Tislepostin viimehetken viinaiset lahjavinkit pukin konttiin
Kiirettä on piisannut työrintamalla koronapandemiasta huolimatta. Tislepostiin tarinointi on jäänyt vähemmälle ja hiukan olen jo ennättänyt potea huonoa omatuntoa asiasta johtuen. Joulu on kuitenkin ovella ja vuosikin vaihtuu piakoin. Pitänee listata tuossa loppuvuodesta Tislepostin Top 2020 viinauutudet tai jotakin yhtä omaperäistä ja nerokasta. Hoidetaan joulu kuitenkin ensin alta pois.
Joulu on itselle rauhoittumisen, yhdessäolon ja ylensyönnin aikaa. Itselleni myös hyvät juomat kuuluvat jouluun, kunhan muistaa sen kohtuuden. Näin vanhemmiten suhtautuminen jouluun on muuttunut vuosien varrella. Lapsena toki joulussa tärkeintä oli loma ja lahjat. Nuorena aikuisena joulu menetti merkityksensä, kun useampana vuotena tuli oltua aatot ja pyhät töissä, ei kerennyt kotiin äitimuorin notkuvaan joulupöytään. Nyt taas jo ikää ja jälkikasvua kertyessä joulusta innostuu uudelleen, hiukan vain eri tavalla.
Itsehän nyt en hirveästi lahjoista perusta, materialismi ei sovi luonteenlaadulleni. Boksereita ja sukkia tarvitsee aina, joten niitä on toki mukava saada. Itselleni tärkeintä onkin se hetkellinen rauha, arjen keskeytys minkä joulu tarjoaa. Meillä myös pienellä kaveriporukalla yleensä annetaan pullo, jos toinenkin tosillemme lahjaksi ja hyvällä tuurilla maistellaankin jokaisesta jo samana iltana. Ajattelinkin nyt näin leikkimielisesti tehdä Tislepostin vinkit pukinkonttiin väkevien juomien ystäville, jos listasta löytyy jotain mielenkiintoista niin nopea ”copy paste” ja kirje Korvatunturille.
Viskin ystäville tänä vuonna on tullut lukuisia mielenkiintoisia pullotteita, joita tisleposti voi suositella lämpimästi. Riippuen toki lahjansaajan mieltymyksistä minkälaista kannatta lähteä pitkäripaisesta noutamaan. Maistuuko voimakkaasti turvesavuinen vaiko mieluummin hedelmäinen ja aromikas viski? Onko valmistusmaalla väliä? Vannotaanko Skotlannin vai Irlannin nimeen, kiinnostaako kenties kotimainen? Alla tärppejä hiukan jokaisesta kategoriasta.
Kotimaisista viskeistä on viime aikoina tarjonta kasvanut valtavasti ja pullotteissa on huikea määrä valinnanvaraa. Lahtelainen Teerenpelin panimo & tislaamo valittiin kuukausi takaperin International Wine & Spirit Competitionissa maailman parhaaksi viskituottajaksi, onneksi olkoon Teerenpeli! Samassa kilpailussa Teerenpeli Kulo-viski sai Outstanding Gold tunnustuksen. Kulo on kypsynyt 7-vuotta entisissä Oloroso-sherrytynnyreissä. Teerenpeli on normaalisti pullottanut viskinsä 43 tilavuusprosentissa, mutta Kulo on jätetty tavallisuudesta poiketen vahvemmaksi. 50,7 til.-% tuokin tälle viskille ryhdikkyyttä ja tuote ansaitseekin kaikki ylisanat mitä sille on kansainvälisissä kilpailuissa annettu. Aivan huikea kotimainen viski joka menee heittämällä parhaiden maistamieni kotimaisten viskien kärkijoukkoon.
Kotimaisia Single Malt viskejä on totuttu näkemään lähinnä juuri Teerenpelin julkaisemina, mutta hiljattain myös Heinävedellä Valamon luostarissa toimivan Valamo Monastery Distilleryn tuotoksia on alkanut ilmaantua pienissä erissä Alkon hyllyille. Tämän vuoden toinen julkaisu on kaikin puolin hyvin uniikki viski, ei vaan täällä meillä Suomessa vaan ihan kansainvälisestikin. Kyseinen mallasviski on nimittäin kypsynyt osittain ehtoollisviinitynnyreissä, tällaista tynnyrikypsytysvaihtoehtoa ei taida muilla tislaamoilla ollakaan käytössä. Valamo Monastery 5 yo Church wine cask on turvesavuton 47 tilavuusprosentin pienen erän julkaisu. Viski on kypsynyt viisi vuotta osittain ensimmäisen täytön bourbon-tynnyreissä ja osittain siis Valamon Luostarin omissa kirkkoviinitynnyreissä. Kuriositeetti kaikille, jotka ovat jo maistaneet kaikkea!
