Ummikot Umpitunnelissa: Craft Beer Helsinki 2018

Kylläpä aika rientää: vastahan Ummikot kävivät ensimmäisillä Craft Beer Helsinki -festareilla ja miettivät että onkohan tällä tapahtumalla tulevaisuutta, ja männäviikolla tapahtuma järjestettiin kolmannen kerran ja on monella tapaa noussut myöhemmin kesällä samalla paikalla järjestettävää Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumaa mielenkiintoisammaksi.

Tänä vuonna Ummikot olivat paikalla festarin viimeisenä päivänä, aurinkoisena ja paahtavan kuumana lauantaina. Vaikka oli festaroitu jo useampi päivä, riitti alueella sekä ihmisiä että olutta – toki osa panimoista oli joutunut ruksimaan yli joitain tuotteita, mutta hyviä valikoimia oli tarjolla.

Osasyy sille, miksi CBH on meistä SOPP:ia mielenkiintoisempi on ulkomaalaisten panimoiden runsas läsnäolo. Näin tänäkin vuonna: suurin osa mielenkiintoisimmista oluista tuli ulkomaisten panimoiden kojuilta.

Tapahtumana olutfestarit ovat oikeastaan aika yksioikoisen tylsiä: istutaan paikoillaan, juodaan olutta, turistaan. Välillä tulee miettineeksi että onko se nyt sen arvoista. Mutta olihan tapahtumassa taas varsin hauskaa, eli eiköhän sitä tule taas ensi vuonna mentyä.

Tänä vuonna Craft Beerissä nousi esiin kolme selkeää trendiä. Sourit jylläävät yhäkin, joskin niissä tuntuu nousevan esiin pelkkää happamuutta monipuolisempi makumaailma, mikä on varsin mukava kehityssuunta. New England IPA eli NEIPA on uusi IPA, ja on selkeästi sekä eriytymässä omaksi tyylikseen, että kasvamassa suosiossa rajusti. Vahvat, vaniljaiset ja makeat stoutit ovat trendikartalla aavistuksen mustan hevosen roolissa, mutta niiden nousun huomaa selkeästi.

Maistellut oluet panimoittain:

AF BREW
Goseline Bump: Blueberry— Gose, 4.8%
Kermaviili-mustikkapiirakan tuoksuinen olut. Maku mustikkamainen, kermainen, mehuisa. Ei kovin hapan. Mieto, helppo, miellyttävä.

Bounty Killer Milk stout, 6.9%
Kookoksella (tai kookosmaidolla?) maustettu milk stout. Tuoksussa kahvia, kookosta ja vaniljaa. Maussa makeaa kookosta, tummaa kahvia ja pehmeää kermaisuutta. Tyylilleen tyypillisesti kevyt tumma olut, mutta hyvä.

nor

ATOM
Morning Pick Me Up— stout, 5% (kollaboraatio Humaloven kanssa)
Väkevä, makean mahlainen ja kahvinen tuoksu. Maku vaahterasiirappinen, tumma, tahmea, paksu – volttejaan paksumpi ja vahvempimakuinen olut. Oikein hyvä.

Janssen’s Lens— Table beer, 3.5%
Belgityylinen kevyt olut. Tuoksussa paljon hedelmäistä maltaisuutta, hedelmäkakkumaisuutta, saippuaa. Real ale -henkinen suutuntuma, hyvin hapoton. Maku hedelmäinen ja paksu. Helposti juotava, ei suuria tunteita herättävä mutta ihan jees.

BALLAST POINT
High West Barrel Aged Victory At Sea Imperial porter, 12%
Vanha tuttu vieläkin vahvempana. Tuoksu tumma, makea, suklainen, raakakaakaomainen, kahvinen ja raskas. Maussa vaniljaa, bourbonia, tummaa makeutta… vanha kunnon Victory At Sea nupit käännettynä 11:a asti. Todella överi, mutta överiydessään jees.

Dead Ringer Märzen, 5%
Rapsakan leipäinen, maltainen, makea, täyteläinen tuoksu. Maku samaa sarjaa, mukana myös vivahdus toffeeta tai nougatia. Varsin jees.

BREWDOG
Make Earth Great Again Imperial saison, 7.5%
Tuoksu makea ja ulkohuussimainen, ruohoisa. Selkeästi saisonin tuoksu. Maku raikas, ruohoisa, kevyt, kevyen piparminttuinen – ja miellyttävä!

nor

— 

Clockwork Tangerine— Session IPA, 4.5%
Miellyttävä tuoksu toi vahvasti mieleen mandariinimehun: kevyt, raikas, juuri hellepäivän juoman tuoksu. Loistava maku on samaa sarjaa: todella mandariininen, helppo… ehkä aavistuksen yksiulotteinen maku, mutta tekee sen mitä tekee todella hyvin. A-luokan sessio-IPA.

CERVISIAM
S’Morbidly Obese— Imperial stout, 10%
Mutakakulta ja vaahtokarkeilta, rasvaiselta tuoksuva olut. Suutuntuma kuohkea, paksu ja pehmeä. Maussa hiukan häiritsevä metallinen juonne, sekä pähkinänkuorta. Muuten mainio maku: mutakakkumainen, makea, paksu, raskas, överi.

Shoryuken Berliner weisse, 4.7%
Street Fighter -pelisarjan hahmojen mukaan nimetty olut tuoksui hyvin happamalta, hedelmäiseltä ja pihlajanmarjaiselta. Maku kalsean hapan, pihlajanmarjainen mutta silti pehmeä. Kevyt, viilentävä, raikas ja kesäinen olut joka sopi hellepäivään hyvin.

nor

— 

DEER BEAR
Plum Spices— Imperial stout, 12.5% (kollaboraatio Duggesin kanssa)
Tosi kompleksinen tuoksu; on stögistä, on makeutta, on chilimäistä pistävyyttä, on todella tummaa ja mätää hedelmää. Maku myös lievän chilinen, tumman suklainen, paahteisen överi, massiivinen, lämmin, luumumainen. Todella vaativa ja etenkin hellepäivälle vähän liiankin överi.

