Suomen klassiset olutravintolat: Kerttulin Kievari

Apteekki, Koulu, Pankki. Ei, nuo eivät ole paikkoja, joiksi niitä kenties luulet, vaan turkulaisten pitkän linjan olutravintoloiden lempinimiä – kaksi ensimmäistä ovat myös panimoravintoloita. Kaikkien tuntemien klassikoiden lisäksi Turku pitää sisällään piilotetun olut- ja viskihelmen: Kerttulinmäellä kerrostalon kivijalassa sijaitseva Kerttulin Kievari on ylväästi katsellut mäennyppylältään alas kohti vilkasta Hämeentietä jo vuodesta 1995.
Nykymuodossaan Kerttulin Kievari on toiminut vuodesta 2014, ravintoloitsija Ilkka Hyttisen otettua vetovastuun eläköityneiltä omistajilta. Sinänsä isoja muutoksia ei ole tehty, mutta pubin profiili olut- sekä viskiravintolana on vain kasvanut vuosien saatossa – hanapaikkoja on tullut muutama lisää ja edellisen omistajan ylläpitämä viskisortimentti on laajentunut entisestään.

Salainen kapakka?
Kerttulin Kievari on kuin lähiöbaari keskellä kaupunkia, tarkemmin sanottuna itäisessä keskustassa, Kellon-soittajankadulla. Sen sijainti pitää tietää, sillä harva eksyy pubiin sattumalta. Sinänsä ehkä harmi, mutta toisaalta taas yksi paikan isoista eduista on sen eksklusiivisuus. ”Meidän salaisuus”.
Samaa mieltä on myös paikallisoppaakseni lupautunut Vilma Seppälä, Hämeentiellä sijaitsevan Anniskeluliike Portin ravintolapäällikkö sekä tunnettu olutentusiasti.
”Kyllähän Kerttulin sijainti on hieman haastava, mutta ehkä juuri sen takia tämä on niin kiva paikka. Tänne on aina ihana tulla, kuin olohuoneeseen astuisi. Kotoisa miljöö, hyvä valikoima sekä miellyttävä henkilökunta. Niin, ja aina Krombacher Pilsiä hanassa, se sopii moneen tilanteeseen”, Seppälä luettelee hymyillen ja ottaa pitkän huikan oluestaan. Tällä kertaa hänen lasissaan on kuitenkin IPA, ei pils.
Salabaari-tunnelmaa luo myös sisustus, joka kaikessa punaisuudessaan ja sokkelomaisuudessaan on jotenkin lumoavan elokuvamainen. Varsinkin ovelta katsoen tiskin vasemmalle puolelle jäävä kabinetti näyttää siltä, että ennen tupakointikieltoa siellä on savuteltu skottilaisten Islay-viskien kaverina myös kuubalaisia sikareja.

Elämän vesi -linjalla
Ja viskeistään Kerttulin Kievari on nimenomaan tunnettu, sillä alan harrastajat tekevät sinne pyhiinvaelluksia sekä täsmäiskuja säännöllisesti. Ravintoloitsija Hyttinen paljastaa, että valikoima on tätä nykyä vajaan 200 pullotteen kokoinen:
“Viskejä on n. 190 valikoimissa, mutta määrä vaihtelee koko ajan vanhojen (valmistus lopetettu yms.) luonnollisen poistumisen sekä uusien hankintojen myötä”.
Myös pari vuotta Kerttulin tiskin takana työskennellyt Roni Jouhilampi paljastuu viskimieheksi.
”Viski kiinnostaa, olut ei”, Jouhilampi toteaa ilmeenkään värähtämättä, mutta innostuu hehkuttamaan Kerttulin suosittuja viskitastingeja: ”Meillä on parhaimmillaan viisi tastingia kuukaudessa, se on kova määrä”.
Se on, ja kertoo paljon myös baarin arvostuksesta viskiharrastajien keskuudessa. Mutta entäpä olut? Mikä sen rooli on? Olutvalikoima elää enemmän pullopuolella (harvinaisempiakin tuotteita on paikoin tarjolla), sillä hanoja Kerttulin Kievarista löytyy vain neljä. Niistä kolme on vakituisia.
”Yhdessä hanassa olisi tarkoitus pyörittää aina vain jotain kotimaista pienpanimotuotetta, mutta aina se ei onnistu, ja tilalle on otettu mitä jännää on vaan löytynyt”, Ilkka Hyttinen kertoo.
”Tiuhaan vaihtuva ja hyvä valikoima oluissa, myös pulloissa, vaikka määrällisesti ei se kaikista laajin. Täällä huomaa, että tuotteista välitetään ja niitä rakastetaan”, Vilma Seppälä summaa ja kulauttaa IPAnsa viimeiset pisarat kurkusta alas.
Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko lämmittää ympärivuotisen terassin miltei kesäisen kuumaksi ja olut maistuu hyvältä. Toiset vielä?

Kerttulin Kievari
Kellonsoittajankatu 3, 20500 Turku

Teksti ja kuva: Teemu Lahtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2018.