Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun finalistit julki
Olutliiton pitämä ja oluttuomari André Brunnsbergin isännöimä Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu pidettiin Perhon ravintolakoulussa lokakuun puolivälissä. Tänä vuonna ilmoitettuja oluita oli 208 ja niitä tuomaroimassa melkein 30 tuomaria.
-Kilpailun uutena asiana oli ensimmäistä kertaa käyttöön otettu Beer Awards Platform jota käytettiin sekä ilmoittautumisessa että tuomaroinnissa, kertoo kilpailun isäntä André Brunnsberg. -Kyse on olutkilpailuhallintajärjestelmästä, missä arviot tehdään sähköisesti. Tämä säästää huomattavasti hallinnollista työtä, mutta tietysti jännitimme hieman, miten alusta toimii tässä kilpailussa. Onneksi kaikki meni hyvin ja saimme tuomaroitua ennätysajassa. Apuna Brunnsbergillä oli pätevät apurit Marko Ranta, Olli-Pekka Ratsula ja Gavin Van Dok.
IPA-oluita oli ilmoitettu 41 kappaletta ja lagereita 47 olutta. Stoutteja ja portereita kilpailuun oli ilmoitettu 39 kappaletta, belgi-ja vehnäoluita 38 ja bitter ja barley wineja 22. Vähiten kisassa tänä vuonna oli hapan- ja hedelmäoluita, ainoastaan 21 kappaletta, joka mukailee myös hieman kansainvälistä trendiä, jossa hapanolut-trendi on hieman laskussa ja lagerit nousussa.
Oluet arvioidaan sokkona ja vaikka joka vuosi kilpailussa on myös omia oluitaan sinne ilmoittaneita tuomareita, katsotaan tarkasti, että omia oluita ei pääse arvioimaan. Tuomaristo koostuu niin kotioluentekijöistä, kaupallisen panimon oluentekijöistä, olutharrastajista ja -seuralaisista, BJCP-sertifioiduista tuomareista että olutmediasta.
Tuomareista paikalla oli moni jo pitkään kisaan tuomaroinut, mutta saapui sinne myös ensikertalaisia. Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun Vuoden Kotiolutpanijaksi 2021 valittu Hallabrew eli Jani Hietala oli ensimmäistä kertaa arvioimassa oluita: – Olen pitkään harkinnut oluttuomariksi hakemista ja nyt keväällä suoritettu BJCP-pätevyys ja kilpailusta saatavat tuomarointipisteet antoivat lopullisen sysäyksen lähteä mukaan. On kuitenkin hieman kynnystä lähteä Joensuusta asti tuomaroimaan matka- ja majoituskustannuksineen. Kovasti jännitti, mutta pian huomasi tapahtuman olevan rento ilmapiiriltään ja jännitys oli turhaa. Olihan siellä ennestään tuntemiani kotiolutharrastajia ja tuttuja olutihmisiä useampiakin, kertoo Hietala.
Platformin kautta annetaan myös palautetta kotioluentekijälle ja minimi 15 sanaa täytyykin täyttää lomakkeelle ennen kuin tuomarointi on hyväksytty järjestelmässä. Jani Hietala, joka arvioi kotioluita säännöllisesti BJCP-lomakkeilla kotonakin, piti arviointia melko vaivattomana. – Uuteen sähköiseen Beer Award Platform:iin tottuminen vei kyllä hetken sillä arviointi oli hieman hitaampaa kuin paperilomakkeelle. Sain kuitenkin havainnot ihan hyvin kirjattua järjestelmään ja arvion lisäksi yritin jokaiselle oluelle antaa käytännön parannusehdotuksia. Keskimäärin sanoja tuli arvioihini 78 eikä tavoitteeksi asetettu enintään 15 min/olut aina alittunut. Eipä siinä kiirettä ollut, kun kisaoluet kuitenkin saatiin porukalla arvioitua jopa etuajassa.
Kilpailijoille uuden alustan hyöty onkin suuri, koska nyt he saavat palautetta oluistaan helposti luettavassa muodossa, ja lomake kertoo myös tuomareiden mielipiteen mahdollisista virhemauista tai muista olueen liittyvistä maku- ja aromikomponenteista.
Pariarvioiden jälkeen pisteiden parhaat eli finalistioluet kootaan kategorioittain pöytiin jossa pääosin 5 tuomarin voimin valitaan maistellen ja keskustellen kolme parasta järjestyksessä. Näin saadaan aikaan kategoriavoittaja ja perintösijat. Kilpailussa julkaistava Vuoden Kotipanija on se, joka on yhteensä saavuttanut eniten mitallisijoja oluillaan.
Ensikertalaisena toiminut Hietala piti kokemusta hyvänä:- Ehdottomasti haluan mukaan uudelleen. Samaa mieltä tuntui olevan muutama muukin ekaa kertaa mukana ollut kotipanija, joiden kanssa lähdettiin vielä jatkoille Helsingin yöhön.
