Teerenpelin upea 20-vuotisjuhlatasting Uisgessa
Uisge-tapahtuman yläkerrassa järjestettiin lukuisia erilaisia tastingeja moneen makuun. Ensimmäisten joukossa, heti kun tapahtuma avattiin, oli vuorossa Teerenpelin 20-vuotisjuhlatasting.
Uisgen avautuessa perjantaina 23.9. klo 15 oli Vanhan Ylioppilastalon ovelle kerääntynyt pitkä jono viskinystäviä, ja samalla kun narikka purki jonoa sisään, ensimmäiset tastingit jo alkoivat. Olutposti osallistui suomalaisen viskin uranuurtajan Teerenpelin 20-vuotisjuhlatastingiin innokkaiden viskiharrastajien ja myös parin muun median edustajan kanssa. Tastingin vetäjinä toimivat itse tislaamon omistaja Anssi Pyysing ja Teerenpelin Senior Whisky Ambassador Jussi Oinas.
Samalla kun maistelemme Teerenpelin herkkuja Anssi ja Jussi raottavat Teerenpelin historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta; puhutaan niin tynnyrien valinnasta ja saatavuudesta kuin vihreistä arvoista ja hiilineutraaliudestakin.
Teerenpeli New Spirit
Ensimmäisenä tasting-vuorossa on täysin kypsyttämätön ja tynnyrivahvuinen Teerenpeli New Spirit. Viski on viskiä vasta kolmen vuoden kypsyttämisen jälkeen, ja täysin kypsyttämätön ohratisle onkin, varsinkin 63,5 til-% -vahvuudessa, aika ärhäkkää tavaraa. Maku on karkea, hieman sitruksinen, hieman öljyinen, voimakkaan alkoholinen, sillä tässä vaiheessa kaikki ”viskimäisyys” luonnolisesti vielä loistaa poissaolollaan. Kokemus ei kuitenkaan ole varsinkaan parin vesipisaran lisäyksen jälkeen epämiellyttävä, vaan enemmänkin mielenkiintoisella tavalla avaa sitä, millaiselle pohjalle Teerenpelin viskit rakentuvat. New Spiritiä pullotetaan vain tasting-käyttöön, eikä sitä ole myynnissä kuluttajille Alkossa tai muuallakaan.
Samalla kun maistelemme ensimmäistä makupalaa, saamme kuulla, että 23.9. oli todellakin lahtelaisen viskin 20-vuotisjuhlapäivä, sillä ensimmäinen tisle tippui Lahden keskustassa sijaitsevan asuinkerrostalon kellariin alunperin rakennetussa tislaamossa juurikin 23.9.2002.
Teerenpeli Palo Peated Sherry Single Malt
Tastingissa siirrymme aika nopeasti seuraavaan kohteeseen, vastikään syyskuun alussa julkaistuun Teerenpeli Paloon. Palo onkin jo täyttä viskiä, vaikka ikämerkintää ei olekaan. Se on maultaan hieman savuinen, hedelmäinen, jopa salmiakkinen. Tummasävyinen 46-prosenttinen Palo kypsyy valikoiduissa Pedro Ximenes ja Oloroso -sherrytynnyreissä Teerenpelin aika ainutlaatuisessa merikonttikypsyttämössä.
Yhä kasvavien viskimäärien kypsytys vaatii tiloja, ja uusien tilojen rakentamisen sijaan Teerenpelillä keksittiin kierrättää tarkoitukseen käytöstä poistettuja merikontteja, joista on laitteisto hajonnut. Viskin kypsytyksessä vuodenaikojen vaihtelu on tärkeää, ja eristetyissä konteissa lämpötila vaihteleekin juuri sopivan rauhalliseen tahtiin. Täytyy vain huolehtia, ettei lämpötila pääse pakkasen puolelle.
Olot konteissa viskillä muistuttavat hyvinkin paljon kaikkein perinteisimpiä skotlantilaisia matalia ja ikkunattomia kivestä rakennettuja dunnage-varastoja, joissa tynnyrit makaavat kyljellään matalissa, vain kahden tai kolmen tynnyrin pinoissa, jolloin pinon päällimmäisellä ja alimmaisella tynnyrillä on hyvin samanlaiset oltavat. Uudenaikaisissa varastoissa, missä pinot ovat paljon korkeampia ja siten lämpötilaerot hyvinkin suuria, kypsyminen saattaa erota varsin hurjasti pinon ala- ja yläpäässä, ja siksi moni pitääkin perinteistä dunnage-kypsytystä parempana tapana.
Teerenpeli Aged 10 Years
Seuraavana makunystyröitämme hemmotellaan Teerenpelin 10-vuotiaalla lippulaivalla, joka puolestaan kypsyy 85-prosenttisesti bourbon- ja 15-prosenttisesti sherrytynnyreissä. 43-prosenttisen viskin tuoksu- ja makumaailmassa löytyy Paloa enemmän karkeutta ja pippuria, mutta sitä pehmentävät toffeen, vaniljan ja voimakkaan tammiset aromit.
