Ranskalaisen siiderin erityispiirteet
Ranskalaisella siiderillä on omat ominaispiirteensä, joista sen tunnistaa. Mutta mitä ne ovat?
Omena tuli todennäköisesti Ranskaan kazakstanilaisten kaupustelijoiden matkassa, kun evääksi otettujen omenoiden pois heitetyt omenankodat versoivat ja kantoivat hedelmää. Ranskassa on tiedettävästi tehty siideriä jo 900 – luvulla, ja merkitys kasvoi entisestään kun omenanpuristin keksittiin— 1200 -luvulla.
Normandia ja Bretagne ovat Ranskan omenamaakunnat. Kuten Pohjois-Espanjassakin viileä ja kostea alue ei sovellu viiniköynnökselle mutta mitä mainiommin omenalle (ja päärynälle).
Miten ranskalainen siideri valmistetaan (lyhyesti)?
Perinteinen ranskalainen maalaissiideri on todella laadukasta. Siidereihin käytetään useimmiten nimenomaisia lajikkeita eli siideriomenia. Eri lajikkeita on yhdessä tuotteessa useita; sekä tanniinisia, makeita että happamia lajikkeita sekoitetaan tietyssä suhteessa tasapainoisen siiderin aikaansaamiseksi.
Ranksalaiset omenat poimitaan edelleen useimmiten käsin. Omenoiden annetaan olla puulaatikoissa jopa useita viikkoja poimimisen jälkeen, jonka jälkeen omenoista puristetaan mehu. Mehua ei pastöroida, eikä siiderin valmistukseen lisätä vettä, sokeria tai hiivaa. Mehu laitetaan käymään yleensä puuastiaan. Käyminen tapahtuu viileässä ja kestää pitkään.
Pullotuksen jälkeen käyminen usein jatkuu vielä pullossa (methode ancestrale – puolikäynyt siideri käy loppuun pullossa, jolloin saadaan myös kuplia). Ranskalaiseen siiderivalmistukseen liittyvä Keeving – metelmä ansaitsee oman postauksensa.
Millaista ranskalainen siideri on?
Ranskalaiselle siiderille tyypillisiä aromeja ovat omenan oma makeus ja tanniinisuus. Hapokkuus on useimmiten vähäisempää kuin esimerkiksi brittiläisillä ja espanjalaisilla siidereillä. Usein siidereistä löytyy myös navettamaisia, maanläheisiä ja mausteisia aromeja.
Aidot ranskalaiset siiderit ovat usein korkealaatuisia. Toki kaupoista löytyy ranskalaisia bulkkisiidereitäkin, mutta harrastajan ei ole vaikea löytää todella hyvänlaatuisia siidereitä.
Tunnetummat tyylilajit ovat
Deux makea ja mietoprosenttinen noin 3%
Demi-Sec— – puolikuiva,— 3-5%
Brut kuivaksi käynyt 5-7%
Ranskalainen siideritisle on Calvados, sekä siitä valmistettava, mehulla jatkettu Pommeau. Mainitsemisen arvoinen on myös ranskalainen päärynöistä valmistettu siideri.
Mitä siidereitä maistella?
Suomessa voisi olla enemmänkin laadukkaita ranskalaisia siidereitä tarjolla. Onneksi jotain kuitenkin löytyy. Kaupoista ja Alkosta voi etsiä siideritaloja kuten Cidre Le Brun, Kerne, Le Gulf, Domaine Dupont, Brick, La Brique, Herout, Christian Drouin, Ecusson, Galipette, Val de France, Kerisac, Fournier, Loic Raison ja Val de Rance.
Teksti ja kuvat: Ingrid Viertola
Siideripostin arkistosta: Ilmestynyt 1.10.2017, päivitetty 2025
Katso myös:
Suomalainen siideri – vahingosta bilejuoman kautta kuivaksi ja käsityöläisjuomaksi