Ruokaa ja juomaa iholla Hotelli- ja ravintolamuseossa
Hotelli- ja ravintolamuseossa on avattu näyttely ruoka- ja juoma-aiheisista tatuoinneista. Näyttely on ensimmäinen lajiaan.
Tatuoinnit ovat yksi varhaisimpia ihmisen koristautumisen muotoja ja liittyvät myös erilaisten alaryhmien tunnistautumiseen, kertoi Food Tattoo -näyttelyn avajaisissa museon johtaja Anni Pelkonen. Vaikka tatuointeja on tarkasteltu monelta kantilta, ruokatatuointeihin keskittyvää näyttelyä ei ole vielä Pelkosen mukaan tehty, joten kyseessä on ensimmäinen lajiaan.
Näyttelyssä on esillä 12 tatuointia tarinoineen. Ne valittiin yli 100 tatuoinnin joukosta edustamaan sekä erilaista aiheita että erilaisia lähestymistapoja. Muita lähetettyjä tatuointiehdotuksia voi tarkastella näyttelyssä olevasta kansiosta.
Kuvat tatuoinneista on ottanut palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi. – Usein tatuoinnit esitetään kuvissa mustavalkoisina ja kovan kontrastisina. Halusin kuvata mallit pehmeässä valossa ja näin saada tatuoinneista esiin myös ihon pehmeyden, koska näin tatuointien tarinat pääsevät esiin.
Näyttelyssä tatuoinnit nousevatkin hyvin esiin, kun niitä kantava ihminen on riisuttu muista tunnisteista, kuten vaatteista ja koruista. Osasta malleja näkyy vain tatuoitu ruumiinosa, osasta myös kasvot. Kun tatuointeihin liittyviä tarinoita lukee, huomaa, miten monen ammatti liittyy jollain tavalla ruokaan ja juomaan. Vaikka sitä ei tatuointia ottaessaan välttämättä ajattele, sillä viestii omasta identiteetistään ja kiinnostuksenkohdistaan muille ja sitä kautta merkitsee itsensä kuuluvaksi johonkin ryhmään. Näyttelyssä ruoka-alan ammattilaisten lisäksi näkyi suomalaisten syvä luontosuhde sekä paikallisuus – löytyy tatuointien joukosta karjalanpiirakkakin!
Food Tattoo – Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja -näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingissä 27.1.2023–7.1.2024.