Siideriposti Juomaposti
Sinebrychoff Juomaposti

Teresa Välimäki: Juomissa palaan aina Ranskaan!

Makujen ammattilainen, kokki ja ruokatoimittaja Teresa Välimäki juo viiniä kuin siltä tuntuu ja nauttii saunassa siideristä.

“Suhteeni alkoholiin on mutkaton: toisinaan saatan juoda parikin päivää lasin viiniä joka ilta, ja sitten välillä menee pitkiäkin aikoja ilman alkoholia. En harrasta tietoisia “tipattomia” enkä usko omalla kohdallani absoluuttiseen kieltäytymiseen alkoholin tai ruuan kohdalla.

Oluenkuluttajana olen sukupolvelleni tyypillinen. Olen pilannut olutsuhteeni jo teininä taskulämpimällä pussikaljalla, niin olut ei edelleenkään maistu, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kun olut on paritettu erinomaisesti vaikka ruoka-annokseen ravintolassa, se muuttuu makuelämykseksi. Näihin yhdistelmiin olen törmännyt ja ne ovatkin ilahduttaneet, vaikka en muuten olutta juo.

Oma saunajuomani on oluen sijaan kuiva siideri, joissa suosin englantilaisia ja ranskalaisia, runsaasti omenalle maistuvia siidereitä. Pidän siitä, että siidereissä maistuu tietty rustiikkinen käsityöläisyys ja syksyisen omenatarhan aromi. Olen ilolla huomannut, että Suomessa on entistä enemmän myös kotimaisia, aitoja siidereitä.

Viineistä sain kiinni työskennellessäni kokkina nuorena helsinkiläisissä Safka- ja Chez Dominique-ravintolassa. Aluksi join vain valkoviinejä, mutta iän karttuessa ja maun kehittyessä olen löytänyt myös punaviinit. Maistelen mielelläni viinejä eri maista, mutta huomaan että palaan kuitenkin aina Ranskaan, joka on minulle rakas myös ruokamaana – se tuo mieleen hyvän ruuan ja juoman lisäksi huolettomat ajat. Olen huoleton viinien juoja, minulla ei ole mitään lempirypälettä tai tiettyä lempiviiniä. Rakastan samppanjaa, vaikka tuntuu tylsältä nimetä se suosikiksi, mutta kyllä hyvät kuplat tekevät tavallisesta tiistaistakin luksusta.

Juomakokemukset jäävät mieleen tunnelman takia, kalliit isot brändit eivät välttämättä auotmaattisesti  ole aina parhaita, vaan kaikki mitä juoman ympärillä tapahtuu maun lisäksi vaikuttaa kokemukseen. Vaikka teen ruuan kanssa töitä päivittäin, En itse en mieti arkena kotona ruuan ja juoman yhdistämistä, vaan jos nautin illalla lasin viiniä, juon sen sellaisenaan. Ravintoloissa valitsen usein viinipaketin, mieluummin puolikkaana, koska sieltä saattaa löytyä joku ammattilaisen hyvin valitsema juomahelmi. Ravintolassa tavoitteeni onkin, että ruoka ja juoma tekevät kokemuksesta yhdessä “vielä suuremman”. Itselleni toivoisinkin enemmän aikaa spontaaneille ravintolakokemuksille, että ehtisi istua ravintolan tiskille nauttimaan pienen annoksen ja lasin viiniä, ilman sen suurempaa suunnittelua tai odotuksia. Vaikka rakastan asua keskustan ulkopuolella, uskon että tällaiset arjen nautinnolliset hetket olisivat helpompia toteuttaa asuessa keskustassa.”

Teresa Välimäki on valmistunut ravintolakokiksi ja työskennellyt kokkina mm. Chez Dominique-ravintolassa ja ravintoloitsijana mm. Ravintola Superbowlissa Hietalahden Hallissa sekä kesällä 2025 Superterassilla Slice Slice Baby by Waldemarissa. Hän on tehnyt useita ruoka-aiheisia kirjoja sekä toiminut ruokatoimittajana ja juontajana ruoka-alan tapahtumissa. Välimäki tekee myös elintarvike- ja ravintola-alan tuotekehitystä, konseptointia ja konsultointia. TV:n puolella Välimäki on ollut tekemässä mm. MTV3:n Huomenta Suomen ruokaosuutta, Ruokala.tv:tä sekä erilaisia olut-, leivonta- ja grillausohjelmia, viimeisimpänä Kotikeittiömestarit-ohjelmaa yhdessä keittiömestari Risto Mikkolan kanssa.

Kuvat: Oskari Sarkima