Olutposti testasi kohutun “kankkuslääkkeen”

Mainos / Rohtos Oy

Vastuullinenkin kuluttaja saattaa huomata runsaamman maistelun jälkeen tietoisuudessaan ja yleiskunnossaan notkahduksen alkoholin nauttimisen jälkeisenä aamuna.

Tämä krapulaksikin kutsuttu olotila on mietityttänyt ja puhututtanut kautta aikojen. Parannusta siihen on kaivattu aina. Alkoholin nauttimisen jatkaminen saattaa siirtää olotilaa ja muuttaa sitä ainakin toisenlaiseksi, mutta jokainen sitä kokeillut tietää ainakin sydämessään, että metodi on väärä. Kansallisella tasolla krapulapäivien poissaoloihin ja työtehon alenemiseen tuhrautuu valtava määrä kallisarvoisia työtunteja. Tiede ja teollisuus ovat etsineet vastausta ongelmaan turhaan vuosikymmeniä, ellei satoja. Onko todellisia vastauksia saatu?

Pyynikin Käsityöläispanimon Biohit Oyj:n kanssa luoma Vapaa Sessio IPA myytiin hetkessä loppuun 2016 ja kohu oli kova. Asetaldihydin pilkkomiseen perustuvan mekanismin kerrottiin vaikuttavan kankkusen syntymekanismeihin viimeinkin odotetulla tavalla. Mitä sitten tapahtui? Kaatuiko koko hanke suomalaiseen alkoholikeskusteluun? Holhoavan politiikan ilmapiirissä parannuskeino pysyi pois päättäjien pöydiltä ja valtiorahoitteisen tutkimuksen piiristä. Korjaussarjojen myyntiarvo lienee kansan hyvinvoinnille suurempi tekijä, kuin mahdollinen toimiva tuote.

Toimitusta lähellä oleva taho otti yhteyttä huhtikuun alussa ja kertoi uudesta vaihtoehdosta. Myönnän olleeni melko ennakkoluuloinen, mutta kutsuin tuttavan toimistollemme tapaamiseen, koska luotan hänen arvostelukykyynsä yhteisen historiamme kautta.

-”Tämä oikeasti toimii” sanoo julkisuudestakin tunnettu tuttavamme ja heittää kapselipakkauksen eteeni pöydälle. ”Kolme noita ennen baariin lähtöä ja tietenkin syöt kunnolla ensin. Ihan turhaa jos olet jo krapulassa tai alkamassa juomaan pelkkiä shotteja, mutta mulla ainakin se darran raja menee siinä kuuden tuopin kohdalla. Jos tiedät juovasi enemmänkuin ne tänään, niin suosittelen kokeilemaan.” Kutsun työtoverini paikalle. Tiedän hänen lähtevän tänään kosteille syntymäpäiville ja ehdotan koekaniinin virkaa.

Rohtos Labsin SUOJA-kapseli sujahtaa runsaan veden kera työtoverini kurkkuun. Samalla otan selvää pilleristä soittamalla valmistajalle.

Marko Mäkinen työssään

–”Käytännössä SUOJA ehkäisee alkoholin nauttimisen haittavaikutuksia, eli siis suojaa maksaa ja muuta elimistöä alkoholin hajoamismyrkyiltä, mm. asetaldihydiltä. Se on osa tuotesarjaamme, johon kuuluu edellä mainitun lisäksi myös mieltä piristävät ja rauhoittavat tuotteet sekä matcha tee –pohjainen terveysvaikutteinen kapseli. SUOJA sitoo alkoholin myrkyllisiä palamisjätteitä ja palauttaa kehoon juomisen kuluttamia vitamiineja ja hivenaineita. Näiden mekanismien kautta se saattaa vaikuttaa myös subjektiiviseen krapulan tuntemukseen. Mainitsemani asetaldehydi on mielenkiintoinen aine. Sen on tutkittu vaikuttavan krapulatuntemuksen ohella myös itse päihtymyskokemukseen. Sen myös oletetaan olevan osa alkoholin euforiavaikutusta, mutta samalla se myös aiheuttaa kiukkuisuutta ja pahanolon tunnetta jälkikäteen. Teemme tieteellistä tutkimustyötä asian tiimoilta. Kehitystiimiimme kuuluu luonnontieteiden ja kemian alan asiantuntijoita. Päihdetutkimuksen asiantuntemusta tiimissä edustaa aivojen välittäjäainereseptoreita tutkinut tohtori Tommi Möykkynen”, kertoo Marko Mäkinen Rohtos Oy:stä. ”Raaka-aineemme ovat laadukkaita ja tuotantomme toimii. Saimme SUOJA:n äskettäin myyntiin Ruohonjuuri-ketjuun ja työstämme koko ajan vientiä Ruotsiin ja Saksaan. Läpimurto myös Aasian markkinoille on lähellä.”

Sitten itse asiaan. Aamulla kymmenen aikaan työtoverini palaa töihin. Otsa hiukan kiiltää, mutta mies on muutoin hyväkuntoinen. Koekäyttöön on kuulunut 3 kapselia ja runsas iltapala. Alkoholiannoksia kului yli kuusi. Kysyn arviota kapselin tehosta. –”Toimii” vastaa kollegani ilman vitsailun häivää ja lähtee päivän ensimmäiselle juttukeikalle.

Mainos / Rohtos Oy

 

 

P.S. testaajana toimi Hyttisen Cyde (kolme kertaa)