Puola: Olutharrastajan onnenmaa
Puola on monelle vielä melko tuntematon matkailumaa, vaikka erityisesti pääkaupunki Varsova, Etelä-Puolan Krakova ja pohjoisrannikon Gdansk ovatkin tehneet vahvaa nousua matkailukartalle.
Puolaan suuntaavia omatoimireissaajia vetävät puoleensa muun muassa komeat kaupunkikohteet, edullinen hintataso sekä upeat luontokohteet, kuten etelän Tatra-vuoret, järvialueet ja Białowieżan aarniometsä. Viime vuosina Puola on noussut laajasti myös olutharrastajien tietoisuuteen, sillä maasta löytyy monta kansainvälisesti kiinnostavaa, laatuoluita tuottavaa pienpanimoa.
Olutreissaajaa odottaa erityisesti isommissa kaupungeissa liuta oivallisia, nimenomaan puolalaisiin tuotteisiin keskittyviä olutravintoloita ja taproomeja. Näissä pienpanimopubeissa riittää valikoimaa vaativaankin makuun, ja oluiden hinnat saavat esimerkiksi Suomen ravintolahinnoissa marinoituneen olutharrastajan suorastaan riemastumaan. Välillä tuntuu lähes syntiseltä maksaa vaikkapa runsaalla kädellä humaloidusta, laadukkaasta käsityöläisoluesta noin euron verran desiä kohti, ravintolassa tarjoiltuna. Tässä jutussa sukelletaan Puolan olutskeneen valottamalla hieman historiaa ja tarjoamalla muutamia vinkkejä maahan suuntaaville oluen ystäville.
Pienpanimokulttuurin vallankumous Puolassa
Saksan ja Tsekin naapurissa sijaitsevan Puolan voisi kuvitella olevan armoitettu olutmaa, mutta verrattuna näihin olutjättiläisiin, puolalainen olut on ollut kautta historian jokseenkin tuntematonta. Olutkulttuuri on kenties jäänyt vodkan varjoon, mutta oluenpanemisella ja humalanviljelyllä kuitenkin on maassa pitkä historia ja vahvat perinteet. Eri kokoluokkia ja tyylejä edustavia panimoita on aikoinaan ollut paljonkin eri puolilla maata, kyläpanimoista suurempiin toimijoihin. Kuten laajalti muuallakin, 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla oluenvalmistus keskittyi voimakkaasti, vaaleasta lagerista tuli valtatyyli ja panimoiden määrä romahti. Vuosituhannen vaihteen tienoilla niin sanottuun perus-lageriin keskittyvät suurpanimot vielä siirtyivät pitkälti kansainväliseen omistukseen. Tämän jälkeen pienpanimot ovat onneksi tehneet uuden, vahvan nousun – Puolassa tämä tuorein olutrenessanssi ajoittuu 2010-luvulle, ja se on ollut huomattavan voimakas ilmiö.
Puolalaisen uuden pienpanimokulttuurin uranuurtajana pidetään Etelä-Puolan Wieprzin kylästä ponnistavaa Browar PINTA -panimoa, jonka toiminta laajeni vuonna 2011 kotipanimoharrastuksesta erilaisilla oluttyyleillä rohkeasti kokeilevaksi käsityöläispanimoksi joka panostaa myös markkinointiin. PINTAn ja muutaman muun samoihin aikoihin perustetun pienpanimon kasvu ja kansainvälinenkin suosio on ollut merkittävä tekijä puolalaisen craft-olutkulttuurin muovaajana ja muita toimijoita alalle vetävänä innoittajana. Uusien, maailmalla suosittujen artesaanioluttyylien tekemisen ohella Puolassakin on käännetty katseet historiaan, ja pienpanimot ovat nostaneet unholasta uuteen kukoistukseen eri alueiden perinteisiä oluttyylejä, kuten länsipuolalaisen grodziskie-savuvehnäoluen. Tunnetumpi Puolassa pitkään suosiossa ollut tyyli lienee pohjahiivalla valmistettu, vahva ja kuivahko baltic porter.
Uudempien puolalaisten pienpanimotulokkaiden kasvu on ollut varsin nopeaa, ja tätä nykyä panimoita on satoja. Kansainvälisesti tunnettuihin nimiin lukeutuvat PINTAn ohella esimerkiksi Stu Mostów, Funky Fluid, Trzech Kumpli, AleBrowar, Artezan ja Nepomucen. Muutaman vuoden takaisen NEIPA-buumin myötä Puolassakin ihastuttiin hedelmäisiin jenkkityylisiin pale ale -oluisiin, ja erilaisia herkullisia ”humalamehuja” on tarjolla valtavasti. Suursuosiossa ovat viime aikoina olleet myös muun muassa vahvat stoutit ja sourit sekä alkoholittomat ja matala-alkoholiset oluet. Mutta kuten sanottua, panimoilta ei kokeilunhalua puutu, ja saatavilla olevien tyylien kirjo on laaja. Välillä mennään epäilemättä myös metsään, mutta varsinkin pidempään toimineiden puolalaisten pienpanimoiden tuotteet keräävät usein kiitosta korkeasta laadusta. Panimoiden välillä vaikuttaa olevan hyvä yhteishenki, ja kollaboraatio-oluita tehdään paljon, toisinaan myös ulkomaalaisten toimijoiden kanssa. Mainittakoon myös, että Puolassakin ilahduttavan moni pienpanimo panostaa itse oluen lisäksi visuaaliseen ilmeeseen ja etikettitaiteeseen, joten pullo- ja tölkkirivistöt ovat ilo silmälle.
Olutmatkailijan Puola
Nykyään puolalaista käsityöläisolutta löytyy jonkin verran ihan kaupan hyllyltä Suomessakin, ja eurooppalaisista verkkokaupoista tilaamalla olutharrastaja voi tietysti laajemminkin tutustua lukuisten puolalaisten pienpanimoiden tuotteisiin kotimaasta käsin. Olut on kuitenkin usein sitä parempaa, mitä lähempänä panimoa sen nauttii, ja olutreissu Puolaan voi viedä turistin tutustumaan autenttiseen tunnelmaan panimoravintoloihin ja multitap-pubeihin, joista parhaimpien tarjonta huimaa jo ennen ensimmäistä maistelulasillista.
Puolassa olutta juodaan tyypillisesti puolen litran tuopeista ja se pakataan usein tyylistä riippumatta puolen litran pulloon, tosin viime aikoina myös erikokoisten tölkkien käyttäminen on yleistynyt. Pubien hanoista totta kai saa myös pienempiä annoksia, ja asiaan vihkiytyneissä hanahuoneissa oluiden maistaminen ennen ostopäätöstä on myös ihan normaalia. Craft beer -pubien henkilökunta on usein varsin asiantuntevaa, kertoo mielellään valikoimasta ja panimoista sekä antaa suosituksia, jos vain kielitaito riittää. Ravintoloiden ohella eri panimoihin ja heidän tuotevalikoimaansa on mahdollista tutustua useissa kaupungeissa myös olutfestareiden merkeissä, jos vain matka sattuu ajoittumaan niiden suhteen sopivasti.
Teksti ja kuvat: Anne ja Toni = Craft Beer Nomads
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2022.