Suomalaisille siidereille kunniaa pohjoismaisesta siiderikilpailusta – Lepolalle ja Pirulalle kultamitalit
Lepola Drinks ja Pirula olivat suomalaistuottajista parhaat Bergenissä järjestetyssä Nordic International Cider Awards -kilpailussa. Ensimmäistä kertaa järjestetty Nordic International Cider Awards, NICA, houkutteli yhteensä 241 siideriä 13 maasta. Edustettuna oli 91 tuottajaa. Noin puolet kisaan osallistuneista siidereistä oli norjalaisia. Suomesta kilpailuun osallistui yhteensä 20 siideriä seitsemältä tuottajalta.
Suomalaisista tuottajista kultamitalitason menestyjiä olivat Lepola Drinks ja Pirula. Lepolan voitokas siideri oli australialaisen siiderintekijän Aaron Brownien omakuvalla varustettu Lepola Hoppy Hopped Cider. Tuloslistan saavutettua tuottajat Brownie oli erittäin tyytyväinen.
”Oli yllätys, että juuri Hoppy sai korkeimmat pisteet ja kultamitalin. Meiltä olivat kisassa mukana myös Wild & Free ja Honey Apple Cyser, ne saivat hopeamitalit. Oli hienoa olla mukana näin hyvin järjestetyssä kisassa”, Aaron Brownie sanoo.
Toinen siideri, joka Suomesta ylsi kultamitaliin, oli ylistarolaisen viinitila Pirulan Helmi valkoherukkasiideri. Siideristä on tullut marjoista ja hedelmistä juomia tekevän viinitilan päätuote.
”Oli mieluinen yllätys, että Helmi menestyi. Tuomaristo kehui sen marjaisuutta. Muilla tuotteilla olemme voittaneet kilpailuja, mutta Helmi on ensimmäinen kauppavahvuinen marjapohjainen tuotteemme. Olemme olleet itse siitä innostuneita, mutta sitä on ollut vaikea myydä”, Pirulan Petri Rintala toteaa Siideripostille.
Hopeaa saivat myös Nuden Nude Cider Classic ja Nude Cider Strong tasavahvoin pistein, Hallonmäen Kuori, Vakka-Suomen Panimon White Grape Apple Cider ja Brinkhallin Normanni.
Brinkhallin Kuura Ice Ciderin vuosikerta 2018 arvioitiin pronssimitalin arvoiseksi. Se on Suomessa ainoa laatuaan, mutta sai kansainvälisessä kilpailussa vastaansa useita hapokkuuden ja makeuden onnistuneesti tasapainottaneita tuotteita.
Pronssia saivat myös Brinkhallin Baski, Hallonmäen Hallon ja Lepaan viinitilan Panimoinen & Lemmeksen Pärry ja Kollin Poika 2021.
Menestys jakaantui
Paikallisen siideriyhteisön iloksi norjalaiset siiderit saivat tasaisesti hyviä pisteitä ja mitaleita. Mitaleiden määrää ei tässä kilpailussa oltu rajoitettu, vaan niitä jaettiin niin paljon kuin tuomaristo näki aiheelliseksi. Norjalaiset lähtivät kisaan kovin odotuksin.
”Meille NICA oli vähän kuin Norja vastaan muu maailma. Meistä Norjassa tehdään parasta siideriä”, hardangerilaisen Siderhuset Ola K:n ravintoloitsija Kasper Wrem Anderson luonnehti.
Norjaan tuli kolme sarjavoittoa, ja niiden palkinnot jakoi Norjan maa- ja metsätalousministeri Sandra Borch. Hän oli vaikuttunut norjalaisten siiderien läpimurrosta maailmanmestaruustasolla ja uskoi sen tuovan paljon mahdollisuuksia. Erityisesti nuorten siiderintuottajien usko omenaan ja siiderin kehittämiseen teki ministeriin vaikutuksen.
