Turku hakee Bocuse d’Or Europe 2028 -kilpailun isännyyttä
Bocuse d’Or Academy Finland ry, Turun kaupunki ja Suomen maa- ja metsätalousministeriö ovat jättäneet virallisen hakemuksen Bocuse d’Or Europe 2028 -kilpailun järjestämisestä Turussa. Kilpailu toisi toteutuessaan Suomeen Euroopan arvostetuimman gastronomisen kilpailun. Päätös Bocuse d’Or Europe 2028 -kilpailun isäntäkaupungista tehdään vuoden 2026 aikana.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa kokit kilpailevat teknisellä taidolla, luovuudella ja esillepanolla. Euroopan karsintakilpailun paikka vaihtelee, mutta loppukilpailu järjestetään joka toinen vuosi Ranskan Lyonissa, jonne parhaat keittiömestarit etenevät kansallisten ja maanosakarsintojen kautta.
Hakijatahot ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä Euroopan maanosakilpailun saamiseksi Turkuun. Hakuprosessi on nyt edennyt virallisen hakemuksen jättämiseen.
– Tämä haku on suuri askel suomalaiselle gastronomialle. Haluamme nostaa Suomen ja suomalaisen ruokaosaamisen esiin ja Euroopan huipulle – näyttämään, miten osaavaa, vastuullista, innovatiivista ja yhteisöllistä ruokakulttuuri voi olla, Bocuse d’Or Academy Finland ry:n puheenjohtaja Tommi Tuominen kertoo.
– Euroopan osakilpailun järjestäjämaana meillä olisi erinomainen mahdollisuus nostaa profiiliamme ja korostaa meidän upeita suomalaisia raaka-aineitamme ja osaamista, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen. Mikäli Suomi valikoituisi osakilpailun järjestäjäksi, se vaatii vahvaa yhteistyötä ja sitoutumista ruokaketjumme kaikilta toimijoilta onnistuneen kilpailukokonaisuuden luomiseksi, hän jatkaa.
Bocuse d’Or Europe 2028 -kilpailu kokoaa yhteen mantereen parhaat keittiömestarit, median ja ruokakulttuurin vaikuttajat. Se toisi Turkuun tuhansia vieraita ja merkittävää kansainvälistä medianäkyvyyttä.
Turun pormestari Piia Elon mukaan tapahtuma jättäisi pysyvän jäljen koko suomalaiseen ruokakulttuuriin, sillä ruokaan liittyvä osaaminen ja puhtaat raaka-aineet saisivat poikkeuksellisen laajaa kansainvälistä huomiota.
– Tapahtuma vahvistaisi Turun asemaa Suomen ruokapääkaupunkina entisestään. Se loisi pitkäaikaisia hyötyjä Turun lisäksi myös koko maalle lisäämällä ruokamatkailua, edistämällä alan koulutusyhteistyötä ja avaamalla uusia mahdollisuuksia ruokaviennille, pormestari Elo kertoo.
Lähde ja kuvat: Bocuse d’Or Academy Finland ry




