Legendaarisen Lapin Kulta oluen isä panimomestari Leo Andelin
”Hyvän oluen tekeminen ei ole helppoa.”
”Olen 85 vuotias ja ollut panimoalalla vuodesta 1957, ensin opiskelemassa
Suomessa ja Saksassa, sitten töissä Lapin Kullalla ja nyt neuvonantajana Tornion
Panimolla. Panimourani on ollut pitkä ja moninainen, mutta olen onnellinen, että
voin edelleen työskennellä oluen parissa. Ehkä suurin saavutukseni on ollut Lapin Kullan kehittäminen 1960-luvun alussa. Silloin oluet olivat humalapitoisempia ja maultaan katkerampia. Halusimme tehdä oluen, joka maistuisi kaikkien suussa. Näin kehitimme Lapin Kullan, josta tulikin menestys, kansainvälisille palkintosijoille asti.
Jäin eläkkeelle vuonna 1999, jolloin olin ollut panimossa työssä 37 vuotta. Kun aloitin, Lapin Kullalla olutta tehtiin miljoona litraa olutta ja eläkevuonna jo
190 miljoona litraa, joten kasvu on ollut kova. Olutta käytän edelleen. Olut on erinomainen ruokajuoma, enkä sitä muuksi voi katsoa. Oluesta voi tulla iloiselle tuulelle, saunassa käytettynä ja varsinkin kesällä oluthan on mainiota. En juo olutta päihtymisen takia vaan haluan nauttia sen hyvästä mausta.
Kun Tornioon perustettiin uudelleen panimo vuonna 2016, he pyysivät minua
mukaan neuvonantajaksi. Etupäässä roolini on keskittyä hyvän oluen laadun
tarkkailuun ja sen maun säilyttämiseen hyvänä tölkissä tai pullossa. Se on mielestäni
tärkeää, että olut säilyttää makunsa ja laatunsa parasta ennen -päivämäärän
loppuun asti. Olen edelleen kiinnostunut oluesta, ja minulla on kotona hyvin paljon erilaisia oluita. Kaikista en pidä, mutta ei minun tarvitsekaan. Näissä uudemmissa
IPA-oluissa maku ei säily välttämättä niin kauan ja huomaan että pienvalmistajat
tekevät myös paljon eri lailla maustettuja oluita, jotka ovat välillä hieman outojakin.
Vaalean lagerin tekeminen ei vaadi taikaa vaan huolellisuutta. Hygienia on tärkeää, koska vaalea lager ei anna anteeksi virheitä. Nyt olen kuullut, miten monet pienpanimotkin haluavat tehdä myös lager-olutta, se onkin hyvä, myös oppimisen kannalta. Oma lempiolueni on lievästi humaloitu, vaalea lager, jossa kuitenkin pitää tuoksussa tuntua humalan aromi. Itse arvioin oluen ”ylhäältä alaspäin”. Ensin olutta pitää katsoa, miltä sen väri näyttää ja miten vaahtokukka muodostuu kaataessa, sitten tuoksutellaan ja lopulta maistetaan. Ja kyllähän hyvä olut maistuu. Niin minä sanon, että hyvän oluen tekeminen ei ole helppoa, mutta kyllä se on palkitsevaa.”
Leo Andelinista on tehty dokumenttielokuva Panimomestari, jonka on ohjannut Antti Haase. Dokumentti on tarina myös Lapin Kulta -oluen syntymisestä vuonna
1963 sekä Tornion Panimosta. (Katso elokuva täältä)
Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen
Artikkeli on julkaisto Olutposti-lehden numerossa 2/2022.