Aitoa berliner weissea Bryggeri Helsingissä
Bryggeri Helsingissä on nyt tarjolla pieni erä berliiniläisen Schneeeule-panimon aitoja, perinteisin menetelmin valmistettuja berliner weisseja.
Berliner weisse on perinteinen saksalainen vehnäolut, jonka Napoleonin sotajoukot nimesivät ”pohjoisen samppanjaksi” vallattuaan Berliinin vuonna 1805. Alkoholipitoisuudeltaan mieto, maultaan intensiivinen vehnäolut eli kulta-aikaansa 1800-luvulla, jolloin sadat berliiniläispanimot valmistivat sitä. Seuraavalla vuosisadalla suosio hiipui, ja mutta viime vuosina tämä legendaarinen, hapan paikallisolut on herännyt jälleen kukoistukseensa eikä vähiten siksi, että monet pienpanimot ovat innostuneet tekemään siitä omia versioitaan.
Berliiniläinen Ulrike Genzin omistama Schneeeule kertoo olevansa ainoa panimo Berliinissä (kenties koko maailmassa), joka valmistaa aitoa berliner weissea perinteiseen tyyliin. Panimo siis profiloituu vahvasti paikallisolueensa. Mutta miksi juuri berliner weisse?
”Opiskellessani Berliinin teknillisessä yliopistossa panimoteknologiaa sain maistaa perinteistä berliner weissea, ja rakastuin siihen välittömästi. Yritin myöhemmin saada sitä käsiini, mutta turhaan,” Ulrike Genz aloittaa tarinansa. ”Viimeinen panimo, joka valmisti traditionaalista berliner weissea, suljettiin vuonna 1992, kun Radeberger Group osti muun muassa Berliner Kindlin ja Schultheissin. Brettanomyces-käytetyt oluet kun eivät oikein istuneet teolliseen oluentuotantoon.”
Hän alkoi perehtyä aiheeseen, ja tutkittuaan vanhoja hiivakantoja ja oluenpanomenetelmiä neljän vuoden ajan hän perusti oman pienen panimonsa vuonna 2016 entisen Willner/Schultheiss –panimon tiloihin 15 neliömetrin kokoiseen huoneeseen. Hän löysi vanhoista pulloista jopa 50 vuotta vanhoja hiivakantoja, ja elvytti niitä omia oluitaan varten. Hänen berliner weissejaan ei kattilahapateta eikä myöskään pastöroida tai suodateta. Oluet ovat pullokäytettyjä, juuri kuten berliner weisset alun perinkin.
Sittemmin Schneeeule on muuttanut isompiin toimitiloihin ja suunnittelee uutta laajennusta vuoden 2019 aikana. Nykyisin panimo tekee myös gueuzea ja muita villioluita, mutta berliner weisse on säilynyt lippulaivatuotteena. Ulrike Genz on siitä tyytyväinen, sillä hän kokee, että perinteisen berliner weissen elvyttäminen on juomakulttuurin rikastamisen lisäksi kulttuuriteko Berliinille.
”Meidän berliner weissemme on varmasti lähimpänä sitä, mihin Napoleonin joukot aikoinaan ihastuivat,” hän toteaa.
Schneeeulen oluita löytyy Ulrike Genzin mukaan jo kaikista craft beer -olutkaupaista Berliinissä, ja myös useista olutravintoloista. Oluita on tulevaisuudessa tarkoitus viedä myös muualle Eurooppaan. Ulrike Gentz antaa lopuksi vinkin berliner weissen ja ruuan yhdistämiseen:
”Itse juon sitä kaikkien ruokien kanssa, mutta erityisen hyvin se sopii kalaruokien ja hedelmäisten, kermaisten jälkiruokien kanssa. Sinihomejuuston kanssa se on täydellinen match.”
Teksti ja kuva: Maria Markus.