Valtakunnallinen kotiolutkilpailu tulee! Olutko valmis? – Kotiolutposti haastatteli André Brunnsbergiä

Valtakunnallinen kotiolutkilpailu tulee taas rytinällä

Olutliitto on järjestänyt jo monena vuonna Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun ja koronasta huolimatta tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Kotiolutkilpailua on järjestetty jo vuodesta 1995 mutta tuolloin sitä ylläpiti nykyisin jo lakkautettu Suomen Kotiolutyhdistys ry (SKOOL), sen jälkeen perinnettä piti hengissä Perinteisen Oluen Seura kunnes Olutliitto nappasi vetovastuun kisojen järjestämisestä.

Kilpailussa valitaan parhaiten menestynyt ”Vuoden kotipanija” sekä kunkin sarjan kolme parasta olutta.  Kilpailuun lähetettävät oluet arvostellaan tyylinsä mukaan, luonnollisesti huomioiden kuinka hyvin ne ovat onnistuneet. Valmistusmenetelmä ei vaikuta arvosteluun.

Tuomarointi suoritetaan sokkomaisteluna, eivätkä tuomarit tiedä kenen olut kulloinkin on arvosteltavana. Tuomarit saavat tietoonsa pelkästään oluttyylin sekä mahdolliset raaka-aineet jos ilmoitettu.

Kilpailun sarjat on Beer Judge Certification Programin mukaisia. Luokkiin viitataan numerolla ja kirjaimella, jotka vastaavat vuoden 2015 tyylikuvauksia: http://bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf, tuolloin tyylien kirjo hiukan lisääntyi edellisestä vedoksesta.

Koronan takia on kilpailuun jouduttu tekemään erinäisiä muutoksia. Kisat jouduttiin siirtämään toukokuusta syksylle ja tuomaroinnit pyritään pitämään lokakuun alussa, pandemian etenemistä silmällä pitäen.

  • Ilmoittautuminen viimeistään 27.9., mielellään aiemmin.
    • Ilmoittautuminen (ilmoita mielellään myös kotikunta ja puhelinnumero): kotiolut2020@olutliitto.fi
    • Ilmoittautumisen yhteydessä on valittava sarja ja oluttyyppi, jonka mukaisesti näyte pitää arvostella. Reseptin toimittaminen ei ole pakollista.
    • Kilpailuolutnäytteiden toimituksesta sovitaan kilpailutoimitsijan kanssa. Näytteet voi myös toimittaa Panimonurkan noutovarastoon.
  • Näytteiden toimitus viimeistään 27.9. (ellei toisin sovittu)
    • Olutta otetaan arvosteltavaksi 0,33-1,0l astioissa (mielellään lasipulloissa) ja niitä tarvitaan kolme jokaisesta olutnäytteestä. Pullojen ei tarvitse olla keskenään samanlaisia. Pulloissa ei saa olla etikettejä.
    • Jokaiseen pulloon kilpailija merkitsee esim. maalarinteipillä ja tussilla ilmoittautumisessa saadun numerokoodin. Numerokoodi koostuu sarjasta ja oluttyylistä sekä näytenumerosta, esim. ”3 / 10A – 123” (tässä esimerkissä olisi kyse sarja 3. Belgialaiset ja vehnäoluet / 10A German Weissbier – näytenumero 123). Numerokoodin saa myös mielellään merkata korkkiin.
  • Kilpailun tulokset ilmoitetaan palkintotilaisuudessa, joka järjestetään Helsingissä.

Kilpailu kannattaa jokaisen kynnelle kykenevän osallistua! Vaikka voittajalle on luvassa mainetta ja kunniaa sekä erinäisiä tuotepalkintoja sponsoreilta, niin silti yksi parhaimmista palkinnoista on saada arvokasta kirjallista palautetta tekemisestään asiantuntevilta tuomareilta.

Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu, KUKA VASTAA!?

Valtakunnallisesta kotiolutkilpailusta vastaa André Brunnsberg ja Kotiolutposti haastattelikin miestä kisojen takana.

Voisitko kertoa vähän itsestäsi, kuka olet ja mistä tulet?

”Nimeni on André Brunnsberg, 39v olutharrastaja Helsingistä. Olut on ollut minulle harrastus jo yli 20 vuotta ja nykyään teen myös jonkin verran työtä oluen parissa toimittajana, kansainvälisenä oluttuomarina ja EBCU:n (European Beer Consumers Union) hallituksen jäsenenä.”