Kultamitalistien kärjestä valittiin voittajat
NICAssa valittiin voittajat jokaisen sarjan kahden korkeimmat pisteet keränneiden siiderien joukosta. Tässä joukossa ei ollut suomalaisten tuottajien siidereitä.
Ehkä kiinnostavin voittaja oli norjalainen Store Naa Siderkompani, jonka voitokas57/2 Kårkall on kvejk-hiivalla pantu siideri.
Hedelmäviinien sarjassa tanskalainen Andersen winery nappasi sekä ykkös- että kakkossijan. Latviaan lähti puolestaan kaksi sarjavoittoa, sekä hapokkaiden siidereiden että tynnyrikypsytettyjen sarjan voitot.
Espanjaan menivät maustettujen siidereiden sarjan ja cidra naturalin voitot, Italiaan taas Pet Nat, Method Champanoise, Method Traditional -sarjan voitto.
Tuomaristo koostui sekä paikallisista että kansainvälisistä siideriosaajista. Mukana oli muun muassa norjalaisen siiderinmaisteluun keskittyvän tieteellisen paneelin jäseniä, joihin ravintoloitsija Andersonkin lukeutuu, sekä siiderisommelier Italiasta ja pitkäaikainen norjalaisten siiderintuottajien neuvonantaja Normandiasta.
Siiderit arvioitiin sokkona. Tuomaristo istui 12:ssa kolmen hengen pöydässä, joissa maistettiin ja arvioitiin yksi siideri kerralla. Vaikka tuomarit tekivät arvionsa itsenäisesti, siidereiden ominaisuuksista myös keskusteltiin aktiivisesti.
Kolmihenkiset pöydät antoivat siidereille pisteet, joiden perusteella ne ansaitsivat pronssi-, hopea- ja kultamitalinsa. Kultaa sai 46 siideriä. Kultamitalitason korkeimmat pisteet menivät norjalaiselle Alden jääsiiderille, joka sai peräti 98,5 pistettä. Yhteensä 90 siideriä sai hopeamitalin. Pronssimitaleita jaettiin 60. Viidennes siidereistä jäi alle pronssimitaliin vaaditun 70 pisteen.
Siiderit kilpailivat yhdeksässä sarjassa, ja sarjavoittajat valittiin show-henkisessä superfinaalissa. Jokaisen sarjan kaksi parasta olivat vastakkain ja yhdeksän ”supertuomarin” mielipiteet ratkaisivat voittajan.
NICA sarjojen parhaat
Acid Dominant
Savvaļā, Abuls cidery, Latvia
Night Bird, Nightingale Cider Co, Iso-Britannia
Tannin Dominant
Tall Ship Craft Cider Bristol Fashion, Tall Ship Craft Cider/Fjordfolk Mikrobryggeri, Norja
Signe Tillisch, Bjerregaarden, Tanska
Wood or Barrel-Aged
Oak Aged 2019 Vintage, Mürbüdu Cider, Latvia
(sarjassa jaettiin vain yksi kultamitali)
Flavoured Ciders (Hopped/Herbed/Spiced/Botanical Cider)
Sagar Krash, Petritegi, Petrigeti, Espanja
Sparkling Ice 2018 – Apple & Cherry, Cold Hand Winery, Tanska
Natursider/Sidra Natural/Sagardoa
Joanes de Zapiain 2021, Zapiain, Espanja
A Charming Squid/Lightship Cider, CiderCider, Alankomaat
Pet Nat, Champagne method, traditional method
Melagodo Nuvolo, Del Fatti Laura, Italia
Sidra el Lagar de Valleseco, Espanja
Ice Cider
Alde Issider, Alde, Norja
1898 Ice Cider, Valle, Ballina y Fernandez, Espanja
Fruit Wines & Perries
BenA solbær doux, Andersen Winery, Tanska
Elmsfeuer Rabarber Sec, Andersen Winery, Tanska
Open Class
57/2 – Kårkall, Store Naa Siderkompani, Norja
Basoa, Bizio, Espanja
Teksti ja kuvat: Mariaana Nelimarkka sekä tuottajien mediapankki