Porvoon kymmenes Smaku -ruokatapahtuma tuo maisteluannokset nautittavaksi
Porvoolainen ruokatapahtuma Smaku tuo maisteluannokset asiakkaiden saataville jo kymmenettä kertaa. Tänä vuonna mukana on 14 ravintolaa yhteensä 25:llä annoksella. Annoksia voi maistella 18-30.8.
Smaku -ruokatapahtuma järjestetään Porvoossa nyt kymmennettä kertaa, tänä vuonna mukana 14 ravintolaa yhteensä 25:llä annoksella. Annosten on tarkoitus kuvastaa ravintolan omaa DNA:ta maisteluannoksin, niin että asiakkaat voivat kiertää ravintolasta toiseen maistelleen erilaisia makuja.
Viimeisen 10 vuoden aikana Smaku on tehnyt Porvoossa yhteistyötä 45 eri ravintolan kanssa ja Smaku -ruokatapahtumia on järjestetty myös Porvoon ulkopuolella; Naantalissa, Rovaniemellä, Loviisassa ja Helsingissä. Porvoon juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna valokeila osoittaa Smakun synnyinkaupunkiin Porvooseen.
-Smakussa ideana on kertoa maisteluannoksin, miltä paikalliset ravintolamme maistuvat ja yhdessä pääsemme kertomaan Porvoon ruokatarinaa ja vastaamaan kysymykseen Miltä Porvoo maistuu? kertoo tapahtuman tuottaja Pilvi Mölsä.
Smakussa on mahdollisuus kierrellä ravintoloissa maistelemassa edullisempia maisteluannoksia kahden viikon ajan 18-30.8. Maisteluannosten hinnat ovat 5€, 7€ tai 10€ ravintolan omasta hintatasosta riippuen. Muun muassa ravintoloiden erilaisista aukioloajoista johtuen Smaku-annosten tarjoiluajat eivät ole kaikissa paikoissa samat, joten kun suunnittelee kierrosta on hyvä tarkistaa lisätiedot Smakun verkkosivuilta jota löytyvät myös annosten esittelyt.
Smakun aikana käydään leikkimielinen kilpailu vuoden Makuaarre -palkinnosta. Palkinto menee eniten ääniä saaneelle annokselle.
– Äänestys alkaa maanantaina 18.8 ja päättyy 30.8 klo 18, jotta ehdimme tapahtuman aikana vielä palkita voittaja-annoksen luoneen ravintolan. Annoksia myydään lauantai iltana kuitenkin vielä palkinnonjaon jälkeenkin ilmoitettujen aikojen mukaisesti, kertoo Mölsä.
Äänestäjien kesken arvotaan lahjakortteja Smaku-ravintoloihin.
Ennakkomaistelun antimia
Smaku-jengi kävi testaamassa annoksia ennakkoon. Yhteinen nimittäjä annoksille tuntui olevan korkea laatu sekä se, että annokset kuvastivat todella sitä ravintolaa missä milloinkin oltiin. Kiitosta saivat myös loistavat juomaparitukset, joihin oli selvästi panostettu.
Smaku-matkailu antaa hyvän kuvan Porvoosta kun mukana on keskusta, vanha Porvoo, kaunis maaseutu sekä saaristo. Visit Porvoo on panostanut myös saariston esiin tuomiseen entistä enemmän ja toivottavasti Smaku vie ihmisiä runsain joukoin tutustumaan saariston helmiin Pellingissä ja Kråkössä.
Ennakkomaistelussa maisteltiin Pellinge Marinassa Michelin kokki Niko Lehdon luoma Helan går -annos joka hurmasi struktuurilla ja upeilla makuyhdistelmillä. Toisena annoksena maisteltiin Rafael´s Steakhousen keittiöpäällikkö Andreas Dikertin uudistunut versio Beef Carpacciosta jonka hienostunut rakenne suli suussa ja annoksen antimien ollessa hienostuneessa harmoniassa keskenään. Café & Restaurant Cabriole tarjoilee Smakussa mutakakkupalleron kuplien kera. Suussa sulava mutakakkupallero oli täysin vahingossa kehitelty tuote -ja onneksi tämä vahinko pääsi tapahtumaan. Bistro Gustaf tarjoilee Smakussa kolme annosta, joista maistelussa oli tuhti siika-annos. Siika oli sopivasti suolattu ja kantarellikastike sai kehuja mm. sopivasta hapokkuudesta sekä keveydestään. Trattoria Nonna Sophia tarjoilee niin ikään kolme erilaista annosta Smakussa ja niistä pääsi maistelemaan herkkutatticappuccinon joka oli sienikeittojen aatelia. Salt. tarjoili tänä vuonna kesäisen klassikon Skagenin, joka oli keikautettu ympäri. Käsin kuoritut katkaravut kruunasivat tuhdin Skagen -annoksen. Honkalassa tarjoiltiin maa-artisokkakeitto, josta löytyi sieniä ja hasselpähkinää sekä yllätyksellisesti myös uppomuna, paikallisen oluen sinetöiden kokonaisuuden. Bistro Sinnessä on tarjolla kaksi annosta, joista maistettiin keittiömestari Matti Kosamon suunnittelema mustikkamaito. Jälkiruokaviini oli loistoparitus kyseiselle annokselle.
Lähde ja kuvat: SMAKU