Kotiolutharrastuksen alkutaipale ja välineet, ikimuistoisimmat onnistumiset ja epäonnistumiset?

”Taisin keittää ensimmäisen kotiolueni vuonna 2000 kun opiskelin Turussa. Resepti taisi olla joku porterin valmispakkaus, johon lisäsin kahvia. Aika nopeasti ymmärsin miten tärkeätä hiiva on hyvässä oluessa, joten rupesin tilaamaan ulkomailta nestehiivoja.

Siitä harrastus lähti etenemään niin että seuraavaksi aloitin mäskätä maltaat, rakensin oman mäskiastian parista muovitynnyreistä. Nykyään keitän noin kerran kuussa enimmäkseen Grainfatherilla ja työpaikalla (paitsi nyt pandemian aikana) perjantaioluet Braumeisterilla.

Ikimuistoisimmista onnistumisista ainakin tulee mieleen NEIPA, jonka keitin kauan ennen kuin ensimmäinen kaupallinen NEIPA tuli myyntiin Suomessa. Myös pari erinomaista tripeliä (suosikkiyhdistelmäni on Yeast Bayn Dry Belgian Ale ja saksalainen Tettnanger-humala) on tullut keitettyä vuosien varrella. Epäonnistumisia on valitettavasti myös toki tullut vastaan mutta se kuuluu harrastukseen ja niistä oppii aina uutta.”

Kertoisitko että mitä kaikkea olet elämäsi varrella touhunnut oluen parissa?

”Olen yli 15 vuotta kirjoittanut oluesta eri lehdissä sekä Suomessa, että Ruotsissa. Useimmiten olutarvosteluita, oluthistoriaa, kotioluesta ja olutmatkailusta. Oluttuomarina olen myös toiminut kauan ja osallistunut kisoihin ympäri Eurooppaa sekä myös USA:ssa. Viimeiset kolme vuotta olen myös ollut mukana EBCU:n hallituksessa, asema, joka antaa hyvän kuvan mitä on meneillään olutrintamalla ympäri Euroopan.”

Miten päädyit isännöimään valtakunnallista kotiolutkilpailuja ja miten ne ovat kehittyneet alkuajoista?

”Otin kisoista kopin muistaakseni neljä vuotta sitten kun sen ajan järjestäjällä ei riittänyt aikaa ja intoa kehittää sitä kilpailua ja saada sitä kasvamaan. Siihen aikaan osallistujat eivät saaneet kunnolla palautetta ja arviointi ei myös ollut yhtä järjestelmällistä kuin nykyään, jolloin käytämme BJCP-lomakkeita oluiden arviointiin.”

Millaiset ihmiset toimivat kisan tuomareina ja voiko siihen pestiin hakea kuka vain?

”Tuomarit kisassa ovat oluttoimittajia, olutbloggareita, muita kotiolutharrastajia sekä olutalan töissä olevia ihmisiä.

Totta kai voi hakea, mielellään saa kuitenkin olla jonkin verran olutarviointikokemusta kun tämä kisa on aika tekninen verrattuna moniin muihin kotiolutkisoihin. Valtakunnallisessa kotiolutkilpailussa olut myös pitää sopia siihen annettuun tyyliin. Erinomainen Dubbel joka on laitettu sisään kilpailuun IPA:na tuskin pärjäisi kovinkaan hyvin.”

Millaista porkkanaa on kisaan osallistuville luvassa, maineen ja suitsutuksen ohella?

”Meillä on sponssoriyhteistyötä Baltic Brewing Suppliesien kanssa Panimonurkan kautta, joten viimeiset vuodet on saatu hienoja Simpsons Maltin palkintoja sekä lahjakortteja.”

Vinkkejä kisaan osallistuville.

”Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on tekninen kilpailu, jossa seuraamme BJCP:n oluttyylejä. Siksi on tärkeätä, että olut laitetaan mukaan kilpailuun siinä sarjassa, jossa se parhaiten sopii maun ja ulkonäön perusteella. Puhtaus on kaiken A ja O kotioluessa.”

Erilaatuisia oluita maistelulaisessa

Ilmoita oluesi oikeaan tyyliin, nämä näyttävät pahalta porter luokassa.

Kotiolutposti kiittää Brunssbergiä vastauksista sekä näkemyksistä kotiolutkilpailuihin liittyen. Vielä siis ehtii kisaan osallistua ja oluenkin ehtii panemaan jos ei lähde lageria tekemään, onnea koitokseen kaikille osallistujille.