälti viinin värin ja tanniinisuuden. Valkoviinit valmistetaan yleensä viileäkäymisellä pelkästä rypälemehusta, johon on lisätty teollisia hiivoja.
Punaviinit valmistetaan murskatusta rypälemassasta, joka käytetään rypäleen omilla, kuoren pinnalla olevilla hiivoilla tai teollisilla hiivoilla. Punaviinit käyvät pitkään suhteellisen korkeassa lämpötilassa kuorineen. Roseeviinit käyvät hyvin lyhyesti kuorien kera ja jatkavat mehunpuristuksen jälkeen käymistään valkoviinien tavoin.

Jälkikäyminen


Jälkikäymisen aikana bakteerit muuttavat viinin omenahapon lempeämmäksi maitohapoksi. Ei aina tehdä.

Varastointi


Varastointi kypsyttää viinin. Jos viini kypsytetään tammiastioissa, imeytyy siihen tammen aromeja. Samalla viinissä olevat tanniinit pehmenevät astiaan pääsevän ilman vaikutuksesta.

Suodatus ja pullotus


Suodatuksessa viinistä poistetaan saostumia tai mahdollisesti myöhemmin saostuvia ainesosia. Voimakas suodatus kuitenkin keventää viinejä. Pullotuksen ajankohta vaihtelee: Kevyet viinit pullotetaan vain muutama kuukausi valmistumisen jälkeen, sillä ne on tarkoitettu nopeasti käytettäviksi. Tietyt voimakkaat viinit puolestaan vaativat pitkänkin ajan kypsyäkseen parhaimmilleen ennen pullotusta.

Kuva: Pexels