Tänään alkava Helsinki Beer Festival on myös siiderin ja villihiivaoluiden juhlaa!
HBF kutsui kotimaisia siiderituottajia juhlavuoden festivaalille maistattamaan aitoja siidereitä.
Nyt 25. kertaa järjestettävä Helsinki Beer Festival juhlitaan Helsingin Kaapelitehtaalla 14.-15. Mukana on myös neljä kovaa kotimaista siiderintuottajaa. Brinkhall Sparkling, Lepola Drinks, Nude Cider ja Terissaari tuovat kukin tarjolle 3-5 siideriään.
Siiderintekijän vuosikello käynnistyy omenan sadonkorjuusta syys-lokakuussa. Aito siideri tehdään tuorepuristetusta omenamehusta, joten kaikki vuoden 2022 omenat saatiin kypsymään siideriksi ennen talven tuloa. Talven aikana siideritaloissa on myös pohdittu, millaisia sekoituksia tänä vuonna tehdään. Huhti-toukokuussa on aika paljastaa, millainen vuosikerrasta 2022 tuli.
Lepola Drinks tuo festivaalille hanasta maisteltavaksi Hoppy Humalasiiderin ja Honey Apple Cyserin. Pullossa tarjolla ovat Wild & Free Apple Cider, Perry, Rhubarb Apple Cider ja Medium Dry Apple Cider sekä Omena-raparperilimonadi. Kaikki ovat uutta vuosikertaa.
Nuden jo klassikoksi muodostunut valikoima edustaa myös uutta vuosikertaa. Voit maistaa HBF:ssä Nude Strongin, Nude Classicin ja Nude Pink Grapefruitin.
Terissaaren Korte on varmasti suomalaisista siidereistä monimuotoisin: sen sekoituksessa on yli sataa omenalajiketta! Miera on toinen Terissaari-klassikko, uusi ja vielä nimetön on sen sijaan perry. Kaarre on hieman vahvempi, 7,6-prosenttinen kuiva siideri. Terissaaren kuormassa on myös limonadia.
Brinkhall Sparklingin laajempi uutuuksien lanseeraus osuu myöhäisempään kevääseen. HBF:ssä pääsee maistelemaan Brinkhallin eri siiderityylejä esittelevää tölkkisarjaa. Sarjassa on ranskalaisia sekä kotimaisia omenoita yhdistävä Normanni, espanjalaisen ja suomalaisen siiderin hybridi Baski sekä kokonaan suomalaisesta omenasta tehty Brinkhalli. Lisäksi maisteltavana on kaksi kotimaisia omenalajikkeita esittelevää lajikesiideriä: Tiina-Atlas ja Raike-Eppulainen.
Helsinki Beer Festivalilla on perinteisesti valittu paitsi festivaalin Vuoden olut, myös siiderisarjan voittaja. Kun mukana on nyt neljä isointa kotimaista aidon siiderin tekijää, Vuoden siideri -kilpailulla on uudenlaista painoarvoa. Voittaja julkistetaan perjantaina 14. huhtikuuta HBF:n ohjelmalavalla.
MYÖS ENNENNÄKEMÄTÖN MÄÄRÄ VILLIHIIVAOLUITA TULEVANA VIIKONLOPPUNA HELSINGIN KAAPELITEHTAALLA!
Villihiivaoluiden suosio on vahvasti lisääntynyt viime vuosien aikana ja nyt niitä on tarjolla jättimäinen määrä.
Normaalisti olutta valmistaessa olutvierteeseen lisätään teollisesti valmistettua hiivaa keittämisen jälkeen jotta vierteessä oleva sokeri alkaisi käydä alkoholiksi. Hiiva määrittelee huomattavasti kypsyvän oluen makua. Villihiivaoluessa valmista hiivaa ei lisätä olutvierteeseen erikseen, vaan olut saa alkoholikäymiseen tarvittavan hiivan ilmasta.
Yleensä tämä tapahtuu siirtämällä olut jäähtymään keittämisen jälkeen suureen ja matalaan avoastiaan yöksi jossa olutvierre saa villihiivat ilmasta. Panimokielellä tätä avoastiaa kutsutaan nimellä coolship. Villihiivausprosessia voidaan auttaa esim. avaamalla panimon ovet yöajaksi.
Tavanomaista villihiivaoluille on tynnyrikypsytys, jossa olut coolshipissä tapahtuneen hiivauksen jälkeen olut siirretään alkoholikäymiseen ja kypsymään tammitynnyreihin useiksi kuukausiksi tai vuosiksi.
Yhteensä erilaisia villihiivaoluita on tapahtumassa tarjolla lähes 70.
Tänään alkava HBF festivaali tarjoaa yli 400 olutta yli 80:stä pienpanimosta. Juomien lisäksi tarjolla on ruokaa, darts-tauluja, pingispöytä sekä olutbingo. Istumapaikkoja on yli 1 000.
Helsinki Beer Festival
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki.
Pe 14.4.2023 klo 17-01
La 15.4.2023 klo 12-01
Lähde ja kuvat: HBF, SASS