Toimituksen Top 3: Oluet ja tapahtumat
Olutpostin toimitus listasi omat suosikkitapahtumansa olutsuosituksineen.
Anikó Lehtinen
1. ALSÓÖRSI UTCABÁL JA MAD SCIENTIST TOKYO LEMONADE
Kesämökkimme on Balaton-järven läheisyydessä, vanhoilla viininviljelyskukkuloilla. Kotikylässämme Alsóörsissä järjestetään joka vuosi juhlat, jossa ihmiset hengailevat, syövät, juovat ja lopulta tanssivat livemusan tahtiin. Mikäpä sopisi paremmin tähän kuin unkarilaisen Mad Scientistin kevyt, hieman limonadimainen vehnäolut.
2. FLOW FESTIVAL JA ETKO BREWING MIX AND MATCH VOL.5 NEIPA
Lempifestivaalini on ehdottomasti Helsingissä järjestettävä Flow Festival. Siinä kiehtoo urbaani miljöö, erinomaiset musiikkivalinnat ja hyvä ruoka (sekä se että voi mennä aina yöksi kotiin, vaikka jatkoiltakin). Flow-hengailuun sopii niin ikään helsinkiläisen Etko Brewingin kesäisen mehukas, etiketiltäänkin musateemaan sopiva Mix And Match Vol.5 NEIPA.
3. RÖÖPERIFEST JA MAMU BREWING TOMATO & CHILI SOUR
Viereisessä kaupunginosassa Punavuoressa järjestetään katujuhlat aina elokuussa, tänä vuonna ne ovat Koffi puistossa. Paikalla parveilee ihmisiä, tuttuja näkyy joka hetki, kaikki nauttivat hyvästä meiningistä, ruuasta ja ohjelmasta. Tähän on hyvä napata mukaan mieto Tomaatti & Chili Sour puiston viereisestä Mamu Brewingistä isossa growlerissa, jotta sitä riittää myös jaettavaksi.
Ari Juntunen
1. Suopotkupallon MM-kisat ja Westmalle Dubbel
2. Woodstock ja Evil Twin I Always Felt Closer To IPAs Than I Did To People
3. Aitoon Kirkastusjuhlat ja Tuju Foghead
Mikko Hentunen
Lainsäädäntö kieltää oluen nautinnan monenlaisissa tapahtumissa, mutta kielletty
hedelmä houkuttaa.
1. Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaali ja KOFF Porter.
Festarisaliin on vuodesta 1990 tullut vaivihkaa kuljetettua ties minkälaisia juomia, mutta vahva olut ja hyvä elokuva sopivat aina yhteen, eikä tarvitse ravata vessassakaan.
2. Maailma Kylässä ja afrotanssin ohessa salaa juotu Olvin vaalea A.Le Coq.
Kesän startti ja sääkin suosii lähes aina.
3. Louisiana Gun Fair ja jonossa nopeasti juotu Colt 45.
En ole koskaan ampunut tuliaseella, mutta kantrin soidessa tämä coltti turvaa selustan. Se auttaa ymmärtämään syvän etelän aksenttia ja saa puheen myös kuulostamaan siltä.
Tomi Peurakoski
1. Flow Festival Mikkeller Baghaven ja Art of Decadence
Baghavenin hapanolut ei ole mainstreamia niin kuin ei mikään Flow’ssa. Mitä erikoisempaa sen parempaa, ja kaikkihan ei välttämättä Flow’n esiintyjistä edes tykkää, mutta paikalle pitää kuitenkin tulla, kun kaveritkin tulevat.
2. Ruisrock ja Hartwall – Aura
Turussa oltiin surun murtamia kun Aura-oluen panimo suljettiin Kaarinassa. Pitkän
linjan klassikko sai uuden elämän 2004 ja turkulaiset iloitsivat. Pitkä historia on myös Ruisrockilla ja tämä olut kädessä onkin siellä ilo kuunnella poppia tungoksessa.
Tummaa ellei peräti pikimustaa on sekä musa että olut. Se on sitten eri asia, montako olutta jaksaa kipata, ennen kuin moshaus hiipuu ja moshpit lakkaa pyörimästä. Vahvaa ja rankkaa tunnelmaa.
Asko Ryynänen
1. Ilosaarirock ja A.Le Coq Fassbrause Lemon 0,0 %
Itäsuomalaisena Ilosaarirock on kesän tapahtumien joukossa aina numero 1. Itse olen yleensä aina viettänyt oman Ilosaareni kuitenkin festivaaleilla töissä ja vastuullisena anniskelijana valintani on alkoholiton. Kesäkuumalla Fassbrause maistuu muutenkin, on todella maistuva ja hyvä janon sammuttaja.
2. Tammelan Makkaramarkkinat ja taskulämmin Pirkka-olut
Makkaramarkkinoille kaivataan rehtiä kulutuslageria, ei mitään hienouksia vaan mitä mauttomampi niin sitä parempi. Pirkka lager auringon paahtamasta olkalaukusta kaivettuna maistuukin nakkien keitinvedelle ja sopii teemaan!
3. Lieksan Vaskiviikot ja sahti
Rakkaan kotikaupunkini kesän huipentuma vaskiviikot vaativat vahvan ryydittäjän.
Viikon verran tuuban pärinää kuunneltuaan tekee mieli päristä myös itsekin. Sahti, varsinkin itse tehtynä, voi väärin nautittuna aiheuttaa pärinää molemmissa päissä, joten täytyy muistaa kohtuus.
