Puolan pienpanimot esittäytyivät Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumassa

Puola on suomalaisille hieman tuntemattomampi olutmaana, mutta tätä korjattiin puolalaisten pienpanimoiden esittelyssä Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumassa. Olutposti sai otettua hihasta kiinni puolalaisten oluiden puuhamies Artur Napiórkowskin ja kyseli häneltä hieman Puolan pienpanimotilanteesta.

Artur Napiórkowskin ura on monipuolinen, hän on työskennellyt niin panimopubissa, oluttapahtumissa kuin oluttuomarinakin. Nykyään Napiórkowski hoitaa hieman Varsovan ulkopuolella sijaitsevan Browar Maryensztadt -pienpanimon myyntiä, mutta kuten yleensä pienpanimoissa, työkuvaan kuuluu vaihtelevasti kaikenlaisia olueen liittyviä tehtäviä.

Napiórkowki katsoo, että Puolan pienpanimoboomi alkoi 2010 -luvulla Browar Pinta -panimosta, joka toi markkinoille silloin Puolassa vielä tuntemattomia IPA-oluita. Pienpanimoiden määrä kasvoikin nopeasti 2010-luvun loppupuolella ja niitä on nyt jo kolmisensataa. Puolassa kotioluen paneminen harrastuksena on erittäin suosittua, joten on luultavaa, että sieltä nousee edelleen koko ajan uusia pienpanimoyrittäjiä.

Puolassa oluttyyleistä suosittuja pienpanimoiden keskuudessa ovat vaaleiden lagereiden ja pils-oluiden lisäksi erilaiset IPA-tyylin variantit sekä maustetut hapanoluet, joiden raaka-aineita, kuten hedelmiä ja marjoja, Puolassa kasvaakin runsaasti. Puolalaiset vadelmat, mansikat, kirsikat ja omenat ovat tuttuja myös Suomen kauppojen hyllyltä ja paikalliset pienpanimot käyttävätkin runsaasti niitä myös oluissaan.  Sen lisäksi paikalliset oluttyylit, varsinkin Puolassa aina pohjahiivalla pantava, vahva ja kuivan paahteinen Baltic Porter on monen pienpanimonkin valikoimissa, joko sellaisenaan tai vielä vahvempana imperial- versiona. Länsipuolalainen erikoisuus, savuinen grodziskie- vehnäolut ei ole niin laajalti suosiossa pienpanimoiden keskuudessa, mutta sitäkin tehdään koko ajan enemmän, kertoo Napiórkowski.

Varsovasta kotoisin oleva Napiórkowski kertoo Puolan olevan nyt kokeilemisen arvoinen olutmaa. Samaa todistavat Suuret Oluet Pienet Panimot- tapahtumaan tuodut puolalaiset pienpanimo-oluet, joista kaikki maistetut olivat laadultaan erinomaisia ja mauiltaan mielenkiintoisia. Browar Dziki Wschód-panimon hauskasti ”kultaisiksi kalsareiksi” nimeämä humaloitu gose on pirteän raikas ja aromikkaan humalainen kun taas saman panimon seoskaasulla ajettu, hasselpähkinöillä maustettu ”brownie” stout on jälkiruokamaisen herkullinen ja silti juotava. Lubrow Brewery:n puolalaisilla Tomyski-, Książęcy- ja Izabela-humalalajikkeilla humaloitu kirkas pils on hieman kukkamainen aromiltaan ja siihen sekoittuu trooppisia aromeja, jopa kookosta. Puolassa viljellään paljon myös humalaa ja nyt pienpanimot käyttävätkin sitä myös maassa uudehkojen oluttyylien humaloiltiin yhä enemmän.

Napiórkowskin omasta panimosta, Browar Maryensztadt:sta maistoon pääsi kesäinen mansikka-raparperigose, jonka aromi oli pyöreän hedelmäinen, oluttyylin suolaisuuden tukiessa oivasti hedelmien makuja. Panimon tynnyriolutsarjaan kuuluva, jäätislattu ja Rioja-punaviinitynnyreissä kypsytetty imperial stout oli herkullista nektaria.

 

Katso myös:

Puola: Olutharrastajan onnenmaa