Kilpailua sponsoroi Melkko Brew, joka jakaa voittajille palkinnot marraskuun 4.päivä klo 15 Pikkulintu Ruttopuistossa tapahtuvassa palkintojenjulkaisussa.
Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu 2023 finalistit aakkosjärjestyksessä:
Sarja 1: Lager ja lager-muistuttavat tyylit:
Jarno Jolkin, Ahmaksen panimo / Eetu, 1C – Cream Ale
Jarno Videnoja, Törsmøttel / Kiviharju Lager, 5D – German Pils
Kimmo Keski-Saari / Räyh bier, 6B – Rauchbier
Mikko Töykkälä, Panomaju / Froté S04, 7B – Altbier
Panu Pihlasvaara, Panumo / Panurai, 2A – International Pale Lager
Sami Hannuniemi / Hämärä aamu, 3D – Czech Dark Lager
Sampo Järvi / JuhlaMärzen, 6A – Märzen
Sarja 2: Pale Ale, bitter, barley wine:
Jouni Raninen / JBG, 13B – British Brown Ale
Lauri Vuoristo / Hunajamajavan Summer Ale, 18A – Blonde Ale
Markku Leminen, Panomaju / Tuntematon, 17D – English Barley Wine
Mikko Holm / British Strong Ale, 17A – British Strong Ale
Pauliina Seppä / Pystykorvaolut, 19A – American Amber Ale
Sami Knapp / Airaksinen, 15A – Irish Red Ale
Sarja 3: India Pale Ale:
Hans Lindqvist / Motuneko (Atoll Cat) Session NeIPA, 21C – Hazy IPA
Jani Hietala, Panomaju / Gem State Sunrise, 21C – Hazy IPA
Jarno Videnoja, Törsmøttel / Dragonborn NEIPA, 21C – Hazy IPA
Lauri Paloahde / Bunch of Fucking Elephants v2, 21B1 – Belgian IPA
Lauri Vuoristo / Hunajamajavan Hazy, 21C – Hazy IPA
Matti Isosomppi, Panomaju / WCDIPA, 22A – Double IPA
Roope Ruuhonen & Muhis Elwan, Panomaju / Mighty Hops, 21C – Hazy IPA
Sampo Järvi / Sumunuppi, 21C – Hazy IPA
Sarja 4: Belgialaiset ja vehnäoluet:
Äkkinen Tuomo, Panomaju / Go with the flow, 10A – Weissbier
Ari Kananen / Kagoroo Mother, 26C – Belgian Tripel
Esa Mäkeläinen, Parrot Lane Specialities / Buckthorn, 25B – Saison
Markku Korpela / Belgi Dub, 26B – Belgian Dubbel
Marko Jokinen / klyyvari, 10C – Weizenbock
Riku Lehto / #35a, 25B – Saison
Roope Ruuhonen & Muhis Elwan, Panomaju / Hefe, 10A – Weissbier
Timo Oja, Panomaju / Paume de Dieu, 26C – Belgian Tripel
Valtteri Hakala, Kotteria Brewing Society / Rocket Fuel, 25C – Belgian Golden Strong Ale
Sarja 5: Stout, Porter ja muut tummat:
Harri Pöysti / Schwarz, 8B – Schwarzbier
IHME Brewing / Vessari #1 [VANILLA + COCONUT], 20C – Imperial Stout
Mikko Punkkinen / Merten Synkkyys, 9C – Baltic Porter
Olli Ratsula / Choc-O-Stout, 20B – American Stout
Olli-Pekka Osmala / Bakhmutin vastahyökkäys, 20C – Imperial Stout
Roope Ruuhonen & Muhis Elwan, Panomaju / Flyin’ High with Cacaonibs & Raspberry Stout, 20B – American Stout
Sakari Kiili / Endless River, 20C – Imperial Stout
Toni Töyräs / KB Kajo, 20B – American Stout
Sarja 6: Hedelmä, mauste-, hapan- ja villihiivaoluet:
Ari Kananen / Sssmokin Smash Piwo Grodziskie, 27A5 – Piwo Grodziskie
Esa Mäkeläinen, Parrot Lane Specialities / Super Juice, 28C – Wild Specialty Beer
Jani Hietala, Panomaju / Spruce Vein, 30A – Spice, Herb, or Vegetable Beer
Kaarlo Reipas, Kaarlon kotipanimo / Aarni 2023, 23D – Lambic
Kaarlo Reipas, Kaarlon kotipanimo / Malus 8, 28B – Mixed-Fermentation Sour Beer
Kaarlo Reipas, Kaarlon kotipanimo / Ruska: Voivo, 23B – Flanders Red Ale
Timo Oja, Panomaju / ODESSA, 28C – Wild Specialty Beer
Tuukka Vanonen / Savuvehnä, 27A5 – Piwo Grodziskie
Lähde ja kuvat: Olutliitto