Blend Battle Vol. 2 Imperial stout, 11%
Tuoksussa kylmäuutettua kahvia ja vaniljaisuutta; vahvuuteen nähden kevyt tuoksu. Maussa vaniljaa, makeutta, siirappista kahvia tai kahvilikööriä. Tylsään tuoksuun verrattuna maku roimasti parempi. Varsin mainio olut.

aviary-image-1530968553211

— 

JACOBSTADS BREWERY
Björn Ironside— Amber ale, 6.5%
Tuoksussa paahtunutta pähkinää ja Snickersiä. Maussa samoja piirteitä sekä puumaista humalaa. Ei huono, mutta vähän yhdentekevä.

Reluctant Capitalist NEIPA 6%
Perus NEIPA. Maussa ja tuoksussa yrttisyyttä, rasvaisuutta ja makeutta humalan ohella. Ei hyvä, ei huono, vain keskinkertainen.

nor

— 

LA QUINCE BREWERY
Yellow Lizard— NEIPA, 6.5%
Tuoksuu NEIPA:lta: rasvainen, hedelmäinen, sitruksinen. Maku melko kermainen ja hivenen ruohoisa, muuten samoja huomioita kuin tuoksussa. Jokseenkin kelvollinen.

Evil Is In A Midnight Mash Baltic porter, 8.2%
Tuoksu kahvinen, vaniljainen ja suklainen; epäomaperäinen mutta mainio tuoksu. Maku samoilla linjoilla, painotus makeaan ja vaniljaan. Hyvä olut vaikkei kovin omaperäinen.

LEHE PRUULIKODA
Enne Ãœheksat (Before Nine)— stout, 10.5%
Piparminttustout. Tuoksuu suuvedeltä. Maistuu suuvedeltä. Miten simuloida Enne Ãœheksatin makua: kurlaa suuvedellä, älä huuhtele suuta, juo stoutia. Ei hyvä.

Three Pleasures: Coffee doppelbock, 7%
Kylmäuutetulla kahvilla maustettu tuplapukki. Tuoksu kahvipapumaista hernepierua. Maku parempi, mutta liian tymäkän kahvinen ja närästävä. Yhtään mitään doppelbockmaista oluessa ei ole, pelkkää kahvisuutta kylmäkahvijuoman hengessä. Ei jatkoon.

OMNIPOLLO
Space Food— 
NEIPA, 8%
Saimme tankin viimeiset rippeet, mikä saattoi vaikuttaa makuun. Tuoksu kermainen, soraisa, paksu ja miellyttävä. Maku samaa sarjaa, humalointi melko kirpeää. Jotenkin hyvin Omnipollomainen maku… vaikea selittää mistä se johtuu, mutta Space Food maistui nimenomaan Omnipollon oluelta. Ja se on hyvä asia.

Double Peach Candy Popcorn sour, 3.5%
Tuoksussa reilusti happamuutta ja ureaa sekä persikkaa. Maku melko mieto, selkeän muttei erityisen hapan. Persikkajääteemäinen. Omnipollon mittapuulla pienoinen pettymys – tosin Omnipollon monet loistavat oluet ovat nostaneet riman melkeinpä suhteettoman korkealle.

nor

— 

TANKER
Rye Of Sun— saison, 7% (kollaboraatio Hedonis Ambachtsbierin kanssa)
Saison jonka valmistuksessa on käytetty ruista. Tuoksu tuo mieleen saisonin johon on sekoitettu pumpkin alea, mikä toimii yllättävän hyvin. Maku todella rasvainen, hapan, maustekakkumainen – lopulta enemmän pumpkin alea kuin saisonia. Saisonina vähän siinä ja siinä, mutta oluena varsin hyvä.

Giallo sour ale, 7%
Tuoksu kalseanhapan, trooppisen hedelmäinen, mehukonsentraattimainen. Maku hapan, kaktusmainen, hapokas ja melkeinpä sapekas. Eksoottisen mehumainen. Ihan OK.

aviary-image-1530972632015

— 

UG BREWERY (UNITED GYPSIES)
Långvik Pale ale, 4.5%
Tuoksu pähkinäinen, makeahko, ripauksen toffeemainen. Maultaan aavistuksen köykäinen, bitter-suuntaan nojaava brittiale. Kotimaisen tuotannon mittapuulla sitä parempaa bitter-henkistä olutta, mutta kotimaan taso on vaatimaton. Ei tämäkään kovin erikoinen ollut.

Dancing Monkeys ’18 Double Coffee Stout double/imperial stout, 8%
Tuoksussa palanutta kumia, paahtunut ja tumma tuoksu. Maussa kirsikkaa, kahvia sekä ripaus viinaisuutta. Tumma, makea, likööri-kirsikkapiirasmainen. Melko mielenkiintoinen maku, eikä mitenkään huono.

VIBRANT FOREST
Kick-Start
— Oatmeal stout, 5.7%
Kahvilla maustettu oatmeal stout. Tuoksu kahvinen, kermainen; kylmäuutettua kahvia. Maussa vähän liikaa tuhkakuppimaisuutta ja liikaa kahvipapumaista, terävää makua. Yhdentekevä.

Zuur Rhubarb— Sour, 3.5%
Yllättävän mieto tuoksu hapanoluelle; raparperisuutta ja happamuutta. Maussa aavistus norsunvitulle vetämistä: jyrkkä happamuus jyrää muun alleen. Ei erityisen hyvä.

—