Sinebrychoff Juomaposti
Siideriposti Juomaposti

Pint and burger: Viiden tunnin ragu Brittikyytipojilla

Katsoin Anthony Bourdainin ohjelmaa pojan kanssa (= aikuinen mies) ja jaksossa oltiin Napolissa. Anthony tunki taksikuskin äidille syömään sunnuntairagua, moisen herkun teko näytettiin ihan tarpeeksi hyvin. Meille katsojille nousi vesi kielelle ja tottakai päätimme tehdä moista ruokalajia.

Netistä löytyy ihan hyviä ohjeita, jos joku on reseptin perään, mutta näin minä sen telkusta katsoin ja vähän itse varioin:

1. lorauta oliiviöljyä kattilan pohjalle, sinne freesantumaan sipuli/valkosipulihaketta hetkeksi.
2. lisää lihat ja makkarat. Itse käytän porsaan ulkofilettä yleensä (ei luita) ja chorizoa (mausteiden vuoksi, ei kauhean hyvää valmiissa ruoassa… no, ei pahaakaan). Tulkitsin, että mikä vaan liha ja raakamakkara on ihan jees. Heitän suolaa, pippuria ja oreganoa perään tässä vaiheessa
3. isoon kattilaan menee lihojen päälle noin 6 purkkia paseerattua tomaattia.
4. kiehutetaan hiljalleen ja välillä sekoittaen ainakin 5 tuntia.
5. keitetään pasta, käytän Bourdainin ohjelman mukaista penne-pastaa
6. lihat otetaan erikseen, pasta syödään kastikkeen kanssa, lihat jonkun vihreän sotkun kanssa (jota en koskaan oppinut valmistamaan, joten heitän lihat pastan sekaan).

Oma lisätwist: tätä jää aina seuraavaksi päiväksi, joten pilkon jo illalla kaikki jämälihat ja makkarat tosi pieneksi silpuksi kastikkeen sekaan ja kuumennan seuraavana päivänä noin tunnin, jolloin kastike suurustuu lihalla. Melkein parempaa, mmm…

Sotkuista hommaa ainakin meikäläiselle…

Tämä ruoanlaittorupeama saattaa olla liikaa tissutteleville kokeille, jotka haluavat imeä viintä koko session ajan, 4 pulloa Chiantia voi olla liikaa…

Lopputulemana on aivan jumalattoman hyvä pasta-ateria. Hintakaan ei ole päätä huimaava, laskeskelin käyttämilläni lihoilla, että ähkyksi syöminen maksaa about 4 euroa/syöjä/kerta. Kyllä kai sitä halvemmalla syö itsensä täyteen jossain. Pidän itse kovasti tästä ”sekoitusiltapäivästä” (nyt puhun siis kastikkeen sekoituksesta, en ole kokeillut tätä neljää Chiantipulloa), tosin se sitoo kotioloihin aika vahvasti.
Mitä tässä voi aloittelija tyriä? No, itse olen kerran käräyttänyt valkosipulit esikuumentamalla öljyä, kaipa tuo soosi voi palaa pohjaan, eli sekoittelua pidän tärkeänä, joku ihme liha tai makkara voi maustaa koko kastikkeen… mutta ei oikein muuta. Ehkä joku osaa pilata pastan keittämällä liikaa?

Itse siemaisin loppuvaiheessa sivistyneesti pari BrittiAlea, ihan marketista löytyviä tuttuja, London Priden ja Spitfiren. Tuli tuosta tuopista mieleen, että kaadan tölkistäkin (pullosta aina) Alet moiseen pubilasiin, mutta IPAt nautin tölkistä. Koska ne ovat hyviä tölkistäkin, on syynä, mutta voisivatko ne olla lasista vielä parempia? London Pride on minusta pullosta parempi ja tölkistä juotuna suorastaan litkua. Tässä on jotain mitä kokeilla.

Juomaposti Laitilian Kukko 2025