Single Malttien jälkeen kotimaassamme valmistetaan möys maailman laadukkainta ruisviskiä. Pohjanmaalla Isossakyrössä vanhassa meijerissä operoi Kyrö Distillery Company. Kyrö on tunnettu tinkimättömästä tavastaan tuoda kotimainen ruis koko maailman tietouteen. Kunnianhimoisina kavereina tavoite on olla maailma tunnetuin ruisviskitislaamo ja tätä menoa utopia on pian konkretiaa. Kyrön tislaamo julkaisi aikaisemmin tänä vuonna heidän ensimmäisen ns. vakiopullotteen, ruisviskin jota on saatavilla jatkossa sellaisenaan jatkuvasti. Ei enää pieniä rajattuja eriä vaan Kyrö Rye Malt tulee täyttämään kaikkien ruisviskijanoisten tarpeet nyt ja aina. 100-prosenttisesti rukiista tislattu viski on 47,2 til.-% ja ilman sinivalkoisialasejakin menee heittämällä ruisviskikategoriassa maailman luokan viskien joukkoon. Kyrön laadukas työ on myös noteerattu kansainvälisissä kilpailuissa ja tämä heidän tuorein pullotteensa palkittiin myös Teerenpelin tavoin omassa kategoriassaan Outstanding Gold – mitalilla.
Kotimaan ulkopuolelle kurkatessa tarjonta viskeissä kasvaa entisestään. Mielenkiintoisia julkaisuja on tullut hyvin perinteisiltä pitkän historian omaavilta tislaamoilta kuin uusilta hyvin moderneilta valmistajilta. Yksi mielenkiintoisimmista modernin aikakauden viskibrändeistä on eittämättä irlantilaisen Midleton tislaamon luoma kokeellinen Method and Madness. Method and Madness on käytännössä kokeellinen mikrotislaamo hyvin suuren ja teollisen tislaamon sisällä. Olutmaailmassa voisi verrata tätä Lahdessa sijaitsevan Hartwallin panimon sisällä toimivaan kokeelliseen Mattssoniin. Alkon valikoimista löytyy tällä hetkellä Method and Madnessin single pot still viski. Suosittelen lahjaksi kaikille irlantilaisten viskien ystäville sekä kokeilunhaluisille kuluttajille.
Skotlannin ylämailta Dornoch Firthin rannalta Glenmoraginen tislaamolta markkinoille ilmestyi viskiharrastajien leirit vahvasti kahtia jakava pullote, Tale of The Cake. Kaikki sai alkunsa Glenmoraginen päätislaaja Tohtori Bill Lumsdenin pakkomieltessä pullottaa kakku viskipulloon, sillä kaikki iloiset muistothan yleensä sisälsivät joko kakkua tai viskiä joskus ehkä jopa molempia. Niimpä herra Lumsden päätti yhdistää nämä kaksi iloista asiaa. Lopputuloksena syntyi viski, joka on viimeistelty tynnyreissä jossa aikaisemmin on kypsytetty makeaa unkarilaista Tokaji-jälkiruokaviiniä, ja kakun voi tosiaan maistaa! Tämän viskin kohdalla kokeellinen lähestymistapa viskiin sekä varsin värikäs ulkoasu on saanut osan viskiharrastajista varpaisilleen, mutta mielestäni juuri tällaista rohkeutta kaivataan pitämään mielenkiintoa yllä ja houkuttelemaan yhä uusia kuluttajia viskin pariin. Yllätä joku viskipuritanisti värikkäällä ja makealla lahjalla tänä vuonna.
