Smaku Helsinki hurmaa edullisilla maisteluannoksilla 4-14.9.

Ravintolafestivaali Smaku alkaa tänään. Ensimmäistä kertaa Helsingissä järjestettävä tapahtuma houkuttelee kaupunkilaisia 4-14.9. edullisilla maisteluannoksilla sekä Kalliossa, Töölössä, keskustassa ja Helsingin edustan saaristossa.

Georgialainen Lia Kolmikulmassa tarjoilee Chashushulia, perinteistä georgialaista tomaattista ja yrttistä naudanlihapataa. Paikasta saa myös georgialaisia oluita, joista tumma lager on erinomaista padan kanssa.

Smaku-tapahtuma on tuttu monelle, koska sitä on järjestetty aikaisemmin Porvoossa, Loviisassa, Rovaniemellä ja Naantalissa. Tänä vuonna Smaku Helsinki on osa Helsingin kaupungin Syötävä Helsinki –ruokavuosihanketta, jonka tarkoituksena on nostaa pääkaupungin tunnettuvuutta ruokakaupunkina.

Smaku Helsingissä on mukana 23 ravintolaa, jotka esittelevät omaa ruokatarjontaansa pienten maisteluannosten eli ”Smakuannosten” kautta. Pikkuannokset maksavat 5-15 euroa ja tarkoitus on, että annoksia voisi maistella useammankin kiertäen eri paikoissa. Smaku-ravintolat muodostavatkin muutaman oman alueensa; Kallio, keskusta ja sen liepeet sekä Helsingin edustan saaristo.

Iisi Bistrossa Vallisaaressa tarjoillaan kauniin näköalan kanssa ravintolan mukaan ”Saariston Paras Lohikeitto”, jonka kylkeen sopii erinomaisesti vaalea lager-olut.

Smaku Helsingin tuottaja Laura Varis on ollut tapahtumakonseptissa mukana alusta asti.

– Smaku on aina ollut paikallisuuteen perustuva ruokatapahtuma, jossa maistellaan pieniä, ikään kuin ravintolan käyntikorttina toimivia annoksia. Itse näen, että Smaku on kohtaamisten ja laadukkaiden ravintolaelämysten tapahtuma.  Toivommekin, että että ihmiset kiertelisivät näitä Smaku-ravintoloita ja tekisivät siitä vaikka koko illan ohjelman porukan tai rakkaan ihmisen kanssa.

Ravintolat kaipaavatkin nyt lisää pöhinää ympärilleen ja usein erikoisannokset, varsinkin alhaisella hintapisteellä kannustavat kaupunkilaisia maistelemaan. Useat ravintolat ovat myös laatineet Smakuannoksiin juomasuositukset, joita kannattaa kokeilla ruokien kera.

Oluen ystäville tutusssa Urho´s Pubissa saa maistella Urkin Lohievästä, jossa on hyvä kasa graavilohta ruisleivän päälle. Baarista suositetaan juomasuositukseksi Takatalo&Tompurin lager-oluita.  Nurkan takana Manalassa taas Smakuannoksena on grillattua, täytettyä kesäkurpitsaa, tähän kannattaa kysyä suositusviini tarjoilijalta.

Smaku Helsingin annokset voivat olla pieniä makupaloja tai jo hieman isompiakin annoksia, ravintola saa itse päättää annoksen koon. Ravintolat tapahtumaan valitaan laadun perusteella, mutta huomioiden että paikat edistävät paikallisuutta toiminnallaan.

Varis vinkkaa, että kaikki Smakupaikat löytyvät www.hel.fi/foodguide -netistä, ja puhelimella käytettäessä sieltä löytyvät annostiedot.  Smakun aikana käydään myös leikkimielinen kilpailu, missä voi äänestää parasta Smakuannosta, joka sitten palkitaan tapahtuman lopuksi.

Varis odottaa itse eniten kohtaamisia ravintoloiden kanssa.

– Kun tehdään yhdessä, tulee ihan erilainen kipinä tekemiseen. Tervetuloa smakuilemaan!

Lönnruthinkadun Lönkka Bull&Bottle tarjoilee suussasulavaa tartaria, jonka kanssa kannattaa nauttia ravintolan suosittamaa punaviiniä.

Smaku Helsinki -ravintolat 2024:

Ravintola Adlerfelt
Bacco
Box Tuohi
Faselli Italian street food
Wino
Gastro Cafe Kallio
Gastro Hub
Ravintola Gillet Bar & Bistro
Iisi Bistro
Juttutupa
Kallion Sävel
Lia
Lonnan baari
Lönkka Bull & Bottle
Manala Restaurant & Bar
Ravintola Meripaviljonki
Plaza Wine & Craft Beer
Salutorget
St Urho´s pub
Viaporin Deli & Cafe
Teurastamon Portti
Treffi Verkkosaari
Winest

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Lounastiski: Ravintolan menestystekijät ja sesonkiherkut