Hannu Nikulainen
1. Eukonkannon MM-kisat (Sonkajärvi) ja gose.
Fyysisesti vaativa laji tarvitsee kevyehkön, matalaprosenttisen ja suolapitoisen
palautusjuoman.
2. Suolentopallon MM-kisat (Haukivuori) ja sahti.
Suo ja sahti on hyvin suomalainen yhdistelmä. Vahva juoma nostattaa myös sopivasti tunnelmaa ja motivoi suossa rämpimiseen.
3. Tuska Open Air Metal Festival (Helsinki) ja black IPA.
Musta, voimakkaasti humaloitu ja paahtunut olut yhdistyy luontevasti synkkään ja raskaaseen musiikkiin sekä pääsääntöisesti mustiin pukeutuneeseen yleisöön.
cyde Hyttinen
1. Syntymäpäivät – lageria ja IPAa
2. Häät – sahtia
3. Hautajaiset – luostariolutta
Christoffer Tuominen
1. Bayonne ham fair -kinkkufestivaali ja Mixed-Ferm
Baskimaan Ranskalaisessa osassa on vuodesta 1426 pidetty kinkkufestivaali kunnioittamaan Bayonnen kuuluisaa kinkkua. Nykyään kinkkujuhlia vietetään Nive-joen varrella pääsiäisenä kinkkua, pintxoja ja siideriä kuluu tietysti paljon. Baskisiiderin korvikkeeksi sopii siten vallan mainosti joku oikein kiva mixed-ferm bisukka, vaikka Indie Ale Housen Ritual Madness, joka on viinirypälekuorien
kanssa tynnyrikypsytetty Flanders Red.
2. Glastonbury ja lämmin Black IPA
Tämä on hyväksi todettu kombo. Ennen ensimmäistä Glastonburyn reissua tuli
kuukauden ajan tehtyä researchia siitä, mikä olut on maistuvinta lämpimänä
suoraan telttasäilytyksestä. Tuloksista yllätyin minäkin, sillä voittajina testistä
selvisivät Beavertownin Black Betty Black IPA ja Timothy Taylorsin Landlord.
Näitä tuli sitten festareille tuotua oikein kunnolla, enkä kadu päätöstäni vieläkään
tänäkään päivänä.
3. Omat hautajaiset ja saksalainen pils/ lambic
Jos just nyt sattuisin delaamaan, niin haluaisin että perhe ja ystävät juhlistaisivat
minun elämääni hulppealla illallisella, pronssipatsaalla minun kunniakseni ja että juhlissa juotaisiin saksalaista pilsiä ja lambicia.
Mika Laitinen
1. Minulle kesän huippukohta on päästä mökin puulämmitteiseen saunaan ja järven rantaan. Saunan jälkeen nautin mieluiten pilsneriä. Kaikki suomalaiset pilsnerit maistuvat, mutta Olutsatamassa 2021 tekemässäni epävirallisessa testissä valitsin parhaaksi Linden Breweryn Linden Pils -oluen, joten suosittelen erityisesti sitä.
2. Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaalilla haluan ensiksi kalibroida makuaistini tutuilla suosikeilla Lammin Sahti ja Takatalo & Tompurin Kylmäsavu.
3. Kotikaupungissani Jyväskylässä soitetaan mahtavaa jazzia ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäisin haluan käydä Jazz Barin keikoilla. Jazz-hengen nostattaa aina Fuller’sin IPA tai ESB.
Craft Beer Nomads
1. Aloitetaan Suomesta ja entisestä kotikaupungista, jossa meillä on ollut ilo työskennellä Oulun Musiikkijuhlien organisaatiossa, vielä näin kiertolaisinakin. Kaksiviikkoisen festarin aikana ei paljon ehdi oluita maistella, mutta aina on saatava jotain paikallista – esimerkiksi Sonnisaaren Mulkero Porteria.
2. Ranskan Alsace on tunnettu viineistään ja vanhoista ristikkotalokylistään. Kesäisin siellä vietetään monenmoisia kyläjuhlia, perinteisten ruokien ja oman kylän viinien sekä puhallinmusiikki- ja kansantanssiesitysten äärellä. Pienpanimo-oluttakin alueella tehdään, ja kyläjuhlatunnelmaan sopii esim. colmarilaisen Sainte Crun Don’t Panic IPA.
3. Meksikossa loka-marraskuun vaihteessa vietettävä Dia de Muertos, Kuolleiden päivä, on värikäs juhla, jossa muistetaan menehtyneitä perheenjäseniä, ja juhlitaan niin eläviä kuin kuolleita. Esimerkiksi kauniissa San Miguel de Allenden kaupungissa juhlat kestävät monta päivää, ja niiden lomassa voi vaikkapa maistella paikallisen panimon, Dos Avesin, IPA Imperialia.
Harri Soinila
1. Cantillon Gueuze ja Tuska-alueen ulkopuolella nurtsilla hengailu
2. Karhu III ja soutuveneen vesillelasku
3. Sierra Nevada Narwhal BA ja naapurin pikkuserkun kissan hautajaiset
Mariaana Nelimarkka
1. Craft Cider at the Meadows, Matildankartano, Mathildedal (1.-2.7.) Lepolan ja Hallonmäen minifestivaalin korkkaan Lepolan Hoppy-siiderillä.
2. Flow. Etko Mix & Match NEIPA. Flow’ssa on ihana kellua omilla kulmilla, mutta aivan eri sfääreissä kuin tavallisesti. Olut tietty läheltä!
3. Smaku Naantali Mallasseppien Eeppinen Naantali sopii kuin nakutettuna kierrokselle Naantalin ravintoloiden Smaku-annosten perässä.
Lista on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.
Kuva: Harri