Kymmenvuotista viskiä maistellessamme tasting-vetäjien puhe rönsyää Teerenpelin omaan pellettivoimalaan, jolla on vuodesta 2015 tuotettu lämpöenergia viskin tuotantoon. Isojen tislauspannujen lämmittämiseen tarvitaan valtava määrä kuumaa vettä, ja puutuotannon sivutuotteena syntyvä päästöttömän ja uusiutuvan puupelletin hiilijalanjälki onkin vain kymmenesosa verrattuna siihen, jos energia tuotettaisiin esimerkiksi öljyllä.
Teerenpeli aikoo myös uusia pullomallinsa kevyempään ja vähemmän materiaalia käyttävään ohuempaan lasipulloon. Viskiä valmistaessa täytyy asioita ajatella pitkillä aikaväleillä, ja Anssin puheista huomaa, että pitkän tähtäimen ajattelu näkyy myös yhtiön ekologisessa filosofiassa.
Sample #1
Kaupallisen lippulaivatuotteen jälkeen vaihdetaan ihan erilaiselle vaihteelle, sillä seuraavaksi maistamme vuonna 2006 tislattua, 10-vuotta yhdessä 200-litraisessa standard barrelissa eli bourbon-tynnyrissä Teerenpelin vanhalla varastolla kypsynyttä erää, jota ei ole lanseerattu myyntiin vielä ensinkään. 62,76-prosenttinen erikoisuus on ensipuraisulla todella äkäinen ja huomaan tiputtelevani sekaan lisää ja lisää vettä. Alkoholin polte pehmenee vedellä, mutta pelkän bourbon-tynnyrin antama jenkkiviskimäinen karkeus jää, ja edelliseen kahteen viskiin verrattuna aika yksioikoisesta makumaailmasta tuleekin mieleen melkeinpä ensimmäisenä maistettu New Spirit. Tämän maistiaisen tarkoitus ei kuitenkaan olekaan välttämättä helliä, vaan näyttää miten valtava ero makuun syntyy erilaisten tynnyrien myötä. Erittäin mielenkiintoista!
Samalla kun maistelemme ensimmäistä erikoiserää ja tastingin toiseksi viimeistä maistiaista, Anssi ja Jussi innostuvat puhumaan pohjoismaisesta viskialueesta. Vaikka Pohjoismaista viskialueena ei ehkä voikaan puhua ihan samassa mielessä kuin Islaysta tai Speysidesta, uusilla viskimailla on kuitenkin paljon yhteistäkin, ja siksi yhteinen liikkuvuus ja markkinointi voisi tulevaisuudessa lisääntyä paljonkin.
Ns. New World Whisky -skene on saanut paljon tuulta siipiensä alle viimeisen 3-4 vuoden aikana, ja ihmisiä kiinnostavat pienten tekijöiden viskit, joilla on kasvot ja persoona ihan eri lailla kuin vuosisataisilla tekijöillä. Myös useista eri maista, usein kokeilevilla menetelmillä valmistetuilla, vanhojen perinteiden kahleista vapailla viskeillä makumaailmassa saattaa löytyä aivan uusia elementtejä perinteisiin viskialueisiin verrattuna. Myös pohjoismaisten viskien ympäristöajattelu kiinnostaa maailmalla.
Sample #2
Viimeisenä koko tastingin kruunaa Suomen vanhin mallasviski, 2005 tislattu ja tähän päivään asti 250-litraisessa sherry- ja sen jälkeen 60-litraisessa Oloroso-tynnyrissä kypsynyt Teerenpelin 17-vuotias, jota pääsemme maistamaan aivan ensimmäisinä maailmassa. Tynnyrivahvuinen 61,6 til-% viski kaipaa toki vettä mukaansa, mutta on muuten aivan eri maailmasta kuin sitä edeltänyt 10-vuotias bourbon-tynnyrissä kypsynyt sisarensa. Maku on huikean vivahteikas ja pehmeä, hedelmäinen ja täyteläinen.
Sitä maistellessamme Anssi ja Jussi keksivät, että kun tämä viski täyttää 18 vuotta, siitä tehdään n. 100 pullon erikoiserä, joten sitä voivat vielä päästä maistamaan nekin, jotka eivät olleet 20-vuotisjuhlatastingissa mukana. Toivottavasti suunnitelma toteutuu!
Teerenpelin 20-vuotisjuhlatasting oli kaikenkaikkiaan onnistunut ja mielenkiintoinen kokemus. Tämän ja edellisten vuosien erilaisten tastingien perusteella voimme suositella tastingeihin osallistumista niin Uisgessa kuin muuallakin. Itse makuelämysten ja tuotetietouden lisäksi tastingeissa saa hauskoja ja kiinnostavia tarinoita juomien historiasta sekä tietoa tekijöiden filosofiasta makujen taustalla.
Teksti ja kuvat: Harri Soinila
Silloin kun Anssi tislaamisen aloitti – Pieni pala suomalaisen mallasviskin historiaa