Turvesavuisempien skotlantilaisten mallasviskien ystäville markkinoille on tullut pitkin vuotta mitä maistuvaisempia herkkuja tarjolle. Esimerkkinä esille voi nostaa Islay saaren ainoan farmitislaamon Kilchomanin Finland Small Batch 2 single maltin. Nimensä mukaisesti vain Suomen markkinoille pullotettu pienierä tarjoaa taattua Islayn turvesavuista laatua. Viskissä voi maistaa skotlantilaisen maaseudun, mukavasti nuotiosavuun sekoittunutta navettaa, nuori mutta kompleksinen viski. Kilchomanilta tuli Alkon valikoimiin myös rajattu erä tynnyrivahvuista versiota heidän Machir Bay viskistään, hintalaatusuhteeltaan ehdoton ostos turvesavuisten viskien ystäville. Molemmat tislaamon pullotteet ovat mainioita lahjoja savuisempien ja voimakkaampien viskien ystäville.
Muualta maailmasta voisi nostaa myös pari tärppiä, jos kotimaa tai perinteiset Skotlanti sekä Irlanti tarjoaa liian tuttuja ja turvallisia makuja. Japanilaisten viskien arvostus on ollut jo useamman vuoden nousussa maailmassa ja se alkaa näkyä myös harrastajien kukkaroissa. Edullisemman mutta silti hyvin laadukkaan tutustumismatkan japanialaisten viskien maailmaan tarjoaa esimerkiksi Nikka Days, kauniin tasapainoinen ja kepeä sekoite viski yhdeltä Japanin suurimmista viskivalmistajista. Eksoottisena ja uutena viskimaana Alkon valikoimiin nousee myös Meksiko, Abasolo valmistaa viskinsä maissista niin kuin heidän pohjoinen rajanaapurinsakin. Abasolon maissiviski maistuu varmasti vaihtelua kaipaavalla bourbonin ystävälle ja tuo ainakin keskustelun aihetta jouluiseen viskitastingiin.
Viskien lisäksi pukin säkkeihin mahtuu varmasti myös muunlaisia väkeviä juomia. Gineissäkin ollaan saatu nauttia runsaasta tarjonnasta ja viime vuosina myös kotimaisten pientislaamojen ginien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Kaikki ovat jo varmasti ainakin kuulleet Kyrön, Arctic Bluen ja Tornion Lójhtu ginien voittamista palkinnoista maailmalla, mutta näiden tunnettujen nimien lisäksi maassamme on huomattava määrä pienempiä tuottajia, jotka ovat julkaisseet tuotteitaan huomattavasti vähäisemmällä medianäkyvyydellä.
Tuori Distilling Company on varmasti yksi pienimmistä, ellei pienin, kotimaisista kaupallisista tislaamoista. He valmistavat Sastamalan Suodenniemellä hyvin perinteistä giniä, mutta sen lisäksi Alkon valikoimista löytyy käyneestä hunajasta tislattua hunajapontikkaa. Brändiuudituksen läpi käyneet pakkaukset ovat tyylikkään retrohenkisiä ja kaverit Tuorilla tekevät tuotteitaan aidosti suurella sydämellä rakkaudesta lajiin. Tuorista noin 250 kilometriä luoteeseen löytyy myös yksi maamme pienimmistä tislaamoista, Nagu Distillery Nauvosta. Nagulta löytyy perinteisen ginin lisäksi tynnyrikypsytetty versio sekä akvaviittia. Myöskin Nagu onnistuu brändäyksellään erottumaan edukseen, ja pullojen ulkonäkö sisällön lisäksi on osoittautunut toimivaksi. Tuorein kotimainen tislaamo, jolta olemme saaneet ginin markkinoille, on Mäntsälässä operoiva Author’s Distillery. Julkisuudesta tuttujen kirjailijoiden Tuomas Kyrön, Christian Rönnbackan, Soili Pohjalaisen ja Lippo Luukkosen perustama tislaamo toimii Mäntsälän keskustan Meijerinpuiston vanhassa sikalassa. Heidän ensimmäinen tuotteensa Reader’s gin on saatavilla Alkosta. Näiden pientuottajien gin on oiva lahja niin ginien ystäville kuin vaikkapa cocktailharrastajalle. Samalla tuet kotimaista pienyrittäjää!
Giniä liipaten myös jo miltei perinteisenä joulunajan tuotteena voidaan pitää tamperelaisen Pyynikin Distilling Companyn Gin Glögiä. Pyynikkiläisten Pay Day ginillä väkevöityä ja joulumausteilla ryyditettyä marjamehua. Mainio juoma lämmitettynä jouluiltaa maustamaan. Tuote on nyt toista joulua myynnissä ja mikäli uutisointiin on uskominen se viedään käsistä aina Alkon hylylle päästyään, joten kannattaa olla ajoissa liikenteessä, jos sellaisen itselleen tai lahjaksi haluaa.
