Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi saa oman oluen

”Valmis vihdoin oli ehtoollinen: seitsemän reikäleipää, kaksi tammipöytyrillistä höyryävää karhunlihaa ja kiulullinen olutta seisoi pöydällä. Itse olivat he keittäneet oluensa…”

Näin kuvasi Aleksis Kivi veljesten juhla-ateriaa.

Helmikuun toisena päivänä tuli kuluneeksi 150 vuotta Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -teoksen ensimmäisen vihon julkaisusta. Tähän mennessä juhlavuotta Nurmijärvi on julistautunut maailman Aleksis Kivi -pääkaupungiksi (The World Capital of Aleksis Kivi), Jukolan veljekset ovat avanneet joukolla sometilit, ja meditatiivinen valotaideteos Veljesten valo puolestaan tavoitti satojatuhansia Helsinki–Tampere -moottoritien varrella ja miljoonayleisön sähköisissä kanavissa. Nyt valmistettu juhlavuoden oma olut istuu juhlintaan.

Andreas Wennström ja Kallepekka Toivonen

Andreas Wennström ja Kallepekka Toivonen

“Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi halusimme panna olutta veljesten hengessä. Saimme innoituksen Aleksis Kiven romaanista ja olimme yhteydessä kuntaan, olisiko juhlavuoden oluen paneminen mahdollista”, kertoo Niklas Wennström Grönbacka panimolta, joka on Nurmijärven ensimmäinen kaupallinen panimo. Vuonna 2018 perustettu pienpanimo ponnistaa kotiseuturakkaudesta ja Nurmijärven yhteisöstä:

“Panimo perustettiin nimenomaan Nurmijärvelle ajatuksena tarjota kuntalaisille tuoretta, paikallista olutta. Arvostamme käsityöläisyyttä ja yhteishenkeä, joten halusimme heti osallistua juhlaan omalla tavallamme.”

Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen kiittää panimoa ja muita juhlavuoteen mukaan lähteneitä tahoja:

“Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden yhdessä tekemisen meininki on ollut valtavan innostavaa ja sytyttävää. Monet tahot yksityisistä henkilöistä ja yhdistyksistä yrityksiin ovat lähteneet mukaan tekemään juhlavuoden tapahtumia kukin omalla tavallaan ja omalla korrellaan – kuka lyhyellä ja kuka pitkällä”, Toivonen sanoo.

“Grönbackan tuoreehko panimo Ilvesvuoren teollisuusalueella Kirkonkylässä on loistava esimerkki kuntalaisten oma-aloitteisuudesta. Panimo itse otti yhteyttä kuntaan ajatuksella juhlavuoden erikoisoluen panemisesta Seitsemän veljeksen kunniaksi. He tekevät sitä, mitä parhaiten osaavat ja näin kantavat hienosti oman pitkän kortensa kekoon.”

Jukolan veljesten tarina on tänään yhä ajankohtaisempi

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä nauttivat oluesta; olut tuo veljekset yhteen ja saattaa heidät niin riitoihin kuin sovintojuhliin. Veljeksille maistuu alkoholi sekä juhlajuomana että hädän hetkellä – usein kuitenkin jonkinlaiseen tuhoon ja katumukseen päätyen. Hiidenkivellä mukaan sattunut pullo johtaa koko Viertolan härkälauman teurastukseen ja toisaalla ryyppyputki saattaa Simeonin maailmanlopun ennusteeseen. Seitsemässä veljeksessä alkoholi on yhtä lailla kapinaa maailman pauhua ja yhteiskuntaa vastaan:

“On ollut hämmästyttävää huomata, kuinka Aleksis Kiven teksti 150 vuoden takaa ovat tänä päivänä kenties ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. Teemat, kuten yhteisöllisyys, yhdessä tekemisen voima, kapina järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan ja lukutaidottomuus, ovat kuin suoraan tämän päivän maailmasta”, kuvaa Kallepekka Toivonen.

Kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen jatkaa:

“Grönbackan panimon veljekset ovat loihtineet iloksemme maistuvan lagerin – kunhan vain muistetaan olla varovaisempia oluen nauttijoita kuin Jukolan veljekset olivat omissa juhlissaan”, viestintäpäällikkö sanoo pilkettä silmäkulmassaan. “Juhlavuoden oluen syntytarina heijastaa omalta osaltaan sitä rakentavaa ja uutta luovaa yhteisöllisyyttä, joka vetää ihmisiä yhä Kiven jättämän kulttuuriperinnön ympärille.”

Grönbacka panimon Seitsemän Veljeksen juhlaolut on vaalea pohjahiivaolut, kevyt ja helposti juotava. Olut tulee myyntiin Grönbacka panimon myymälään (Ilvesvuorenkatu 37 H, 01900 Nurmijärvi).

Nurmijärven kunnan tiedote.

Grönbacka panimo on Nurmijärven ensimmäinen ja vanhin kaupallinen olutpanimo.

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!

Oluttutka