Olutretki Madridiin
Oluen historia on pitkä Espanjassa. Ei tiedetä varmuudella, kuka on tuonut tämän mallasjuoman alueelle, mutta varmaa on, että olutta on Espanjassa juotu jo kauan.
Kuitenkin ensimmäisen kerran olut sai Espanjassa huomiota vasta kun kuningas Kaarle V saapui syntymäpaikkansa Flanderin alueelta Espanjaan 1500-luvulla. Koska kuningas oli perimänsä takia olutmiehiä, hän jopa palkkasi panimomestarin synnyinmaastaan Espanjaan varmistamaan oman oluttarpeensa tyydyttämisen. Hänellä oli oma panimokin, joka suljettiin, kun Kaarle luopui kruunusta ja vetäytyi luostariin. Useita saksalais-, flaamilais- ja alsassilaispanimoita aukesi Madridiin 1600-luvulla ja silloin säädettiin myös ensimmäiset oluenvalmistusta ja sen raaka-aineita koskevat säännöt. Olut ei kuitenkaan saavuttanut sen kummempaan mainetta Espanjassa vuosisatoihin vaikka sitä juotiin koko ajan.
Nyt Madridissa jyllää pienpanimobuumi, jonka tuloksista voi nauttia myös turisti. Me lähdimme kaupunkilomalle seikkailutuulella maistelemaan erilaisia olutmakuja ja tutustumaan Madridin olutpaikkoihin. Haastavuutta asiaan toi se, että seuralaiseni ei juonut olutta ja suhtautui skeptisesti sekä oluiden että olutbaarien viehättävyyteen. Olinkin luvannut hänelle vastapainoksi vermuttia ja kuohuviiniä sekä tietysti löytää hänelle ainakin yhden oluen, josta hän pitäisi.
Madrid on viehättävä paikka oluen suhteen, koska perinteisesti siellä juodaan olut pienessä lasissa, jolloin se pysyy miellyttävän kylmänä ja sitä jaksaa maistella useita erilaisia oluita. Yleisin oluttyyli on tietysti Madridissakin vaalea lager -olut, joka on siellä kylmää ja vaahtoisampaa kuin Suomessa.
Ensimmäinen etappimme oli oluttuliaisten ostaminen. Madriz Be Hoppy olutkauppa tarjoaa laajan valikoiman oluita ympäri maailmaa ja mahdollisuuden nauttia niitä myös kaupassa. Nyt suosiossa olevat sameat, hazyksi kutsuttavat IPA-oluet ja kaikenmakuiset sour alet löytyvät kaupan valikoimista ja on siellä suomalaistakin olutta. Henkilökunta on auttavaista ja poistuimmekin paikasta niin, että jopa oluesta pitämätön seuralaiseni oli löytänyt itselleen sopivan, vadelmalla maustetun berliner weissen.
Suurin osa craft beer -baareista löytyy trendikkäistä kaupunginosista, muiden muodikkaiden baarien ja pikkuputiikkien vierestä. Hyviä kaupunginosia olutpaikkojen bongaamiseen ovat Lavapiés, Malasaña ja La Latina, joista löytyy aina uutta ihmeteltävää myös oluen osalta. Mainio esimerkki alueilla sijaitsevista trendiolutpaikoista on The Stuyck Co Malasañasta, jossa jenkkiväritteistä ruokaa voi maistella vaikka oluen maistelulaudan kanssa. Perinteisempi Irreal Madrid löytyy samalta alueelta, jos kaipaa juodakseen olutklassikkoja. Toki sieltäkin löytyy myös espanjalaista pienpanimo-olutta. Ja jos vielä jaksaa kierrellä,niin Fabrica Maravillas on pieni panimo, jonka oluita voi nauttia modernin kauniissa panimobaarissa. Toinen hauska pieni panimo Madridissa on La Tape, joten molemmissa voi poiketa. Trendialueilla on myös muuta nähtävää, joten välimatkat kuluvat joutuisasti.
Kaiken oluenjuomisen jälkeen turisti kaipaa ruokaa ja sitä löytyy kauppahallista. Vaikka Madridin suuri kauppahalli Mercado de San Miguel ei ole varsinaisesti olutpaikka, siellä kannattaa käydä. Ruokaa on vaikka minkälaista ja tapaksia voi nauttia lager-lasillisen kera. Välillä näkee myös pienpanimo-oluita tarjottavan tapaspaikoissa. Myös pienemmästä Mercando de San Fernandosta ja Mercado Municipal de Vallehermososta löytyy erikoisoluiden ystäville erinomaisia oluita ruuan kera.
Hauskaa on, että jokaisessa paikassa oluen kanssa tarjoillaan jotain pientä syötävää. Tämä on maullisesti mukavaa mutta hyödyllistä myös siksi, että näin verensokeri ei turistilla pääse laskemaan. Itse ravintolalle tästä on taas se hyöty, että jokaisessa paikassa päädyimme juomaan yhden sijaan kahdet, joka tietysti on lisää myyntiä ja tätä kautta tuo rahaa ravintolalle. Pieni syötävä, oli se sitten oliiveja, sipsejä tai juustoa, viivytti meitä ja sai meidät tilaamaan enemmän. Tähän voisi tottua Suomessakin!
Päivämme jatkui olutbaarien katsastuksella pienen välivermutin kautta. Modernin brittiläisesti sisustettu Fogg Birra & Cheese tarjoilee laajan kattauksen sekä espanjalaisia pienpanimo-oluita että kansainvälisiä tuotteita. Parasta paikassa on kuitenkin olutta juomattoman seuralaisen mielestä hyvä juustolautanen, kun taas minulle maistui raikas sessio IPA-olut, joka sopi myös juuston makuihin. Hauska yksityiskohta baarissa on asiakkaista otetut polaroidkuvat ja lukematon määrä erilaisia olutkylttejä.
Sarjakuvamaisesti sisustettu Bar Chinaski Lavapies on pieni ja varsinkin nuorten aikuisten suosima olutpaikka, jossa valikoima painottuu kansainvälisiin oluisiin mutta tarjolla on myös vaihtelevasti espanjalaisten pienpanimoiden olutta. Sielläkin otimme yhdet pienet happamat oluet.
Jenkkiruuan ystäville suositan pistäytymistä Mad Grilliin, jossa hampurilaiset ovat isoja sekä meheviä ja olut espanjalaista pienpanimo-olutta. Valikoima on laaja ja henkilökunta tietää oluesta, joten heiltä voi kyselläkin. Paikassa on myös isot salaatit ja niihinkin löytyy sopivat olutsuositukset, jopa niille jotka eivät oluesta niin välitä. Jenkkityyppistä ruokaa oluineen tarjoilee myös The Roll Madrid.
Ruuan jälkeen jaksaa taas kierrellä ja alun perin olutta inhoava seuralainenkin on jo lämmennyt happamiin olutmakuihin, joten seuraavat oluet otetaan Cerveceria El Pedalissa pienen välikävelyn jälkeen. Valoisa ja urbaanisti sisustettu olutbaari oikein houkuttelee kokeilemaan ja sieltä löytyy pienen suosittelun jälkeen molemmille meille makuumme sopivat oluet. Kohtahan olenkin jo käännyttänyt seuralaiseni kokonaan Madridin monipuolisella olutvalikoimalla. Viimeiseksi taivallamme takaisin olutkauppaan, seuralaiseni on niin kiintynyt ensimmäiseksi maistettuun berliner weisseen, että ostaa sitä myös kotiin. Olen onnistunut käännytystyössäni.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2018 ja verkossa loppuvuodesta 2018