Väkevien alkoholien maailma on niin laaja, että väkisilläkin joutuu karsimaan listaa, ettei juttu venähdä romaanin mittaiseksi. Viskit ja ginit ovat itselleni ne kaikkein läheisimmät tuoteryhmät, mutta paljon muutakin suositeltavaa vahvemmista juomista löytyy. Listataan vielä muutama makoisa tärppi alle.
Ei pidä unohtaa suomalaisten kestosuosikkia, konakkia. Konjakkien maailma on ollut viime vuosina murroksen kynsissä ja tätä nykyä se elää samanlaista murrosta kuin viski kymmenkunta vuotta aikaisemmin. Yhä enemmissä määrin myös konjakki päätyy lasiin osana cocktailia sekä myös erilaisia tynnyrikokeiluja on alettu näkemään. Alkolta löytyy valikoimistaan vallan mielenkiintoinen single cask konjakki, Pierre Vallet Single Cask #106 2007. Kyseinen tuote on siis kypsynyt yhdessä ainoassa tynnyrissä vuodesta 2007 kunnes se tänä vuonna pullotettiin, pulloja saatiin 800 kappaletta ja erään jaloihin juomiin vihkiytyneen suomalaisen lentokapteenin ansiosta nämä pullot ovat nyt kaupan yksinomaan Suomen markkinoilla. Pierre Valletin konjakkitila on pysynyt samassa suvussa jo seitsemän sukupolven ajan ja työ tehdään siellä perinteiden mukaan edelleen käsin. Konjakin ystäville ehdoton huippulahja!
Calvadosin ystävillekin on tarjolla äärimmäisen laadukas kotimainen vaihtoehto, vaikkei sitä alkuperäregulaatioiden takia saakaan calvadosiksi kutsua. Lepaan Viinitilalla lohjalaisen Kulinaarion toimeksiannosta tislattu L’Omena Apple Spirit mainostaakin itseään raflaavasti ”This is not Calvados, but probably the best Apple Spirit outside Normand”. Äkkiseltään rohkea väittämä, mutta kun L’Omenaa pääsee maistamaan, niin se tuntuukin nopeasti vähättelyltä. Röyhkeästi voisin sanoa, että syvälle Normandiaan saa mennä löytääkseen haastajan tälle tuotteelle.
Kirkkaista viinoista mielenkiinto kääntyy Pohjanmaan suuntaan, ei kuitenkaan Isoonkyröön vaan sen naapurikaupunkiin Seinäjoelle. Mallaskosken panimo ja Helsinki Distilling Company ovat tehneet yhdessä The Spirit of Mallaskosken, höyrytislatun humalaviinan. The Spirit of Mallaskoski on siis kirkas viina missä maistuu oluen mausteena paremmin tunnetut humalat. Käytetyt humalalajikkeet ovat Amarillo, Cascade ja Mosaic. Sopisi varmasti humalansa tuntevalle olutmiehelle väkevämmäksi paketiksi aattoillan pikkutunneille.
Jutusta tulikin aiottua pidempi, mutta toivottavasti joku sai kipinän kipaista vielä lahjaputelin pukin säkkeihin kilisemään. Muistakaa joulunakin, niin kuin aina, laatu korvaa määrän väkevissäkin juomissa. Pidetään huoli että kaikilla on mahdollisimman mukava ja rauhallinen joulu. Yllä listatut tuotteet ovat kirjoittajan suosittelemia ja olen vastuussa omista makumieltymyksistä, jos ei listalta löytynyt sopivaa lahjaa niin täytyy sanoa, kaikesta monopolikritiikistä huolimatta, Alkosta löytyy vallan osaavaa ja henkilökuntaa joka mielellään auttaa lahjan valinnassa. Varmasti monen suosikki jäi pois listasta, mutta lisää vinkkejä ja palautetta saa laittaa sosiaaliseen mediaan tai sähköpostilla osoitteeseen tisleposti@olutposti.fi
Oikein rauhallista ja maistuvaa joulua kaikille Tislepostin seuraajille!
Teksti ja kuva: Asko Ryynänen
Tuotekuvat: Tislaamoiden pressikuvat