Tuopin Ääressä: Maailman helpoin kotioluen valmistusohje
![]() |
DIY |
Vaivoihisi on nyt lääke: Kotiolut.
Kotioluen maailman lyhyin valmistusohje.
- Kattilan, mahdollisimman suuren. Katsele reilusti yli 10l kokoluokkaa, mielellään jostakin 15l kulmilta. Joissakin panoasioissa koolla ei kuulemma ole väliä, mutta nyt on.
- Siiviläpussin, sellaisen kattilan yli menevän, eli suuren.—
- Kauhan, sellaisen joka ylttää kattilan pinnalta pohjalle, ilman että poltat sormiasi.
- Käymispöntön (tai kaksi), kannen, vesilukon ja tiivisteen vesilukolle.
- Lapon
- Pulloja (onko mitään ihanampaa, kuin tyhjentää).
- Korkkeja ja korkituslaitteen
- Lämpömittarin ja ominaispainomittarin.
- Sanitointi ainetta. Esim. Star-Sania.—
- Keittiövaa’an.
- 3kg Pale-Ale, tai Pilsner mallas. Aivan sama kumpaa ostat, sillä erot ovat minimaalisia. Valitse ostaessasi, että haluat maltaan rouhittuna.
- 300g Karamellimallasta, sellaista vaaleaa eli sen ebc-arvo(ja todennäköisesti nimessä oleva luku) on alle 150, vaikkapa cara-palea.
Valitse ostaessasi, että haluat maltaanrouhittuna. Jos karkki ei tunnu kivalta, niin vaikkapa keksimallas toimii kivasti myöskin. - 0,5kg Vaaleaa spraymallas-uutetta.
- 100g-pussi mitä tahansa C-kirjaimella alkavaa humalalajiketta Yhdysvalloista.
- 1 Pussi vaikkapa Safalen S05, tai S04 kuivahiivaa.
- Sokeria
![]() |
Olen pussimäskännyt minäkin joskus |
- Laita kattilaan 12l vettä ja lämmitä se n. 72c hellalla.—
- Lämmitä samalla uunia n. 75c.
- Laita mallasrouhe siiviläpussiin ja upota pussi kattilaan. Sekoita huolella, ettei maltaasta jää klimppejä.—
- Tarkista lämpömittarilla mäskin lämpö (kyllä tämä puuro on sitä mäskiä, jännää eiks je).
- Lämmön pitäisi olla nyt n. 64-69c. Jos lämpötila on tämän alle, lämmitä varovasti, jos yli jäähdytä varovasti.
- Siirrä kattila uuniin ja laita kännykästä herätys puolen tunnin päähän. Tarkista tällöin varovasti mäskin lämpötila ja sekoita sitä kauhalla.
- — Laita uusi herätys puolen tunnin päähän.
Järjestys, preppikset, muistiinpanot, siisteys. Vaihe 2. Siivilöinti:
- Nosta pussi nesteestä ja valuta pussista tihkuva neste kattilaan.—
- Pro tip: Voit laittaa pussin vaikkapa tyhjän ämpärin päälle. Ämpäreitä suomalainen saa mistä vaan jonottamalla.—
- Voit myös huuhdella vedellä mäskiä. Eli kaataa muutama litra vettä pussissa olevan mäskin päälle.—
- Kaada ämpärissä oleva neste, eli vierre (lisää jänniä sanoja) takaisin kattilaan muun vierteen kaveriksi.
Vaihe 3. Keitto: - Laita kattila hellalle, lämmöt kattoon ja ala keittämään vierrettä. Älä käytä kantta tässä vaiheessa.—
- Punnitse nyt humala neljään osaan seuraavasti: 20g, 25g, 30g, 25g.
- Kun kiehuminen alkaa vierre muodostaa paljon vaahtoa, varo ettei vierre kiehu yli. Nimim. Tämän siivoaminen on vähintäänkin ikävää.
- Kun vaahtoaminen päättyy hetken kuluttua ala lisäämään humalaa: Laita ensin 20g sekaan.
- Laita vekkari— soimaan 45min päähän, jolloin lisäät 25g humalaa, sekä spraymaltaan. Sekoita huolella. Huom. saattaa kuohahtaa.
- Tästä lisäyksestä 15min kuluttua ota kattila pois levyltä.
- Laita nyt seuraavat 30g sekaan ja sulje loput 25g samassa pussissa pakastimeen (minigripin sisälle teipattuna).
Vaihe 4. Jäähdytys&hiivaus
- — Täytä allas kylmällä vedellä ja upota kattila jäähtymään. Inttitermein: Mitä tehokkaammin, sitä tehokkaammin.
- Sanitoi ohjeiden (purkissa) mukaan käymispönttö, kansi, vesilukko, tiiviste, yms. Eli kaikki mikä koskee vierteeseen. Pro Tip: Ei ollenkaan huono idea sanitoida myös altaan ympäristö. Sanitoidut tavarat voi laittaa vaikkapa puhtaan pyyhkeen päälle kuivumaan.
- Kun vierre on jäähtynyt n. +17-21c kaada, mielellään siivilän, tai siiviläpussin, lävitse vierre käymispönttöön. Täytä 15l merkkiin asti kylmällä vedellä ennen näytteen ottoa.—
- Ota näyte, mittaa ominaispaino. Sen pitäisi olla tehokkuudestasi riippuen jotakin 1.050-1.060 välillä.—
- Lisää hiiva sekaan, sulje kansi, laita vesilukko tiivisteineen kannessa olevaan reikään kiinni, täytä vesilukko merkkiin asti.—
- Ravista pönttöä reilusti, jätä viileään paikkaan ja anna käydä.
- Siivoa keittiö ja välineet.
Vaihe 5. Käyminen.
- 14 päivän päästä lisää loput 25g humalaa. Odota viisi päivää ja jos mahdollista vie pönttö viileään pariksi päiväksi (kylmään, ei pakkaseen). Käyminen tuottaa lämpöä, joten tilan lämpötilan tulisi olla mieluusti +15-20c. Loppupuolella tätä lämpöä voidaan nostaa hieman.
Vaihe 6. Astiointi.
- Nyt voit pullottaa. Puhdista ja sanitoi pullot.
- Mittaa pullotussokeri: 75G sokeria kattilaan ja tippa vettä sekaan, liota sokeri veteen. Kiehauta ja jäähdytä +20-26c.
- Lappoa olut toiseen pönttöön, tai tarpeeksi suureen ämpäriin/kattilaan. Lisää jäähtynyt sokeriliuos sekaan. Sekoita hyvin varovasti.
- Lappoa olut pulloihin ja laita korkit korkituslaitteella kiinni.—
- Odota 2vkoa ja nauti.
Vinkit ja pro-tipit voi tsekata vanhoista jutuista täältä:
Viisi yleisintä virhettä aloittelijoille
Oluen kotivalmistus-Lähes opetusvideot: 1&2
5 Helpointa oluttyyliä valmistaa itse
5 Vaikeinta oluttyyliä valmistaa itse
Miten kirjoittaa olutresepti?
Testissä Grainfather
Lagerin valmistuksesta kotona